Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin wentylacyjny i spalinowy ponad okap. ( a może jeden?)

Recommended Posts

W mieszkaniu w starej kamienicy nie mam wolnych kanałów do odpowadzenia spalin z kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania, muszę dobudować komin.

1. Czy wystaczy jeden komin dwuścienny do kotła, czy muszę dobudować drugi do wentylacji, a jeżeli już to jakiej średnicy?

-Jedną kratkę wentylacyjną wywieną mam tylko nie w pobliżu kotła.

2. Ile taki komin musi wystawać ponad okap dachu dwuspadowego bez okien dachowych (chcę ominąć okap żeby nie robić przeróbek dachu)

Gość Konto usunięte_12*
W zależności od sytuacji istnieje jeszcze wersja rury dwuściennej przez ścianę - pobór powietrza do spalania i wywiew spalin (o ile spełnione są wymogi odp. przepisów). Wtedy problemu nie będzie.

-Jedną kratkę wentylacyjną wywieną mam tylko nie w pobliżu kotła.

W pomieszczeniu w którym jest (ma być) zainstalowany kocioł (typ.C) musi być wentylacja co najmniej grawitacyjna.

Kanał wywiewny musi mieć przekrój co najmniej 160cm2, przy zachowaniu najmniejszego jego wymiaru 10cm.

Dopływ powietrza wentylacyjnego nawiewnikiem w tym pomieszczeniu, lub powietrzem z innych pomieszczeń, przez "kratkę" (nawiewną) w dolnej części np. drzwi o powierzchni nie mniejszej jak 200cm2.

Zamiast kanału wentylacyjnego, można w tym pomieszczeniu (z kotłem typu C) zainstalować wentylator wywiewny, o wydajności zblizonej do wymagań stawianych dla (funkcji) tego pomieszczenia. Nawiew nawiewnikiem lub tak jak wyżej napisałem.