Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od czego zależy kolor porothermu????

Recommended Posts

Ja się jeszcze łudzę że będzie dobrze bo własnie szykują pod strop więc klamka zapadła.

Co do koloru to macie racje co dostawa to inny odcień niby ceglasty ale

;-) . A juz połówki albo narożniki to nawet mocno ceglaste nie są tylko takie jakieś jak by witamin nie jadły.

Czy dzwoni nie sprawdzałem ale na 30 palet odłozyłem już 3 popękanych , żle wypalonych, krzywych. W wtorek ma się pojawić pan z winerbergera na reklamację zobaczymy jak to rozpatrzy??

A niektóre pustaki są w środku czarne jak by nie z gliny, jeden taki załatwił mi zęby przy aligatorze już w 3 dzięń.

Pozdrowionka.

Dawid i Anka

Ps. Załatwialiście juz reklamacje z Winerbergerem?? jak to wyszło??

Hejka Porothermowcy.

Dryblasy słusznie zauważyły coś czarnego, przykryte gliną. Czepiacie się betonu komórkowego, że promieniuje, a wśród kombetów krążą słuchy, że wam z oszczędności popiołu do materiału budowlanego sie dokłada. No to chyba czas sprawdzić czy to świeci. 8)

Już wiem!!!!

Kolor PTH zależy od złoża gliny z której wypala się PTH.

Im glina bogatsza w żelazo to przy wypalaniu więcej jest tlenków tego metalu i kolor bardziej czerony!!!

Generalnie w Polsce o W-wy w dół mapy złoża bogatsze w żelazo a na północy i wschodzie uboższe.

Więc kolor zależy m in. od tego z jakiej fabryki jest materiał.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wybudowalem z PTH 44 i nie zaluje.Zadnych ocieplen. Tynki cementowo- wapienne z zewnatrz i wewnatrz /wygladzone gipsem/.Jest cieplo w zimie i chlodno w lecie.Klimat super w porownaniu do mieszkan w betonowych blokach.

no i tak trzymać :D

doświadczenie moich sąsiadów i znajomego są podobne... więc i ja buduje z Pth 44, mam nadziejeże będzie OK :p

Wojtek62 czyżby kroyena miał racyję.

(Zanim podjąłem decyzję z czego domek to przyjżałem się witrynie i poprosiłem o materiały. Wieneberger dostarczył w I rzucie, cały pakiet b. konkretny w porówaniu z innymi).

Nie zgadniecie od kogo dostałem w pierwszym rzucie (wpis tego samego dnia).

Od Tondachu kochani, mimo iż wpisałem się po polsku na czeskiej witrynie.

Na materiały od niektórych renomaowanych firm, a więc takich, które materiały marketingowe piwiny podsyłać od ręki czekam do dziś. To też jest pewien wskaźnik traktowania klienta. Niezły chwyt jak na klowna. :wink: 8) :wink:

Bardziej niż koloru w poro obawiałbym się nadmiernej kruchości.

Nikt nie chce napisać co to za dwie czarne warstwy pod warstwami gliny na licach. Widziałem u kolegi na budowie w przeciętym (przekruszonym) poro.

Te czarne warstwy w popro podle zapewnień pana z Wine-ra to to samo co na licach.

Składa sie na nie mała zawartośc żelaza i temperatura wypalania.Jednak to nie jest odstępstwo od normy(sic!!) :roll: i trzyma parametry.

Ciekawostką jest to że według norm Winera Poro 44 moze miec do 4 milimetrów odchyłku od wymiaru katalowego po dłuższym boku.

Jak narazie moja reklamacja została załatwiona wzorowo, ale nie zapeszajmy kasiorki jeszcze nie odebrałem :cry:

Dryblas