Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszczelka nie trzyma, odkształcenie metalowej listwy w drzwiach balkonowych.

Recommended Posts

Posiadam drzwi balkonowe dwustronne marki Urzędowski i od pewnego czasu nęka mnie narastający problem. Otóż metalowy docisk listwy na dole owych drzwi po prostu, chyba pod wpływem ciepła, się ściąga do środka odsłaniając brzegi oraz gromadząc się na środku (tworząc fałdę).

Powoduje to niewystarczającą izolacje cieplną i o ile latem jest OK to teraz nadchodzi sezon grzewczy, a ja już zamarzam wieczorami bo po nogach podwiewa.

Wie ktoś może jak się ten element nazywa? Jak go szukać? To częsty przypadek czy jestem odosobniony? Na jakie koszty jestem narażony?

Ten sam problem mam również z drugiej strony drzwi. Ten metalowy pasek ściąga się po prostu z miesiąca na miesiąc coraz bardziej na środek :/

Jeżeli dobrze rozumiem konstrukcje okna to uszczelka dociskana jest do tej metalowej części, która została zmasakrowana. Z jednej strony się nie dociska bo jej nie ma, a z drugiej się nie dociska bo jest fałda i uszczelka nie dochodzi.

Załączam fotki.

http://imgur.com/a/8LV8U

??Oczom nie wierzę. Jeśli ja dobrze widze, to masz zfatygowany "termookapnik". Ale to nie uszczelka, a twarde tworzywo i by coś takiego zrobić to nie mam pojęcia jak to możliwe. Ewenement.

Musisz wymienic termookapnik. Zwróć się do swojego sprzedawcy- specjalizujący się w drewnie montażysta powinien to zrobić od ręki.

Dokładnie. Nie jest to uszczelka a twarde tworzywo. Powiedziałbym nawet, że jakiś metal.

Przez całą długość jest pofałdowane :/

Firma, która stworzyła te Okna już nie istnieje (Urzędowski) i została wykupiona przez inną. Mam się kontaktować jutro z pracownikiem nowej firmy żeby mi coś doradził.

Może te listwy są jakieś w miarę uniwersalne?

Ciężko będzie to wymienić? Wydaję mi się, że leży po prostu na wcisk.

Pytam bo pewnie za przyjazd i wymianę tego policzą mi miliony.

Nie musisz mieszać w to producenta (powód cena), tym bardziej że okno ma już więcej niż 10 lat i żadna gwarancja tego nie obejmuje. Mówiłem o sprzedawcy/ montażyście. To materiał, który dobra ekipa trzyma na magazynie, bo czasem się uszkadza (zwykle ułamuje).

To nie jest drogie - nie pamietam symbolu - produkuje Effector)- ale długość handlowa to 6,5mb. Wymienia się łatwo, chyba że się stary ułamie przy wyjmowaniu.. Tak czy inaczej - najszybciej zrobi to ktoś zajmujący się serwisem. ZTwojego regionu zapytaj np. w salonie Urzędowskiego na Prymasa w Warszawie, albo firma Panex - tel. 797 748 881.