sieczkowska89 23.09.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Witam wszystkich Forumowiczów! Jestem nową użytkowniczką i poszukuję porad, podpowiedzi, waszych dośwadczeń itp. Mieszkamy z mężem w małym domku z czasów wczesnego PRL wiecie - domek w kształcie nieforemnego kwadrata z wykończeniami pod sufitem robionymi na butelkę Dom podzielony jest na 2 części, jedną z nich zajmują rodzice narzeczonego. Powoli zaczynamy myśleć o wspólnej inwestycji w podniesienie domu i zrobienie poddasza uzytkowego. Mamy strych ale bardzo niski - trzeba chodzić po nim cały czas schylonym. Do tego dach składa się z belek drewnianych, desek ułożonych tak, że pomiędzy nimi są kilku milimetrowe szpary, a na tym jest tylko papa. Dach wygląda dość szpetnie, a w dodatku sporo tracimy na ogrzewanie. Wprawdzie rozłożyliśmy w zeszłym roku na strychu wełnę, ale i tak straty ciepła są dość duże. Zastanawiamy się więc jakie rozwiązanie wybrać. Obecny dach jest płaski. Jakie rozwiązanie radzicie wybrać? Od czego w ogóle powinniśmy zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.09.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Od sprawdzenia możliwości rozbudowy i całej papierologi. Na taką rozbudowę potrzebne jest pozwolenie. Więc poszukajcie jakiegoś architekta/projektanta, który obejrzy Wasz dom (trzeba zrobić ekspertyzę, czy taka nadbudowa jest możliwa z technicznego punktu widzenia) wykona projekt i z papierami do Starostwa. Poczytaj tutaj:http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/rozbudowa-domu-dobudowa-pozwolenie-warunki-zabudowy-jakie-formalnosci-sa-wymagane,132_12968.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieczkowska89 23.09.2015 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Dzięki wielkie. Przydatny materiał. To, że muszę zgłosić się do jakiegoś specjalisty, który powie mi czy moje ściany wytrzymają jest dla mnie jasne. Ale może jakieś inne sugestie, żeby wiedzieć z czym pójść do architekta, jakąś wizję stworzyć. Mógłby np. ktoś poradzić jaką wybrać konstrukcję dachu? Wszyscy wokół doradzają zeby brac drewniana, ale czytałam, że lepszym rozwiązaniem jest metalowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.09.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) O metalowej więźbie dachowej nie słyszałem, ja będę robił klasyczną drewnianą. Na to pełne deskowanie + papa (nie jest to konieczne, ale ja będę tak robił) i dachówka, albo tańsza opcja blachodachówka. Ocieplenie - wełna mineralna ok. 30-45 cm i płyty karton-gips. Ściany działowe można również zrobić z płyt k-g na stelażu aluminowym, z wełną w środku (mam tak na poddaszu mieszkania), można też wymurować z betonu komórkowego. Edytowane 24 Września 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts