Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szalowanie stropu płytą OSB 15 mm

Recommended Posts

Będę robił strop monolityczny i zastanawiam się nad zaszalowaniem z płyt grubości 15 mm. Płyt powinno mi wystarczyć aby położyć je w 2 warstwach. Czy to rozsądne w ten sposób użyć płyty ? Po rozszalowaniu płyty były by użyte na pokrycie dachu. Czy po tak długim narażeniu na wilgoć płyty nadal będą się nadawały do pokrycia dachu ? Edytowane przez sylwekr

• 1 month później...
Moim zdaniem warstwa wierzchnia po rozszałowaniu będzie w strzępach. Poza tym płyty trzeba gęściej podpierać,jak poczuje wodę to robi się gumowata,zaczyna normalnie przeciekać pod naporem betonu.

Ktoś coś więcej napisze. .. na podstawie doświadczenia a nie domysłów. Dlaczego miała by warstwa wierzchnia być w strzępach ? Płyty posmarował bym środkiem antyadhezyjnym, wiec powinny ładnie odchodzić. Dlaczego gęściej podpierać, według mnie płyty powinny byc nawet sztywniejsze (2x15mm) niż deski calowe, a z tą gumowatością i przeciekaniem to kompletnie nie rozumię. Ale może mylę się... ?

Z mojej strony tak to widzę: kupuję płyty OSB 15 mm, na 2 warstwy na szalunek stropu mnie to będzie kosztowało 3000. Po rozszalowaniu płyt starczy na pełne pokrycie dachu. Deski by mnie podobnie kosztowały, natomiast przy płytach OSB wydaje mi się że będzie znacznie mniej pracy przy szalowaniu stropu jak i kryciu dachu.

Co o tym sądzicie ?

• 1 year później...