siara_nh 22.09.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Witamostatnio założyłem piec gazowy z solarami ( z dotacji) - normalnie paliłem węglem,co się okazało są jakieś problemy z podciągnięciem gazu do mojej działki i nie wiadomo ile to potrwa czy miesiąc czy rok, ale do sedna- zastanawiam się czy mógłbym podpiąć do pieca butle z gazem które można kupić na stacji benzynowej , czy wiecie jakie mogłoby być zużycie , ogrzewam dom ok 180m2 z góry dziękuje za informację pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.09.2015 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Nikt Ci nie odpowie ile nie znając zapotrzebowania.Propan w takich butlach jest ok 2-3x droższy niż propan 'luzem' tankowany do własnego zbiornika, wiec zapłacisz ok. 2-3 x więcej niż za gaz ziemny.Jest to rozwiązanie awaryjne, do czasu podłączenia do gazu ziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 23.09.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 zastanawiam się czy mógłbym podpiąć do pieca butle z gazem które można kupić na stacji benzynowej , Chodzi Ci o te popularne butle 11kg? To są butle przeznaczone generalnie do kuchenek gazowych. Podpiąć oczywiście się da, ale jeśli będziesz potrzebował dużo mocy, to wydatek gazu z butli będzie spory, temperatura gazu w butli gwałtownie spadnie, ustanie, a przynajmniej spowolni się parowanie gazu w butli, zmniejszy się strumień gazu dopływający do pieca, zmniejszy się dostępna moc, a może nawet elektronika piec wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 23.09.2015 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 kurcze miałem nadzieje że to rozwiązanie się sprawdzi na kilka miesięcydzięki panowie za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.09.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Tu masz przykładowe rozwiązanie na butlach 33 kg.Podobne można zrobić na butlach 11 kg.http://www.greengas.pl/produkty/butle-33kg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 24.09.2015 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 niestety nie widzę tam żadnego rozwiązania ( pod linkiem jakie podałeś) dziś dowiedziałem się ze w tym roku gazu mi nie podciągną a pieca z eko groszkiem nie mogę używać bo dotację którą otrzymałem będe musiał zwrócić,jedyne rozwiązanie to ogrzewanie tymi butlami , producent mojego pieca gazowego proponuje rozwiązanie, podpięcie 4 butli przez jakaś specjalną listwę z reduktorem ( tak aby ciśnienie było odpowiednie )innej opcji nie ma :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.09.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 niestety nie widzę tam żadnego rozwiązania ( pod linkiem jakie podałeś) Pod tym linkiem masz własnie rozwiązanie jakie proponuje producent kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 25.09.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Tu masz przykładowe rozwiązanie na butlach 33 kg. Podobne można zrobić na butlach 11 kg. http://www.greengas.pl/produkty/butle-33kg.html To taka prawda, ale nie do końca dopowiedziana. Butlę 11 kg możesz używać w domu, możesz mieć do 2 butli w domu - niektórzy to rozumieją jako podłączone do jednego pieca przez jakiś trójnik (przed lub za reduktorem), inni: jedna podłączona, druga czeka. Butle 33 kg musisz przechowywać i użytkować na zewnątrz budynku, w miejscu spełniającym określone warunki: przewiewne, nie w zagłębieniu, nie więcej niż 10(?), zadaszone itp. Zamiast 33 możesz dać 11 kg (przepisy mówią: "do 33 kg"). Tu masz dwa problemy: dotacja i sezon grzewczy. Nie wiem, jaką masz umowę dotacji, ale na logikę Ty warunki spełniłeś, masz zainstalowany piec, kocioł, solary, przyłącze, złożyłeś papiery o podłączenie itp, a opóźnienie w podłączeniu jest całkowicie od Ciebie niezależne. Zatem z całą pewnością jesteś osobą, którą należy ukarać Tu podłączenie butli 11 kg może spełnić wymagania dotacji - warto się wczytać. Problem drugi to sezon grzewczy. Będzie zimno, trzeba grzać. Z tej butli 11 kg dużo się nie ogrzejesz, z kilku 33 kg już masz szanse. Kocioł stałopalny ciągle masz? Farelki? Życzę szybkiego podłączenia gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts