Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLAT DO ŁAZIENKI - jak pomalować na biało? Pilne

Pola19

Recommended Posts

Witajcie,

nie wiem czy w dobrym miejscu zamieszczę temat ale nic innego mi nie pasowało.

Mam zagłostkę z blatem drewnianym do łazienki. Ma byc biały ale chcemy z mężem uzyskać taki efekt aby nie ukryć zupełnie wzoru drewna ale też żeby ten wzór przebijał bardzo delikatnie czyli dość kryta biel ale jednak żeby coś przebijało)

Łazienka jest w stylu nowoczesnym z małymi elementami ocieplającymi wnętrze (dekor na gebericie z wzorem kwiatów i ptaków, reszta to białe ściany i podłoga, turkusowa umywalka, jedna ściana - czarny gres) dlatego blat nie może dawać rustykalnego efektu ale mąż uparł sie aby było widać że to drewno, ja obawiam się, że jak pomalujemy bejcą to będzie to zbyt mocny efekt drewna.

Dodam, że zastanawiamy się miedzy jesionem a bukiem. Jesion jest pięny ale ma bogate usłojenie i z tego co widziałam - bielony blat jesionowy i tak ma widoczne bardzo słoje, z kolei słyszałam, że buku się nie bieli - czy faktycznie?

Dąb początkowo odrzuciłam ze względu na zbyt rustykalny efekt ale widziałam dąb bielony w internecie i całkiem dobrze wygląda, pomalowany na dość kryty biały a faktura drewna przebija, nie słoje a bardziej faktura ale moze nie był to blat wygładzony.

Nie znam się na tym, prosze Was o poradę bo czas mnie nagli - jak uzyskać efekt, który opisałam na wymienionych gatunkach drewna (nazwy firm lakierów, farb itp. mile widziane).

pozdrawiam

• 1 month później...

Ja bym dał kilka (2-3 zależnie od efektu który chcesz uzyskać) warstw białej bejcy ZAR, potem dobrej jakości lakier wodny do parkietów 3-4 grube warstwy. Pomiędzy nakładaniem warstwy bejcy jak i lakieru należy wykonywać delikatne szlifowanie papierem ściernym drobnoziarnistym.

Lakier jachtowy wydaje mi się nie jest dobrym pomysłem - szybko zżółknie.

Taką metodą robiłem drzwi i półki wyszło ładnie - więc porada z praktyki