__ 25.09.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Mam następujący problem, cofka z komina(kominka) powstaje gdy włączam wyciąg kuchenny. Wyciąg ma swój własny przewód kominowy ponad dach Kominek pobiera powietrze z zewnątrz, komin ma systemowy. Wentylacja w domu mechaniczna. Cofka powstaje niezależnie od tego czy jest włączona czy nie. Ów cofka przeszkadza mi na tyle że niedaleko komina posiadam kominek wentylacji kanalizacji i gdy włączam wyciąg podaje szambem z kominka. Ot taka funkcja kominka Pytanie moje brzmi: czy taka cofka to norma, czy mam cos skopane? Na pewno musze przesunąć kominek dalej od komina, to pewnie rozwiąże problemy zapachowe ale cofka zostanie. Edytowane 25 Września 2015 przez _@_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.09.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 normalna przy takiej konfiguracji wentylacji. W tym sensie jest ona skopana. Okap nie powinien wyrzucać powietrza na zewnątrz tylko przez filtr węglowy do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__ 25.09.2015 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Czyli albo odłączyć okap od komina i zamontować filtry węglowe albo przesunąć kominek wentylacji szamba i z tym żyć?Dziś napalę w kominku i sprawdzę czy też jest cofka, jeśli tak to może się robić niebezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 25.09.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Czyli albo odłączyć okap od komina i zamontować filtry węglowe albo przesunąć kominek wentylacji szamba i z tym żyć? Dziś napalę w kominku i sprawdzę czy też jest cofka, jeśli tak to może się robić niebezpiecznie. Cofkę to masz raczej jak się nie pali w kominku. Zobacz czy coś nie zapchało przewodu doprowadzającego powietrze do "komory spalana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.09.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Czyli albo odłączyć okap od komina i zamontować filtry węglowe albo przesunąć kominek wentylacji szamba i z tym żyć? Dziś napalę w kominku i sprawdzę czy też jest cofka, jeśli tak to może się robić niebezpiecznie. uchyl okno podczas pracy okapu. Problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 25.09.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Ja mam analogicznie rozwiązaną instalację (kominek bierze powietrze z dworu, a okap wyrzuca powietrze ponad dach) i nie ma problemu. Rozwiązaniem jest zwiększenie nieco wydajności wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewu w rekuperatorze. To najprostsze rozwiązanie Twojego problemu. Nie zadziała jednak jeżeli masz okap o bardzo dużej wydajności lub wręcz taki jak w kuchni w restauracji . Wtedy sterowanie musisz bardziej skomplikować (sygnał włączania okapu należy doprowadzić do sterownika rekuperatora) - wentylator wywiewny rekuperatora powinien zwalniać po włączeniu okapu (i najlepiej proporcjonalnie do "biegu" okapu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.09.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Bo zależność jest prosta - ile wylata, tyle musi wlatać. Różnice możemy pokryć zwiększając "nadmuch" WM, albo otwierając okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.09.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 uchyl okno podczas pracy okapu. Problem zniknie. Nie pij bydle czego .Nikt nie zapytał autora jak ma podłączoną WM.Czemu ona służy.To bardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.09.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Ja mam analogicznie rozwiązaną instalację (kominek bierze powietrze z dworu, a okap wyrzuca powietrze ponad dach) i nie ma problemu. Rozwiązaniem jest zwiększenie nieco wydajności wentylatora nawiewnego w stosunku do wywiewu w rekuperatorze. To najprostsze rozwiązanie Twojego problemu. Nie zadziała jednak jeżeli masz okap o bardzo dużej wydajności lub wręcz taki jak w kuchni w restauracji . Wtedy sterowanie musisz bardziej skomplikować (sygnał włączania okapu należy doprowadzić do sterownika rekuperatora) - wentylator wywiewny rekuperatora powinien zwalniać po włączeniu okapu (i najlepiej proporcjonalnie do "biegu" okapu). Dobrze prawisz ale WM to w jego przypadku nie do końca rekuperacja o której wspomniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.09.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Mam następujący problem, cofka z komina(kominka) powstaje gdy włączam wyciąg kuchenny. Wyciąg ma swój własny przewód kominowy ponad dach Kominek pobiera powietrze z zewnątrz, To, że kominek pobiera powietrze do spalania z zewnątrz nie świadczy o tym, że nie pobiera go też (u ciebie) z wewnątrz. Gdybyś miał wystarczający nawiew z zewnątrz i szczelny wkład, to problemu by nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts