morus666 22.09.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Witam, na wstępie chciałbym się przywitać, to mój pierwszy post na forum aczkolwiek użytkuje je już długo. Czytałem tu wiele o podobnych problemach ale rozwiązania nie znalazłem. Mam taki problem że odeszła mi murłata od ściany kolankowej i tak zastanawiam się teraz czy jest opcja jej dokręcenia. Śruby są na tyle luźno że można je spokojnie kręcić. Mam już położoną blachę na dachu i nie wiem czy coś mi się nie rozjedzie. Myślę że brakuje jej około 1 cm aby wróciła na miejsce... Na zdjęciu może tego nie widać ale zewnętrzna dolna część murłaty odeszła do góry. Próbować do dociągnąć? Nic mi się na łeb nie zwali? Oczywiście drewno było mokre, zeschło się, murłata popękała z każdej strony i podejrzewam że to jest powodem. Kierownik budowy radzi mi aby ten dach podeprzeć skracając ścianę kolankową o około 1m, czyli zrobić taką konstrukcję aby przenieść na nią trochę obciążenia ale jakoś mi się to nie uśmiecha. Dach 2 spadowy, krokwie mają po 7m. Mój dach wygląda tak jak na tym zdjęciu lecz bez tych podórek przy ścianach kolankowych http://www.wiazarymt.pl/budownictwo-mieszkaniowe Dzięki z góry i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 22.09.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Prawdopodobnie dach rozporowy. Brak podparcia sprzyja rozpychaniu murłaty i ścianek kolankowych. Należy podokręcać nakrętki i dać kontrę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morus666 23.09.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Prawdopodobnie dach rozporowy. Brak podparcia sprzyja rozpychaniu murłaty i ścianek kolankowych. Należy podokręcać nakrętki i dać kontrę. Pozdrawiam. Dzięki wielkie, zrobię te podparcie przed ułożeniem styropianu i dokręcę. Czy ja mogę je dokręcić na maxa? Wróci wtedy ta murłata czy nie da rady takiego ciężaru nakrętkami cofnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.09.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Obawiam się, że jakiekolwiek zmiany w konstrukcji dachu powinny mieć umocowanie w projekcie. Trzeba skonsultować te plany "zrobienia podparć" z osobą posiadającą stosowne uprawnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morus666 23.09.2015 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 tak jest, dzięki wielkie za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts