Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dobudowanie fundamentu do juz istnejącego

mateosj

Recommended Posts

Witam.

Buduje dom parterowy. Bez piwnicy. Fundament został postawiony rok temu.

W tym roku buduje ściany. Jednak z Żonką stwierdziliśmy że przydało by się poddasze użytkowe.

W związku z tym potrzebujemy jeszcze jednej ściany nośnej na której oprze się strop typu terriva. Aby można było zrobić otwór na schody.

Mój kierbud powiedział ze to żaden problem. Stwierdził ze zerwie chudziak i wykopie dół 0,5mx0,5m. Zrobi zbrojenie i zaleje betonem. Na to pójdzie ściana nośna.

Moje pytanie brzmi, czy tak można?

Czy dodatkowa ława w dodatku nie powiązana z reszta fundamentu, nie będzie osiadać inaczej niż, cała reszta.?

Dziękuje za odpowiedzi.

Oczywiście że bedzie inaczej pracować :) jak już coś takiego chcesz robić to skontaktuj sie z kimś kto to pozniej podpisze. A na chłopski rozum to wykopać do głębokości ław, nawiercić włożyć druty, powiązać ze zbrojeniem nowej ławy i dopiero zalać. To w jakimś stopniu bedzie pracowało razem

Powoli aby fundamenty równo siadały to nie pręty trzeba wbić w ławę tylko tak dobrać wielkość ławy, stopy aby naprężenia pod nią były na podobnym poziomie co pod całym fundamentem. Wkuwanie prętów nie ma wielkiego sensu. Nową ławę posadowić należy w poziomie istniejących. A potrzebujesz ścianę - powinien wystarczyć słup a potem podciąg.

Powoli aby fundamenty równo siadały to nie pręty trzeba wbić w ławę tylko tak dobrać wielkość ławy, stopy aby naprężenia pod nią były na podobnym poziomie co pod całym fundamentem. Wkuwanie prętów nie ma wielkiego sensu. Nową ławę posadowić należy w poziomie istniejących. A potrzebujesz ścianę - powinien wystarczyć słup a potem podciąg.

Hej. dzięki za odpowiedzi. Potrzebuję ścianę ponieważ, słupa nie ma gdzie upchnąć.

Czyli rozumiem ze, mam wykopać jak reszta fundamentu. Potem ława a na to bloczki i dopiero dalej w górę?

Mój kierbud stwierdził że, wystarczy sama ława i będzie git. Bez ściany fundamentowej :/.

Edytowane przez mateosj