Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciemny tynk i jaśniejsze cokoły?

Recommended Posts

Mamy dom klasyczny - spadziste dachy , okna ze szprosami, na wsi.

Od początku widziałam tu jasny kolor tynku jako neutralny i bezpieczny ( śmietanowy, kość słoniowa) a na cokoły cegła ręcznie formowana albo jakieś piaskowce, ewentualnie granit. Cokół jest znaczny, bo dom podpiwniczony.

Ale droga, która biegnie wzdłuż działki jest tylko utwardzona i straszliwie pyli i kurzy po przejechaniu samochodu któregokolwiek z sąsiadów.

Jasny tynk będzie chyba czysty tylko bezpośrednio po położeniu, bo potem ...???

Zastanawiamy się więc nad kolorem ciemniejszym, widziałam gdzieś dom z tynkiem brązowo - szarym i wyglądał bardzo korzystnie. Nie ma chyba sensu podawania tu nr koloru z palety, bo kolor jest "trudny" i monitor nie oddaje jego barwy.

Chodzi mi o to - czy do ciemniejszych tynków można dodawać na cokół np. piaskowce, które są z natury jasne? Albo szaro - beżowe cegły, ale też jaśniejsze niż tynk?

Czy to raczej jest niezgodne ze sztuką i optycznie nie będzie to dobrze wyglądać .

Czy jednak należałoby by iść w jeszcze ciemniejsze cokoły ?

Podpowiedzcie, proszę :)

Mamy dom klasyczny - spadziste dachy , okna ze szprosami, na wsi.

Od początku widziałam tu jasny kolor tynku jako neutralny i bezpieczny ( śmietanowy, kość słoniowa) a na cokoły cegła ręcznie formowana albo jakieś piaskowce, ewentualnie granit. Cokół jest znaczny, bo dom podpiwniczony.

Ale droga, która biegnie wzdłuż działki jest tylko utwardzona i straszliwie pyli i kurzy po przejechaniu samochodu któregokolwiek z sąsiadów.

Jasny tynk będzie chyba czysty tylko bezpośrednio po położeniu, bo potem ...???

Zastanawiamy się więc nad kolorem ciemniejszym, widziałam gdzieś dom z tynkiem brązowo - szarym i wyglądał bardzo korzystnie. Nie ma chyba sensu podawania tu nr koloru z palety, bo kolor jest "trudny" i monitor nie oddaje jego barwy.

Chodzi mi o to - czy do ciemniejszych tynków można dodawać na cokół np. piaskowce, które są z natury jasne? Albo szaro - beżowe cegły, ale też jaśniejsze niż tynk?

Czy to raczej jest niezgodne ze sztuką i optycznie nie będzie to dobrze wyglądać .

Podpowiedzcie, proszę :)

jak dla mnie wygladałoby to dziwacznie i nie odwazylbym sie takiego czegos zrobic

jak dla mnie wygladałoby to dziwacznie (...)

Dziwacznie to wygląda, kiedy dom ma kilku właścicieli, a każdy z nich daje wyraz swym prawom do swobodnego dysponowania własnością, w myśl przysłowia "wolnoć Tomku w swoim domku" ...

(...) czy do ciemniejszych tynków można dodawać na cokół np. piaskowce, które są z natury jasne? Albo szaro - beżowe cegły, ale też jaśniejsze niż tynk?

Jeśli zrobisz to z głową, czytaj: zachowasz umiar w ilości zastosowanych kolorów (czarny dach, biała stolarka okienna, brązowa elewacja, piaskowy cokół, szara kostka, zielone ogrodzenie, czerwony samochód na podjeździe, niebieski kosz naśmieci, żółta ławeczka na werandzie :D ), a urząd odbierając budynek tego nie zakwestionuje, to dlaczego nie?

Edytowane przez boratom
cytat

Nie, nie mam zamiaru wprowadzać 10 kolorów ;) ale trzema kolorami też można zrobić spory misz masz.

Cały czas się zastanawiam nad tym szaro - brązowym tynkiem, bo chociaż bardzo mi się podoba, to jednak wymaga ciemniejszych cokołów i również ciemnej okładziny schodów wyjściowych.

Czy jednak ryzykować bezpieczny jasny tynk i co kilka lat go malować ?

Przeglądam w necie domy, ale w większości są to jasne tynki, ciemnych -jak na lekarstwo .

Ten kurz i pył z naszej ulicy mnie przeraża ...