Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cofka z kominka przy włączonym wyciągu kuchennym

Recommended Posts

Mam następujący problem, cofka z komina(kominka) powstaje gdy włączam wyciąg kuchenny.

Wyciąg ma swój własny przewód kominowy ponad dach

Kominek pobiera powietrze z zewnątrz, komin ma systemowy.

Wentylacja w domu mechaniczna. Cofka powstaje niezależnie od tego czy jest włączona czy nie.

Ów cofka przeszkadza mi na tyle że niedaleko komina posiadam kominek wentylacji kanalizacji i gdy włączam wyciąg podaje szambem z kominka. Ot taka funkcja kominka :sick: :D

Pytanie moje brzmi: czy taka cofka to norma, czy mam cos skopane?

Na pewno musze przesunąć kominek dalej od komina, to pewnie rozwiąże problemy zapachowe ale cofka zostanie.

Edytowane przez _@_

Czyli albo odłączyć okap od komina i zamontować filtry węglowe albo przesunąć kominek wentylacji szamba i z tym żyć?

Dziś napalę w kominku i sprawdzę czy też jest cofka, jeśli tak to może się robić niebezpiecznie.

Cofkę to masz raczej jak się nie pali w kominku.

Zobacz czy coś nie zapchało przewodu doprowadzającego powietrze do "komory spalana"

Czyli albo odłączyć okap od komina i zamontować filtry węglowe albo przesunąć kominek wentylacji szamba i z tym żyć?

Dziś napalę w kominku i sprawdzę czy też jest cofka, jeśli tak to może się robić niebezpiecznie.

uchyl okno podczas pracy okapu. Problem zniknie.

Ja mam analogicznie rozwiązaną instalację (kominek bierze powietrze z dworu, a okap wyrzuca powietrze ponad dach) i nie ma problemu. Rozwiązaniem jest zwiększenie nieco wydajności wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewu w rekuperatorze. To najprostsze rozwiązanie Twojego problemu. Nie zadziała jednak jeżeli masz okap o bardzo dużej wydajności lub wręcz taki jak w kuchni w restauracji :D. Wtedy sterowanie musisz bardziej skomplikować (sygnał włączania okapu należy doprowadzić do sterownika rekuperatora) - wentylator wywiewny rekuperatora powinien zwalniać po włączeniu okapu (i najlepiej proporcjonalnie do "biegu" okapu).

Ja mam analogicznie rozwiązaną instalację (kominek bierze powietrze z dworu, a okap wyrzuca powietrze ponad dach) i nie ma problemu. Rozwiązaniem jest zwiększenie nieco wydajności wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewu w rekuperatorze. To najprostsze rozwiązanie Twojego problemu. Nie zadziała jednak jeżeli masz okap o bardzo dużej wydajności lub wręcz taki jak w kuchni w restauracji :D. Wtedy sterowanie musisz bardziej skomplikować (sygnał włączania okapu należy doprowadzić do sterownika rekuperatora) - wentylator wywiewny rekuperatora powinien zwalniać po włączeniu okapu (i najlepiej proporcjonalnie do "biegu" okapu).

Dobrze prawisz ale WM to w jego przypadku nie do końca rekuperacja o której wspomniałeś.

Gość Konto usunięte_12*
Mam następujący problem, cofka z komina(kominka) powstaje gdy włączam wyciąg kuchenny.

Wyciąg ma swój własny przewód kominowy ponad dach

Kominek pobiera powietrze z zewnątrz,

To, że kominek pobiera powietrze do spalania z zewnątrz nie świadczy o tym, że nie pobiera go też (u ciebie) z wewnątrz. Gdybyś miał wystarczający nawiew z zewnątrz i szczelny wkład, to problemu by nie było :no: