oki0302 21.09.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Witam fachowców Mam w domku na działce podłogę w kuchni drewnianą, która ma już swoje lata mocno się ugina i generalnie nadaje się do wymiany. Wpadłem na pomysł, że najlepsza byłaby betonowa. Pod podłogą jest niewielka kotłownia. I tak pomyślałem, że rozbiorę starą podłogę i z pozyskanych desek wykonam szalunek, przezbroję i wyleję beton. Powierzchnia kuchni to 2 x 3 metra. Zakładam, że grubość stropu będzie wynosić 10 cm. Do tak małej powierzchni nie opłaca mi się brać gruszki, a gdybym chciał mieszać samemu to za sam transport piasku i żwiru zapłacę nie współmiernie dużo. Moje pytanie jest takie: Czy jest jakaś gotowa "masa (beton)" , którą mogę do tego celu użyć? Dodam, że mam dostęp do betoniarki, żeby sobie samemu wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.09.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 A ten strop to na czym będzie się opierał?Jak przewieziesz worki z gotową zaprawą to i trochę piasku i cementu też dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.09.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 A jaki to problem na 100 kg cementu max 45 litrów wody i to co się umiesza to Twoje.Plus plastyfikator, gotowe mieszanki ? może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oki0302 21.09.2015 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Strop będzie się opierał na fundamencie, który jest dookoła i na którym opierają się w tej chwili belki podpierające podłogę. Jest tam z 10 cm z każdej strony. Co do przewiezienia piasku i żwiru to nie zbyt mam jak bo dysponuję tylko osobówką. Kilkadziesiąt worków towaru to nie to co żwir czy piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oki0302 21.09.2015 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 A jaki to problem na 100 kg cementu max 45 litrów wody i to co się umiesza to Twoje. Plus plastyfikator, gotowe mieszanki ? może Problem polega na tym, że nie mam jak przewieźć piachu i żwiru więc szukam jakiejś gotowej mieszanki w workach do wymieszania z wodą. Chodzi o to, żeby mi ktoś polecił coś odpowiedniego do tego typu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 22.09.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 możesz kupić w workach gotowy suchy beton b15. Znajdziesz w każdym markecie budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oki0302 23.09.2015 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 24.09.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Policz czy nie taniej będzie zamówić gruchę niż kupować gotową mieszankę + prąd + Twoja robocizna, podejrzewam że ceny będą porównywalne Strop to nie posadzka, może warto udać się do konstruktora i zapytać o zbrojenie i grubość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.09.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Strop nie powinien być cieńszy niż 8 cm - zew względu na otulenie zbrojenia .Tu polecam dać 10cm, pręty fi 8 dołem i co drugi odgiąć ..do góry .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 24.09.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Co da to odginanie prętów górą jak "inwestor" chce oprzeć płytę na wystających (szerszych) ścianach piwnicy?Gdzie tu momenty przypodporowe? Masz do wylania 2m x 3m x (załóżmy)10cm czyli 0,6m3 (9-10 pełniutkich taczek). Przyjmując realną gęstość betonu z marketu na 2,3t/m3 to musisz zamówić ok 1,4 t gotowej mieszanki. Worek 25kg kosztuje 7-10 zł czyli 280-400 zł/t. Powiem Ci tak.Kup sobie stary używany paleto-kontener 1000l. Rozetnij go na 2 równe połowy - będziesz miał dwie "kasterki" po 500l każda.Umów się z betoniarnią, że jak zostanie mi jakiś metr sześcienny (żargonowo kubik) betonu B25 (lub B30 albo B37) to ty chętnie go odbierzesz za 200-250 zł.Kierowca wywali Ci ten beton w uprzednio przygotowane (blisko kuchni) "kasterki". Poproś go o aby upłynnił Ci beton przed rozładunkiem nie za pomocą wody, a za pomocą plastyfikatora (jak ma) do (zapamiętaj) konsystencji S5 (czyli zupka).Dalszą część układania mieszanki musisz wykonać sam lub za pomocą okolicznych "lumpów".Niestety musisz się spieszyć do betonik może szybko zacząć tężeć. Rozstaw i średnice prętów podadzą Ci bardziej zaznajomieni w temacie. Podpory, szalunki też ktoś inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 pomocą wody, a za pomocą plastyfikatora (jak ma) do (zapamiętaj) konsystencji S5 (czyli zupka). to zależy jaki był pierwotny beton .. A co do odginania prętów, jeśli faktycznie wolno podparta to ok . ale jeśli będzie miała ściany po bokach dociążające krawędzie płyty .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts