Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka - czy trzeba po jej wylaniu ogrzewać budynek?

zbigor

Recommended Posts

Planuję po skończeniu tynków gdzieś pod koniec października zrobienie wylewki anhydrytowej i betonowej na ogrzewaniu podłogowym.

Czy po jej wykonaniu trzeba będzie zimą ogrzewać budynek? Nie wiem czy zdążę z ociepleniem wiec koszty ogrzewania były by kosmiczne.

Są jakieś techniczne wymagania w tym temacie?

Internet jest pełen informacji, że trzeba ogrzewać bo inaczej wejdzie grzyb i inne plagi egipskie, od mrozu i wilgoci popękają tynki i podłoga ...

Tynkarz twierdzi że tynkom nic sie nie stanie i nie raz miał z taką sytuacją do czynienia.

A jak będzie z wylewką? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

Wentylacja pomieszczeń powinna być dość dobra, bo mam instalację wentylacji mechanicznej i planuję ją wykorzystać do nawiewu świeżego powietrza Wilgotne powietrze uciekało by uchylonymi oknami.

"Witam,

Jeżeli planuję Pan w domu ogrzewanie podłogowe, ważne jest zrobienie wylewek z odpowiedniego materiału jakim jest właśnie anhydryt, który dużo lepiej przewodzi ciepło niż beton.

Wylewka anhydrytowa zwiększa zatem sprawność całego systemu ogrzewania. Dlatego zachęcam do zapoznania się z ofertą naszej firmy http://solidnaekipa-lafarge.pl/.

Oferujemy najlepszej jakości produkt wraz z wykonaniem, na które dajemy

gwarancje.

Pozdrawiam Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge. """

"Dlatego zachęcam do zapoznania się z ofertą naszej firmy http://solidnaekipa-lafarge.pl/.

Oferujemy najlepszej jakości produkt wraz z wykonaniem, na które dajemy

gwarancje.

Pozdrawiam Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge. """

Zapoznałem się .

Zadałem nawet Panu pytanie na wątku eksperckim gdzie napisałem że będzie wylewka Solis A.

Dzięki.

A wiesz może jak wygląda sprawa z anhydrytem? Będę miał go zdecydowanie więcej niż betonu.

wylewka anhydrytowa ze względu na wrażliwość na wilgoć należy w pomieszczeniu po wylaniu utrzymywać odpowiednią wilgotność względną powietrza. najlepiej w zakresie 16-22C i 40-65%rH w innym przypadku np. poniżej 12C i powyżej 65%rH wylewka anhydrytowa może zostać zniszczona, bo nie wyschnie.

Witam.

Może zostać zniszczona ale nie musi ??:)

zadziwia mnie to może ;)

wylewka anhydrytowa ze względu na wrażliwość na wilgoć należy w pomieszczeniu po wylaniu utrzymywać odpowiednią wilgotność względną powietrza. najlepiej w zakresie 16-22C i 40-65%rH w innym przypadku np. poniżej 12C i powyżej 65%rH wylewka anhydrytowa może zostać zniszczona, bo nie wyschnie.