Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OZC z projektu

hano77

Recommended Posts

Witam :)

Na wstępie zaznaczam że troszkę zielony jestem(choć dużo czytam).

Kupiłem projekt(dom przy przyjemnej 12 bis lustro)i okazało się że ma on wyliczenia OZC(ściany porotherm 24cm plus styro 15cm gdzie U=0,2 w/(m2xK)i czy te wyliczenia wystarczą?A ja zamierzam budować (BK 24 plus styro 18 ).Budynek będzie stał(wejście od północy-pokoje,salon od południa).W granicach działki mam gaz ale zastanawiam się nad pompą ciepła i tu pytanie czy warto i jaką?Ogrzewanie domu(kuchnia,salon,łazienka i korytarz-podłogówka,reszta kaloryfery)w projekcie wszędzie są kaloryfery.Dane z projektu:

Powierzchnia ogrzewana budynku Ah 126,1M2

Kubatura - I I - 326,9m2

Projektowa strata ciepła przez przenikanie 5154 W

Projektowa wentylacyjna strata 2185 W

Całkowita projektowa strata 7339 W

Wskaźnik strat ciepła dla powierzchni 58,2 W/m2

- I I - dla kubatury 22,5 W/m2

Pytanie czy te wyliczenia wystarczą,czy trzeba na nowo wyliczać.Napisałem zmiany a reszta wg projektu.

Pozdrawiam

Jak myślisz o pompie ciepła to pomyśl o podlogowce w całym domu. Koszt powietrznej z montażem i CWU wyjdzie pewnie w granicach 25.000 zł

Co do OZC to jeżeli ocieplisz lepiej to możesz założyć ze wyjdzie trochę mniej. Różnie to może być np kupisz okna o innych współczynnikach niż w projekcie itp.

Pompa ciepła o mocy 10kw przy -20 stopniach załatwi sprawę i nie trzeba będzie się martwić o wyliczenia.

właśnie ostatnio cały czas myślę...Co do podłogówki w całym domu to nie mogę przekonać"ślubnej" ;) jej rodzice tak mają i mówiła że się strasznie męczyła od uderzenia ciepła z podłogi a tak w kaloryferze można temp. regulować.W projekcie mam okna trzy szybowe ale ja się zastanawiam z podwójną szybą.No i temp. -20 to ja miałem przez ostatnie 5 lat jakieś kilka no może kilkanaście dni(rejon dosyć ciepły) Edytowane przez hano77

Okna tylko 3 szybowe (osobiście mam 4 szybowe ale stwierdzam że nie warto). 2 szybowe kosztują nie wiele mniej. I tak najważniejszy jest parametr Uw okna a nie ilość szyb. Dla mnie z perspektywy czasu to kluczem w oknach są chowane zawiasy.

A co do podłogówki to nierealne. Chyba coś musiało być źle zrobione. W nowych domach nie wyobrażam sobie grzejników. Poczytaj inne wątki o tym. Nie dość że zajmują miejsce i powodują że pokój jest mniej ustawny to jeszcze brudzą się ściany. Ja mam podłogówke w całym domu i nawet w garażu. Jedyne miejsce gdzie może być grzejnik to łazienka (drabinka).

właśnie ostatnio cały czas myślę...Co do podłogówki w całym domu to nie mogę przekonać"ślubnej" ;) jej rodzice tak mają i mówiła że się strasznie męczyła od uderzenia ciepła z podłogi a tak w kaloryferze można temp. regulować.W projekcie mam okna trzy szybowe ale ja się zastanawiam z podwójną szybą.No i temp. -20 to ja miałem przez ostatnie 5 lat jakieś kilka no może kilkanaście dni(rejon dosyć ciepły)

Zabralo Arturo i juz nie ma kto uswiadomic zielonego inwestora,co z Was za ludzie,gdzie sa teraz te madrale z ekogroszkiem ?? ;)

Po pierwsze,budujesz cieplej niz w projekcie czyli zmniejszy ci sie i obciazenie cieplne i zapotrzebowanie

,po drugie myslales o pompie ciepla to przy grzejnikach zapomnij o niej bo do nich sie ona nie nadaje,bedzie grzac ale z kiepska sprawnoscia bo do pompy potrzebna niska temp.zasilania co gwarantuje wodna podlogowka odpowiednio rozlozona,i wlasnie dlatego po trzecie zona jest w bledzie myslac ze podloga bedzie goraca.Podloga jedynie przy kaflach bedzie letnia i wyczuwalna ale przy panelach czy parkiecie nie bedzie bosa noga do stwierdzenia czy podloga grzeje.Tem.podlogi bedzie o ok.2st.C wyzsza niz powietrze wewnatrz .

właśnie ostatnio cały czas myślę...Co do podłogówki w całym domu to nie mogę przekonać"ślubnej" ;) jej rodzice tak mają i mówiła że się strasznie męczyła od uderzenia ciepła z podłogi a tak w kaloryferze można temp. regulować.W projekcie mam okna trzy szybowe ale ja się zastanawiam z podwójną szybą.No i temp. -20 to ja miałem przez ostatnie 5 lat jakieś kilka no może kilkanaście dni(rejon dosyć ciepły)

Namawiam na OP we wszystkich pomieszczeniach - chyba że chcesz dołączyć do grona inwestorów którzy na łamach forum plują sobie w brodę po wyborze ogrzewania mieszanego. U Twoich teściów podejrzewam, że problem gorącej podłogi spowodowany jest zbyt wysoką temp. zasilania. Przy kotle na ekosyf to normalna sprawa. Przypuszczam, że taki mają?

Zainwestuj w Pci. Moi przedmówcy mają rację, podłogówka najlepiej współpracuje z Pci. Maksymalna tz to 35oC- srednia 28oC.

Przy żle ustawionym kotle, zbyt mały bufor itp. może być wyższa o kilkanaście, kilkadziesiąt stopni.

Edytowane przez Tomaszs131

Jak zrobisz podłogówkę jak przystało na mieszaczu ze sterowaniem pogodowym to nie będziesz miał tego typu problemów. Klucz do sukcesu to również wentylacja, dlatego polecam CI rekuperator. Inaczej bez dobrej wentylacji będzie CI po prostu duszno. NIe mówiąc już o grzybach i za dużej wilgotności powietrza. Ja mam podłogówkę w 90%. Cały dom z łązienkami + drabinki w łązienkach + kaloryfer w garażu i na stryszku.

Te drabinki są zasilane również z bufora, ale gdy nie uruchamiam kominka, to temp zasilania drabinek jest tak samo niska jak podłogi (identyczna).

Dopiero gdy grzeję kominkiem z pw to mieszacze na parrer i piętro pracują jak dotychczas, a na drabinki i garaż leci cieplejsza woda, bo kominek ma za zadania zakumulować troszeczkę energii w buforze (750l).

Grzeje gazem (piec kondensacyjny). Jeśli chodzi o pompy ciepła to ja osobiście brałbym Panasonica.

P.S. NIe słuchaj kobiety..... baby na takich tematach się nie znają.

Edytowane przez saturnv

zakładamy że temat podłogowego ogrzewania ogarnę,ale teraz pytanie czy na gazie to dobre wyjście czy PC + rekuperator (dosyć drogi interes) A co do obliczeń(OZC) które podałem!? to czy jest w nich podana wartość 1m2/w na rok?

Lepszy gaz niż, śmieciuch. Tańszy od pompy, kocioł gazowy spokojnie da rade. Proponuje gaz + reku.

Jeśli chodzi Ci o wskaźnik kwh/(m2*rok) to go brakuje w Twoim poście.

kurde,właśnie nie mogę go znaleźć.Mam w projekcie(rzekome OZC) ale jest tylko 5 stron(i czy to wszystko ) opisane poszczególne są pomieszczenia(wyliczenia również).Właśnie tak myślałem nad gazem + reku ale temat PC mnie już męczy od długiego czasu.A dodam(zapomniałem o tym) że w kotłownie będą schody na poddasze :/ może kiedyś użytkowe lub rekreacyjne.I co w takim razie,Wasze zdanie.

Przy Pci mieszcze, sprzegło, bufor to zbędny wydatek. Osłabiają sprawność pompy.

To ja mam tak u mnie, bo mam kominek z PW. Kolega nie ma kominka to nie potrzebuje bufora i mieszacza, chociać tutaj bym polemizował.

Bo jednak dla piętra ustawiam sobie mniejszą krzywą niż na parter i mam jednakową temperaturę w całym domu. Nie mam efektu, że na dole 22, a na górze 24. Tylko 22,22. Przy zasosowaniu pompy bez mieszaczy, kolega wysteruje sobie pogodówką zasilania, ale nie będzie mógł obniżyć temperatury zasilania np. poddasza inaczej, niż tylko na rotamerach. W zwiazku z tym ja polecam rozwiązanie pompa Panasonica + jednak mieszacze (przynajmniej jeden na kondygnację górną). No chyba, że koledze nie zależy na prądzie i woli przgrzewać pięterko. Jesli ten dom jest tylko parterowy, to oczywiście wystarczy PC ze sterowaniem podłogówki pogodowo bez żadnego mieszacza. Chyba, że zdecyduje się na dodakowe źródło ciepła, no to wtedy mieszacz na podłogówkę obowiązkowo, a na kaloryfery bezpośrednio bez zmieszania.

Przy kotle na ekosyf to normalna sprawa.

I bardzo dobrze,że się to przyjęło ;)

Przy zasosowaniu pompy bez mieszaczy, kolega wysteruje sobie pogodówką zasilania, ale nie będzie mógł obniżyć temperatury zasilania np. poddasza inaczej, niż tylko na rotamerach. W zwiazku z tym ja polecam rozwiązanie pompa Panasonica + jednak mieszacze (przynajmniej jeden na kondygnację górną).

Arturo zabrakło i nie ma komu prostować takich bredni i tłumaczyć dlaczego są to brednie :)

Mądrale od ekogroszku gdzie teraz są ?

Nie mam efektu, że na dole 22, a na górze 24. Tylko 22,22.

A czym jest spowodowany efekt,że na dole 22 a na górze 24 przy takiej samej temp.zasilania ?

Dla ułatwienia dodam,że na pewno przyczyną nie jest taka sama temperatura zasilania dla dwóch kondygnacji ;)

A reszta to już do poszukania i nauczenia się na przyszłość ;)

fachmany od ekogroszku powinni to wyjaśnić zaraz...

Edytowane przez ArturWi