Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary budynku i odległość od granicy a dopuszczalne odchyłki - przepisy, praktyka.

_olo_

Recommended Posts

Jakie są dopuszczalne odchyłki w wymiarach pomiędzy projektem budowlanym a wybudowanym obiektem ?

Jakie są dopuszczane odchyłki co do pomiaru odległości budynku od granicy działki (4 i 3m) ?

Jaka jest metodologia pomiaru wymiarów i odległości budynku od granic - czy coś się zmieniło a aktualnych przepisach - nadal od zaizolowanej i otynkowanej ściany czy może od zaizolowanych i wykończonych fundamentów -na jakiej wysokości od pkt "0" takiego pomiaru się dokonuje ?

Przykład - budynek oddalony 3,1m od granicy (pomiar od fundamentu a zarazem i ściany nośnej, 3,0m od granicy - pomiar od fundamentu zaizolowanego, 2,94m - pomiar od zaizolowanej 15cm styropianem i otynkowanej elewacji - który pomiar obowiązuje do naniesienia obiektu na mapy. Jaka odchyłka jest w praktyce dopuszczalna przez geodetów (wg zasady budowlanej, że budowa to nie apteka i odstępstwa w obie strony czasem występują).

Mierzy się od gotowej (ocieplonej, otynkowanej) ściany (naziemnej) - to dla budynków nowych, dla istniejących dopuszcza się przyjmowanie "gołej ściany" (bez wykończenia).

Podstawa prawna Rozporządzenie w sprawie WT, § 9.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem podstawę prawną.

A więc bez zmian w nowym prawie budowlanym...

A co to jest ściana naziemna ? Jeżeli ściana fundamentowa wystaje ponad poziom terenu od strony pomiaru (np granicy) na 15cm tworząc cokół i jest cofnięta względem tego co powyżej o ileś tam cm to pomiar od ściany fundamentowej czy bardziej wystającej części muru ?

Jaka odchyłka budowlana jest akceptowalna ?

Reguluje to Rozporządzenie w sprawie WT.... http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/nowe-warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie_81757.html.

Paragrafy 9 i 12.

Poprawiłem babola: :rolleyes: nie wiem jak "przeleciał".

Edytowane przez sSiwy12

Zwłaszcza paragraf 10 mnie cieszy - uchylony :)

A jak w praktyce to wygląda - te kilka cm można uznać za błąd budowlany ?

Jak wygląda spawa z odbiorem końcowym budynku bez izolacji - rozumiem, że wówczas pomiar od muru bez izolacji czy może geodeta odejmie sobie to co będzie na elewacji po zaizolowaniu - czy to możliwe (odbiór bez izolacji) od czasu, gdy nie obowiązuje certyfikat energetyczny ?

Zwłaszcza paragraf 10 mnie cieszy - uchylony :)

Poprawiłem babola - konkretnie, par. 9.1, 9.3 i 12.5 zaćme miałem ?

Jak wygląda spawa z odbiorem końcowym budynku bez izolacji - rozumiem, że wówczas pomiar od muru bez izolacji czy może geodeta odejmie sobie to co będzie na elewacji po zaizolowaniu - czy to możliwe (odbiór bez izolacji) od czasu, gdy nie obowiązuje certyfikat energetyczny ?

Jak kierbud będzie skłonny do poświadczenia nieprawdy, czyli podpisze oświadczenie, że dom wybudowano zgodnie z projektem .....

Geodeta mierzy od stanu "zastanego" (istniejącego).

dopisałem:

Można przyjąć, że obecnie dopuszczalna "ustawowa" odchyłka to 0,1m

Edytowane przez sSiwy12

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 9 listopada 2011 r. w sprawie standardów technicznych wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych oraz opracowywania i przekazywania wyników tych pomiarów do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego (Dz.U. Nr 263, poz. 1572). § 29. 1.1.