Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni 380x270

Loczeni

Recommended Posts

Cześć,

po nowym roku będę mógł odebrać mieszkanie i w związku z tym staram się zaprojektować kuchnię, która będzie jak najbardziej ergonomiczna i nowoczesna. Niestety jestem totalnym amatorem w tych kwestiach i cały czas coś mi nie pasuje. Nie jestem do końca przekonany o zlewie pod oknem na który upiera się moja druga połówka. Proszę o komentarze moich wypocin i ewentualne rady. Z góry bardzo dziękuję :)

Kuchnia ma mieć ok 380cm długości i 270cm szerokości.

Dołączam oryginalny projekt i moje wizualizacje :)

kuchnia org.jpg

projekt1.jpg

proojekt2.jpg

projekt3.jpg

Edytowane przez Loczeni

Nie podoba mi się żadne z 3 rozwiązań. Jak developer wobraża sobie płytę pod oknem? W Twoich planach albo nie ma blatu roboczego, albo jest bardzo ciasno (optycznie i fizycznie).

Zlew pod oknem to bardzo dobre rozwiązanie - mam tak od 7 lat i wciąż sobie chwalę :)

Dzięki za odpowiedź, będę kombinował dalej. Mi tez nie podoba się żadne z tych rozwiązań dlatego tu jestem po radę :) Płyta pod oknem mnie również zadziwiła. Pomyślę mocniej o przesunięciu zlewu pod okno.

Chyba będę musiał złamać zasady ergonomii i zmienić kolejność urządzeń na: lodówka, płyta, zlew :/

Edytowane przez Loczeni

Zamiast ciężkich wiszących szafek zrobiłabym półki po obu stronach okapu lub dała tylko pojedyncze szafki, lub zabudowany okap i licowane z nim szafki:

http://cdn.homedit.com/wp-content/uploads/2014/07/floating-open-shelves-for-kitchen.jpg

http://cdn1.urzadzamy.smcloud.net/s/photos/t/41298/biala-kuchnia_1401532.jpg

Dzięki za podpowiedź. Niestety akurat po prawej stronie ściany do okna wg projektu będzie zaledwie 20cm. Szafki za okapem nie wchodzą w grę (chyba, że o głębokości 20cm :)), ale półki o których wspominasz owszem. Ciężko mi pogodzić odpowiednią ilość szafek, tak potrzebnych do przechowywania wszystkiego z otrzymaniem lekkości optycznej i fizycznej, o której wspomina joliska.

Dzięki Alicyja!

zupełnie nowe spojrzenie :) Martwi mnie tylko fakt, że ciężko będzie podłączyć okap do przewodu wentylacyjnego, który jest po drugiej stronie ściany, ale chyba istnieją okapy "samodzielne" z filtrem węglowym. Wolałbym jednak podłączyć okap do wentylacji, czyli albo podwieszany sufit, albo inna koncepcja :) Teoretycznie lodówka nie powinna sąsiadować z piekarnikiem, a tutaj za mikrofalą i piekarnikiem jest lodówka? Edit: poczytałem trochę o piekarniku obok lodówki i ludzie piszą, że jest to wykonalne i nie ma problemów z użytkowaniem sprzętów. Ja planuję nie zabudowywać lodówki, tylko postawić ją we wnęce.

Dziękuję bardzo za wizualizacje!

Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, to bardzo proszę o jego przedstawienie :)

Edytowane przez Loczeni

Co do podłączenia okapu - zorientuj się najpierw czy można bo masz jeden kanał wentylacyjny a wolna "kratka"(wentylacja grawitacyjna) musi zostać. Słyszałam o rozwiązaniu ze zrobieniem podwójnego "wejścia" do kanału - dla rury okapu i "kratka"- ale nie wiem czy są jakieś ograniczenia i czy wszędzie da się to zastosować.

Lodówkę możesz oddzielić od słupka z piekarnikiem wysokim wąskim cargo(30-40cm) a od strony blatu wykończyć płytą meblową lub wstawić między dwie szafki cargo a piekarnik umieścić pod płytą. Ale jeśli już się nie boisz piekarnika obok lodówki to możesz zrobić układ: słupek-lodówka-cargo.

Zwróć też uwagę na wysokość parapetu bo jest oznaczony na 85cm a teraz coraz częściej robi się szafki 90-92cm(np.Ikea) - dla wysokich osób 85cm może być odrobinę za nisko.

Dzięki Waszym pomysłom wymyśliłem coś takiego. Oczywiście tam gdzie są szpary między piekarnikiem i lodówką planuje Cargo do samej góry i podobnie obok zlewu, ale niestety program z którego korzystam nie pozwala mi w pełni tego zwizualizować ;)

http://images70.fotosik.pl/1203/491e344de9ef7325med.jpg

http://images69.fotosik.pl/1204/87575f46aa6f425dmed.jpg

Co o tym myślicie?