Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prace ziemne na działce przed wydaniem PNB

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam pytanie jak w temacie. Otóż mam WZ i dopiero będę składał wniosek o pozwolenie na budowę czy zgłoszenie jak to teraz się nazywa. Tyle to wszystko trwa ,że moje plany by ruszyć w tym roku z fundamentami muszę odłożyć do wiosny. Chciałbym jednak skorzystać jeszcze w tym roku z pogody i przygotować już teren, a dokładniej chce go wyrównać i w tym celu planuję ściągnąć trochę ziemi by wyrównać miejsce w którym posadowić chcę dom. Mam jednak dylemat czy mogę to zrobić przed wydaniem PNB czy muszę z tym czekać na papier. Działkę mam niżej od sąsiada więc nie mam mowy by równając teren w jakiś sposób zagroził zalewaniem jego działki spływającą wodą deszczową. Z innych stron tylko lasy. Szukałem już trochę informacji na ten temat ale różnie mówią. Jedni twierdzą, że równanie to już prace przygotowawcze i wymagane jest pozwolenie budowlane inni piszą że nie bo działkę zawsze można sobie wyrównać o ile nie zmieni to kierunku odpływu wody z działki.

Jak to było u Was? Czekaliście z takimi pracami czy przygotowywaliście teren wcześniej?

Jedni twierdzą, że równanie to już prace przygotowawcze i wymagane jest pozwolenie budowlane inni piszą że nie bo działkę zawsze można sobie wyrównać o ile nie zmieni to kierunku odpływu wody z działki.

Jak to było u Was? Czekaliście z takimi pracami czy przygotowywaliście teren wcześniej?

Ja jestem zdania, że niwelację terenu można wykonywać niezależnie od innych robót o ile nie zmieni się kierunku odpływu wody opadowej. Sam budowę planuję za kilka lat, a już w tym roku przywiozłem na działkę kilka wywrotek ziemi (działka ze spadkiem) i jeszcze przed zimą planują ją rozgarnąć.

Ja jestem zdania, że niwelację terenu można wykonywać niezależnie od innych robót o ile nie zmieni się kierunku odpływu wody opadowej. Sam budowę planuję za kilka lat, a już w tym roku przywiozłem na działkę kilka wywrotek ziemi (działka ze spadkiem) i jeszcze przed zimą planują ją rozgarnąć.

Ale czy to ma sens? Kopiąc fundamenty tą nawiezioną ziemię trzeba będzie zdjąć?

Ale czy to ma sens? Kopiąc fundamenty tą nawiezioną ziemię trzeba będzie zdjąć?

Ale tylko tam, gdzie będą ławy. Tej ziemi i tak jest niewiele - jakieś 100 m3, po rozplantowaniu wyjdzie warstwa 30-40 cm, po uleżeniu zostanie 25, a działka będzie równa jak stół.

Też jestem zdania ,że niwelacje terenu powinno się móc zrobić w każdym momencie bo nawet gdybym planował zasiać tam ziemniaki to też bym chciał mieć na równym, a nie pole po skosie. A do siania chyba PNB nie potrzebne.

Co do nawożenia ziemi to ok ale w miejscu gdzie nie stanie dom. Bo będziesz musiał tak jak kolega już napisał tą ziemie zdjąć i to nie tylko tam gdzie ławy będziesz kopać ale również od ich wnętrza bo ta nawieziona ziemia będzie Ci osiadać i jak wylejesz posadzkę to może Ci popękać. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Co do nawożenia ziemi to ok ale w miejscu gdzie nie stanie dom. Bo będziesz musiał tak jak kolega już napisał tą ziemie zdjąć i to nie tylko tam gdzie ławy będziesz kopać ale również od ich wnętrza bo ta nawieziona ziemia będzie Ci osiadać i jak wylejesz posadzkę to może Ci popękać. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Może i masz rację, muszę się jeszcze podszkolić jak to jest z tym zdejmowaniem humusu. Moja działka jest V klasy więc tego humusu za wiele nie ma - ok. 25 cm.