Loczeni 22.09.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 (edytowane) Cześć, po nowym roku będę mógł odebrać mieszkanie i w związku z tym staram się zaprojektować kuchnię, która będzie jak najbardziej ergonomiczna i nowoczesna. Niestety jestem totalnym amatorem w tych kwestiach i cały czas coś mi nie pasuje. Nie jestem do końca przekonany o zlewie pod oknem na który upiera się moja druga połówka. Proszę o komentarze moich wypocin i ewentualne rady. Z góry bardzo dziękuję Kuchnia ma mieć ok 380cm długości i 270cm szerokości. Dołączam oryginalny projekt i moje wizualizacje Edytowane 22 Września 2015 przez Loczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 22.09.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Nie podoba mi się żadne z 3 rozwiązań. Jak developer wobraża sobie płytę pod oknem? W Twoich planach albo nie ma blatu roboczego, albo jest bardzo ciasno (optycznie i fizycznie). Zlew pod oknem to bardzo dobre rozwiązanie - mam tak od 7 lat i wciąż sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeni 22.09.2015 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, będę kombinował dalej. Mi tez nie podoba się żadne z tych rozwiązań dlatego tu jestem po radę Płyta pod oknem mnie również zadziwiła. Pomyślę mocniej o przesunięciu zlewu pod okno. Chyba będę musiał złamać zasady ergonomii i zmienić kolejność urządzeń na: lodówka, płyta, zlew :/ Edytowane 22 Września 2015 przez Loczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeni 22.09.2015 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 (edytowane) Wersja ze zlewem pod oknem. Co o tym myslicie? Edytowane 22 Września 2015 przez Loczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 22.09.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Zamiast ciężkich wiszących szafek zrobiłabym półki po obu stronach okapu lub dała tylko pojedyncze szafki, lub zabudowany okap i licowane z nim szafki: http://cdn.homedit.com/wp-content/uploads/2014/07/floating-open-shelves-for-kitchen.jpg http://cdn1.urzadzamy.smcloud.net/s/photos/t/41298/biala-kuchnia_1401532.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeni 22.09.2015 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Dzięki za podpowiedź. Niestety akurat po prawej stronie ściany do okna wg projektu będzie zaledwie 20cm. Szafki za okapem nie wchodzą w grę (chyba, że o głębokości 20cm ), ale półki o których wspominasz owszem. Ciężko mi pogodzić odpowiednią ilość szafek, tak potrzebnych do przechowywania wszystkiego z otrzymaniem lekkości optycznej i fizycznej, o której wspomina joliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 22.09.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 http://naforum.zapodaj.net/thumbs/20581b5be432.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c90d9ac5342d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeni 22.09.2015 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 (edytowane) Dzięki Alicyja! zupełnie nowe spojrzenie Martwi mnie tylko fakt, że ciężko będzie podłączyć okap do przewodu wentylacyjnego, który jest po drugiej stronie ściany, ale chyba istnieją okapy "samodzielne" z filtrem węglowym. Wolałbym jednak podłączyć okap do wentylacji, czyli albo podwieszany sufit, albo inna koncepcja Teoretycznie lodówka nie powinna sąsiadować z piekarnikiem, a tutaj za mikrofalą i piekarnikiem jest lodówka? Edit: poczytałem trochę o piekarniku obok lodówki i ludzie piszą, że jest to wykonalne i nie ma problemów z użytkowaniem sprzętów. Ja planuję nie zabudowywać lodówki, tylko postawić ją we wnęce. Dziękuję bardzo za wizualizacje! Gdyby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł, to bardzo proszę o jego przedstawienie Edytowane 23 Września 2015 przez Loczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 23.09.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Co do podłączenia okapu - zorientuj się najpierw czy można bo masz jeden kanał wentylacyjny a wolna "kratka"(wentylacja grawitacyjna) musi zostać. Słyszałam o rozwiązaniu ze zrobieniem podwójnego "wejścia" do kanału - dla rury okapu i "kratka"- ale nie wiem czy są jakieś ograniczenia i czy wszędzie da się to zastosować. Lodówkę możesz oddzielić od słupka z piekarnikiem wysokim wąskim cargo(30-40cm) a od strony blatu wykończyć płytą meblową lub wstawić między dwie szafki cargo a piekarnik umieścić pod płytą. Ale jeśli już się nie boisz piekarnika obok lodówki to możesz zrobić układ: słupek-lodówka-cargo.Zwróć też uwagę na wysokość parapetu bo jest oznaczony na 85cm a teraz coraz częściej robi się szafki 90-92cm(np.Ikea) - dla wysokich osób 85cm może być odrobinę za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeni 23.09.2015 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Bardzo ważna uwaga z Twojej strony w sprawie wentylacji oraz wysokości parapetu. Dziękuję za wskazówki. Skontaktuję się z deweloperem w tej sprawie i spróbuję uzyskać od niego odpowiedzi na te pytania. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loczeni 24.09.2015 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Dzięki Waszym pomysłom wymyśliłem coś takiego. Oczywiście tam gdzie są szpary między piekarnikiem i lodówką planuje Cargo do samej góry i podobnie obok zlewu, ale niestety program z którego korzystam nie pozwala mi w pełni tego zwizualizować http://images70.fotosik.pl/1203/491e344de9ef7325med.jpg http://images69.fotosik.pl/1204/87575f46aa6f425dmed.jpg Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts