Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie drzwi wejściowych

unreality

Recommended Posts

Witam

Szykuję się do konstrukcji zadaszenia drzwi wejściowych w takim stylu http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/tivolo-zadaszenie-royal-100x82x160.html z tą różnicą że belki nośne chcę dać długie i osadzić w kotwach w gruncie.

Wszystko byłoby pięknie gdyby nie to że planuję montaż ślimakami do elewacji nie wkręcając się głębiej do betonu. Zadacie pytanie czemu ? Niestety beton ten to żelbetonowa płyta z wieżowców z prętami, kamulcami i kanałami, ciężki temat do wiercenia a jak już nawet to mogę trafić na kanał...

Dodam że konstrukcja nie będzie raczej bardzo ciężka bo chcę ją zrobić z belek 7x7 a górną powięź 7x4 i na to plexa PCB komorowa.

Proszę o podpowiedź jak to zrobić sensownie.

Pozdrawiam

Edytowane przez unreality

Spodziewałem się takiej odpowiedzi.

Zmieniła się jednak koncepcja na taką

10350501_1_644x461_daszek-nad-drzwi-drewniany-firmy-art-wood-supoort-katowice.jpg

z jedną różnicą że belka po lewej idzie do samej ziemi i razem z drugą będzie zakotwiona do ziemi.

Czy w takim przypadku nadal niezbędnym jest nawiercanie murów ?

A jeśli tak to jakie śruby/wkręty/kołki/kotwy dać najlepiej ?

Byłem dzisiaj u Praktikera i tam najdłuższe śruby są 18,5cm a ja będę potrzebował 7(belka) + 12(styropian) + 10(beton) czyli 30 cm.

Edytowane przez unreality

• 1 month później...
Ja w zeszłym roku tez miałem taki pomysł, postanowiłem jednak, że zakupię gotową konstrukcję i sam ją przymocuję. Daszek wybrałem z poliwęglanu ze strony https://www.metal-gum.com/, i póki co mogę stwierdzić (po roku użytkowania i intensywnej zimie) że jest to bardzo wytrzymały materiał, nie widać żadnych zniszczeń czy jakiś przebarwień. A fachowiec wykonując to jako "fuchę" wziąłby pewnie za robotę 100 - 120. Generalnie polecam poliwęglan na takie konstrukcje. Montaż nie był skomplikowany, zresztą była instrukcja montowania. Edytowane przez majkimajek