_olo_ 24.09.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Jakie są dopuszczalne odchyłki w wymiarach pomiędzy projektem budowlanym a wybudowanym obiektem ? Jakie są dopuszczane odchyłki co do pomiaru odległości budynku od granicy działki (4 i 3m) ? Jaka jest metodologia pomiaru wymiarów i odległości budynku od granic - czy coś się zmieniło a aktualnych przepisach - nadal od zaizolowanej i otynkowanej ściany czy może od zaizolowanych i wykończonych fundamentów -na jakiej wysokości od pkt "0" takiego pomiaru się dokonuje ? Przykład - budynek oddalony 3,1m od granicy (pomiar od fundamentu a zarazem i ściany nośnej, 3,0m od granicy - pomiar od fundamentu zaizolowanego, 2,94m - pomiar od zaizolowanej 15cm styropianem i otynkowanej elewacji - który pomiar obowiązuje do naniesienia obiektu na mapy. Jaka odchyłka jest w praktyce dopuszczalna przez geodetów (wg zasady budowlanej, że budowa to nie apteka i odstępstwa w obie strony czasem występują). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Mierzy się od gotowej (ocieplonej, otynkowanej) ściany (naziemnej) - to dla budynków nowych, dla istniejących dopuszcza się przyjmowanie "gołej ściany" (bez wykończenia). Podstawa prawna Rozporządzenie w sprawie WT, § 9. Edytowane 24 Września 2015 przez sSiwy12 dopisałem podstawę prawną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.09.2015 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 A więc bez zmian w nowym prawie budowlanym... A co to jest ściana naziemna ? Jeżeli ściana fundamentowa wystaje ponad poziom terenu od strony pomiaru (np granicy) na 15cm tworząc cokół i jest cofnięta względem tego co powyżej o ileś tam cm to pomiar od ściany fundamentowej czy bardziej wystającej części muru ? Jaka odchyłka budowlana jest akceptowalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 1. Dla elementów "podziemnych" nie ustala się odległości od granicy działki.2. Odległość ściany mierzy się od najbardziej "zbliżonej" do granicy- Raozporządzenie .... § 9.3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.09.2015 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Tj, gdy sobie zrobię dom w kształcie grzyba - wysunę 3m nad ziemią na poziomie drugiej kondygnacji izolację o 10cm robiąc gzyms, miernik będzie robił pomiar na wysokości > 3m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Reguluje to Rozporządzenie w sprawie WT.... http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/nowe-warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie_81757.html. Paragrafy 9 i 12. Poprawiłem babola: nie wiem jak "przeleciał". Edytowane 25 Września 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.09.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Zwłaszcza paragraf 10 mnie cieszy - uchylony A jak w praktyce to wygląda - te kilka cm można uznać za błąd budowlany ? Jak wygląda spawa z odbiorem końcowym budynku bez izolacji - rozumiem, że wówczas pomiar od muru bez izolacji czy może geodeta odejmie sobie to co będzie na elewacji po zaizolowaniu - czy to możliwe (odbiór bez izolacji) od czasu, gdy nie obowiązuje certyfikat energetyczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.09.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Zwłaszcza paragraf 10 mnie cieszy - uchylony Poprawiłem babola - konkretnie, par. 9.1, 9.3 i 12.5 zaćme miałem ? Jak wygląda spawa z odbiorem końcowym budynku bez izolacji - rozumiem, że wówczas pomiar od muru bez izolacji czy może geodeta odejmie sobie to co będzie na elewacji po zaizolowaniu - czy to możliwe (odbiór bez izolacji) od czasu, gdy nie obowiązuje certyfikat energetyczny ? Jak kierbud będzie skłonny do poświadczenia nieprawdy, czyli podpisze oświadczenie, że dom wybudowano zgodnie z projektem ..... Geodeta mierzy od stanu "zastanego" (istniejącego). dopisałem: Można przyjąć, że obecnie dopuszczalna "ustawowa" odchyłka to 0,1m Edytowane 25 Września 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.09.2015 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 To 0,1m jest bardzo rozsądne, jakaś podstawa prawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.09.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 9 listopada 2011 r. w sprawie standardów technicznych wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych oraz opracowywania i przekazywania wyników tych pomiarów do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego (Dz.U. Nr 263, poz. 1572). § 29. 1.1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.09.2015 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Wielkie dzięki, jednak znajomość przepisów czasem bardzo może być pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts