unreality 23.09.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 (edytowane) WitamSzykuję się do konstrukcji zadaszenia drzwi wejściowych w takim stylu http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/tivolo-zadaszenie-royal-100x82x160.html z tą różnicą że belki nośne chcę dać długie i osadzić w kotwach w gruncie. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie to że planuję montaż ślimakami do elewacji nie wkręcając się głębiej do betonu. Zadacie pytanie czemu ? Niestety beton ten to żelbetonowa płyta z wieżowców z prętami, kamulcami i kanałami, ciężki temat do wiercenia a jak już nawet to mogę trafić na kanał... Dodam że konstrukcja nie będzie raczej bardzo ciężka bo chcę ją zrobić z belek 7x7 a górną powięź 7x4 i na to plexa PCB komorowa. Proszę o podpowiedź jak to zrobić sensownie. Pozdrawiam Edytowane 24 Września 2015 przez unreality Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 25.09.2015 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Ponad sto wejść i żadnej odpowiedzi, naprawdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 25.09.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Trzeba wziąć porządną młotowiertarkę i powiercić dziury.W innym przypadku po pierwszym silniejszym wietrze będziesz szukał daszku po okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 25.09.2015 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Zmieniła się jednak koncepcja na taką z jedną różnicą że belka po lewej idzie do samej ziemi i razem z drugą będzie zakotwiona do ziemi. Czy w takim przypadku nadal niezbędnym jest nawiercanie murów ? A jeśli tak to jakie śruby/wkręty/kołki/kotwy dać najlepiej ? Byłem dzisiaj u Praktikera i tam najdłuższe śruby są 18,5cm a ja będę potrzebował 7(belka) + 12(styropian) + 10(beton) czyli 30 cm. Edytowane 26 Września 2015 przez unreality Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 26.09.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Kołki do montażu okien powinny się sprawdzić. 30 cm są.Przymocowane do muru musi być tak czy inaczej. Wyobraź sobie, że na przykład dziecko Twoje lub Twoich znajomych wpadnie na pomysł "pobujania" się na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 26.09.2015 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 OK czy mógłbyś mi podać jakiegoś linka jak to wygląda bo na praktikerach nie mogę nic znaleźć. Chodzi o te z metalową "otuliną" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 26.09.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unreality 27.09.2015 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Też o tym myślałem tylko że najdłuższe jakie znajduję to 202mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkimajek 20.11.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 (edytowane) Ja w zeszłym roku tez miałem taki pomysł, postanowiłem jednak, że zakupię gotową konstrukcję i sam ją przymocuję. Daszek wybrałem z poliwęglanu ze strony https://www.metal-gum.com/, i póki co mogę stwierdzić (po roku użytkowania i intensywnej zimie) że jest to bardzo wytrzymały materiał, nie widać żadnych zniszczeń czy jakiś przebarwień. A fachowiec wykonując to jako "fuchę" wziąłby pewnie za robotę 100 - 120. Generalnie polecam poliwęglan na takie konstrukcje. Montaż nie był skomplikowany, zresztą była instrukcja montowania. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez majkimajek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts