Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo Pilne! Panele fotowoltaiczne.

pawko_

Recommended Posts

Panowie mam możliwość montażu paneli FV z 90% dofinansowaniem z gminy. Muszę określić jakie mam roczne zapotrzebowanie na energię. Oczywiście na cele bytowe, przynajmniej tak mi się wydaje. Jeszcze się nie wprowadziłem więc nie wiem jakie może być roczne zużycie prądu. Czas mam do jutra do godz. 12 żeby się określić. Montaż byłby w październiku.

Panowie mam możliwość montażu paneli FV z 90% dofinansowaniem z gminy. Muszę określić jakie mam roczne zapotrzebowanie na energię. Oczywiście na cele bytowe, przynajmniej tak mi się wydaje. Jeszcze się nie wprowadziłem więc nie wiem jakie może być roczne zużycie prądu. Czas mam do jutra do godz. 12 żeby się określić. Montaż byłby w październiku.

Teraz tylko możesz już zacząć żałować, że się wpakowałeś w węgiel :p

Na cele bytowe idzie u mnie około 4000kWh (2+1)

Do wypełnienia mam taką ankietę, w której muszę wpisać szacunkowe i rzeczywiste zużycie za każdy miesiąc. Problem w tym, że wprowadzę się gdzieś w styczniu. Montaż jest w październiku, a uruchomienie w nowym roku. Pani z gminy powiedziała, że nie może być tak, że będzie nadwyżka prądu z paneli bo tego nie można sprzedać przez 5 lat do zakładu energetycznego. I jeżeli wyprodukuję więcej prądu niż zużyję to gmina musi pokryć całościowe koszty paneli. Czy jest sens instalować, na dachu 3kW ? Czy tyle zużyję? Koszt takiej instalacji 2700zl.

Pytanie czy taka instalacja będzie się kalkulować? Czy muszę mieć instalację odgromowa na dachu?

Po 5 latach muszę zapłacić podatek od darowizny (przez 5 lat panele należą do gminy)

Kalkulować taka instalacja zawsze się będzie jak płacisz za nią 10% wartości. O instalacje odgromową musisz pytać w gminie czy jest taka konieczność.

U mnie średnie zużycie to 180kw/miesięcznie, tylko wszytko jest energooszczędne i to w najwyższych klasach (nawet sterownik bramy garażowej przerobiłem bo w stanie spoczynku ciągnął 10W teraz 0W). Ja na twoim miejscu bym się nie zastanawiał i brał największą możliwą moc, zawsze jakbym miał problem z nadwyżką mocy to bym zamontował grzałkę w RBR-eże i wyłączył podajnik, a jakby rzeczywiście był problem to podłączysz farelkę i wystawisz na zewnątrz.

Dla mnie bzdurą jest, że gmina straszy mnie, że nie mogę mieć nadprodukcji prądu. Bo wówczas cały projekt ch... strzeli. Będą musieli zwracać kasę za całość paneli. Czy da się idealnie wycyrklować żeby nie było sytuacji gdzie wyprodukują one więcej energii niż zużyję?

Jest takie coś co ci pomoże. Nazywa się licznik prądu.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Dla mnie bzdurą jest, że gmina straszy mnie, że nie mogę mieć nadprodukcji prądu. Bo wówczas cały projekt ch... strzeli. Będą musieli zwracać kasę za całość paneli. Czy da się idealnie wycyrklować żeby nie było sytuacji gdzie wyprodukują one więcej energii niż zużyję?

Zobacz ile prądu zużyłeś, a potem dobierz liczbę i rozmiar paneli fotowoltaicznych. Może te informacje lepiej Ci pomogą http://pvportal.pl/nowosci/7189/panele-fotowoltaiczne-od-czego-zaleza-ich-ceny, oni raczej znają się na panelach, instalacjach itp.