gahan 25.09.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Mamy dom klasyczny - spadziste dachy , okna ze szprosami, na wsi. Od początku widziałam tu jasny kolor tynku jako neutralny i bezpieczny ( śmietanowy, kość słoniowa) a na cokoły cegła ręcznie formowana albo jakieś piaskowce, ewentualnie granit. Cokół jest znaczny, bo dom podpiwniczony. Ale droga, która biegnie wzdłuż działki jest tylko utwardzona i straszliwie pyli i kurzy po przejechaniu samochodu któregokolwiek z sąsiadów. Jasny tynk będzie chyba czysty tylko bezpośrednio po położeniu, bo potem ...??? Zastanawiamy się więc nad kolorem ciemniejszym, widziałam gdzieś dom z tynkiem brązowo - szarym i wyglądał bardzo korzystnie. Nie ma chyba sensu podawania tu nr koloru z palety, bo kolor jest "trudny" i monitor nie oddaje jego barwy. Chodzi mi o to - czy do ciemniejszych tynków można dodawać na cokół np. piaskowce, które są z natury jasne? Albo szaro - beżowe cegły, ale też jaśniejsze niż tynk? Czy to raczej jest niezgodne ze sztuką i optycznie nie będzie to dobrze wyglądać . Czy jednak należałoby by iść w jeszcze ciemniejsze cokoły ? Podpowiedzcie, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 26.09.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Mamy dom klasyczny - spadziste dachy , okna ze szprosami, na wsi. Od początku widziałam tu jasny kolor tynku jako neutralny i bezpieczny ( śmietanowy, kość słoniowa) a na cokoły cegła ręcznie formowana albo jakieś piaskowce, ewentualnie granit. Cokół jest znaczny, bo dom podpiwniczony. Ale droga, która biegnie wzdłuż działki jest tylko utwardzona i straszliwie pyli i kurzy po przejechaniu samochodu któregokolwiek z sąsiadów. Jasny tynk będzie chyba czysty tylko bezpośrednio po położeniu, bo potem ...??? Zastanawiamy się więc nad kolorem ciemniejszym, widziałam gdzieś dom z tynkiem brązowo - szarym i wyglądał bardzo korzystnie. Nie ma chyba sensu podawania tu nr koloru z palety, bo kolor jest "trudny" i monitor nie oddaje jego barwy. Chodzi mi o to - czy do ciemniejszych tynków można dodawać na cokół np. piaskowce, które są z natury jasne? Albo szaro - beżowe cegły, ale też jaśniejsze niż tynk? Czy to raczej jest niezgodne ze sztuką i optycznie nie będzie to dobrze wyglądać . Czy jednak należałoby by iść w jeszcze ciemniejsze cokoły ? Podpowiedzcie, proszę jak dla mnie wygladałoby to dziwacznie i nie odwazylbym sie takiego czegos zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 26.09.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 (edytowane) jak dla mnie wygladałoby to dziwacznie (...) Dziwacznie to wygląda, kiedy dom ma kilku właścicieli, a każdy z nich daje wyraz swym prawom do swobodnego dysponowania własnością, w myśl przysłowia "wolnoć Tomku w swoim domku" ... (...) czy do ciemniejszych tynków można dodawać na cokół np. piaskowce, które są z natury jasne? Albo szaro - beżowe cegły, ale też jaśniejsze niż tynk? Czy to raczej jest niezgodne ze sztuką i optycznie nie będzie to dobrze wyglądać . Czy jednak należałoby by iść w jeszcze ciemniejsze cokoły ? Jeśli zrobisz to z głową, czytaj: zachowasz umiar w ilości zastosowanych kolorów (czarny dach, biała stolarka okienna, brązowa elewacja, piaskowy cokół, szara kostka, zielone ogrodzenie, czerwony samochód na podjeździe, niebieski kosz naśmieci, żółta ławeczka na werandzie ), a urząd odbierając budynek tego nie zakwestionuje, to dlaczego nie? Edytowane 26 Września 2015 przez boratom cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 26.09.2015 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Nie, nie mam zamiaru wprowadzać 10 kolorów ale trzema kolorami też można zrobić spory misz masz. Cały czas się zastanawiam nad tym szaro - brązowym tynkiem, bo chociaż bardzo mi się podoba, to jednak wymaga ciemniejszych cokołów i również ciemnej okładziny schodów wyjściowych. Czy jednak ryzykować bezpieczny jasny tynk i co kilka lat go malować ? Przeglądam w necie domy, ale w większości są to jasne tynki, ciemnych -jak na lekarstwo . Ten kurz i pył z naszej ulicy mnie przeraża ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 29.09.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Z Caparola warto jeszcze rozwazyc Thermosan NQG ktory ma jeszcze lepsze parametry. Przy tynku silikonowym spokojnie mozna stosowac jasne kolory bez obaw, ze elewacja ulegnie szybkiemu zniszczeniu/nieodwracalnemu zabrudzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts