mateosj 25.09.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Witam.Buduje dom parterowy. Bez piwnicy. Fundament został postawiony rok temu.W tym roku buduje ściany. Jednak z Żonką stwierdziliśmy że przydało by się poddasze użytkowe.W związku z tym potrzebujemy jeszcze jednej ściany nośnej na której oprze się strop typu terriva. Aby można było zrobić otwór na schody.Mój kierbud powiedział ze to żaden problem. Stwierdził ze zerwie chudziak i wykopie dół 0,5mx0,5m. Zrobi zbrojenie i zaleje betonem. Na to pójdzie ściana nośna.Moje pytanie brzmi, czy tak można? Czy dodatkowa ława w dodatku nie powiązana z reszta fundamentu, nie będzie osiadać inaczej niż, cała reszta.? Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 25.09.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Oczywiście że bedzie inaczej pracować jak już coś takiego chcesz robić to skontaktuj sie z kimś kto to pozniej podpisze. A na chłopski rozum to wykopać do głębokości ław, nawiercić włożyć druty, powiązać ze zbrojeniem nowej ławy i dopiero zalać. To w jakimś stopniu bedzie pracowało razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 25.09.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Oczywiście, że będzie pracować inaczej. Trzeba wykonać projekt, przeliczyć i robić wg niego, a nie dodawać druty gdzie widzi się kierownikowi - poczytaj inny wątek o pękającym stropie - ku przestrodze - co kierownicy budów, proponują, podpisują i przymykają oko ! -> tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Powoli aby fundamenty równo siadały to nie pręty trzeba wbić w ławę tylko tak dobrać wielkość ławy, stopy aby naprężenia pod nią były na podobnym poziomie co pod całym fundamentem. Wkuwanie prętów nie ma wielkiego sensu. Nową ławę posadowić należy w poziomie istniejących. A potrzebujesz ścianę - powinien wystarczyć słup a potem podciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateosj 26.09.2015 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 (edytowane) Powoli aby fundamenty równo siadały to nie pręty trzeba wbić w ławę tylko tak dobrać wielkość ławy, stopy aby naprężenia pod nią były na podobnym poziomie co pod całym fundamentem. Wkuwanie prętów nie ma wielkiego sensu. Nową ławę posadowić należy w poziomie istniejących. A potrzebujesz ścianę - powinien wystarczyć słup a potem podciąg. Hej. dzięki za odpowiedzi. Potrzebuję ścianę ponieważ, słupa nie ma gdzie upchnąć. Czyli rozumiem ze, mam wykopać jak reszta fundamentu. Potem ława a na to bloczki i dopiero dalej w górę? Mój kierbud stwierdził że, wystarczy sama ława i będzie git. Bez ściany fundamentowej :/. Edytowane 26 Września 2015 przez mateosj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.09.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Słup się nie mieści a ściana się mieści ? Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateosj 29.09.2015 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Słup się nie mieści a ściana się mieści ? Dziwne. Tak. Mam wąski korytarz w który zamierzamy upchnąć jeszcze schody. Edytowane 29 Września 2015 przez mateosj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.09.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Tak. Mam wąski korytarz w który zamierzamy upchnąć jeszcze schody. Słup to 25x25cm ściana to grubość 24cm i długość L. Chyba że chcesz działówkę ale pod nie nie potrzebujesz ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts