Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dekarz powinnien poprawić przekoszone okna dachowe?

BudującaDom1719513663

Recommended Posts

Niecały rok temu dekarz kładł dachówkę i montował 9 okien połaciowych. Niestety wszystkie okna są przekoszone i nie można ich normalnie otworzyć bez szarpania i uszkadzania okleiny. Czy dekarz powinnien to poprawić na gwarancji? Nie wiem, może to wina siadania budynku, pracy więżby.

Witam,

Okno dachowe powinno być na etapie montażu odpowiednio osadzone w połaci dachowej- zgodnie z instrukcją montażu, która dokładnie prezentuje w jaki sposób wykonać te czynności. Na podstawie pozycji skrzydła do ościeżnicy okna możemy sprawdzić czy okno jest prawidłowo osadzone.

korekta ułożenia okna.jpg

Pozdrawiam

Konsultnat FAKRO

Na podstawie takie opisu zjawiska nie można przesądzić o winie dekarza. Czy przy odbiorze robót okna otwierały się bez problemów? A może mokra więźba trochę usiadła? Czy dach został zabudowany od spodu? A może wystarczy tylko regulacja dokonana przez serwisanta producenta? Pozdrawiam.

A może wystarczy tylko regulacja dokonana przez serwisanta producenta?

Witam,

Sugeruję dokładnie to co pisze Andrzej Wilhelmi, a mianowicie kontakt z działem obsługi producenta okien, które są objęte gwarancją i zamówienie wizyty serwisowej. Jeżeli to okna VELUX to takie zgłoszenie można wypełnić na naszej stronie www.velux.pl lub telefonicznie 22 33 77 000

Pozdrawiam

Paweł

Doradca VELUX

Dziękuję za odpowiedzi.

No to mam problem. Są to okna Skylight Dobroplastu. Odpisali mi z Dobroplastu, że na ich okna gwarancja nie obejmuje żadnej regulacji. nawet nie chą ich zobaczyć. Mam tego żądać od dekarza, który montował okna. Okna były zamontowane pod koniec listopada i wtedy dobrze się otwierały. Trochę ciasno chodziły, ale może tak miało być, by były szczelne. Na wiosnę jednego nie dało się otworzyć w normalny sposób, a teraz już wszystkich.

Witam

Niestety nie kojarzymy takiej reklamacji, która została odrzucona jako niezasadna z powodu regulacji okna. Bardzo proszę o przesłanie szczegółów reklamacji na adres e-mailowy: [email protected] lub kontakt telefoniczny pod nr telefonu 795-527-710.

Być może serwis miał na myśli to, że okno nie wymaga regulacji.

Wszystkie sprzedawane przez nas okna dachowe mają 10 letni okres gwarancji - zapraszam do kontaktu i wyjaśnienia tematu.

Pozdrawiamy

Zespół Dobroplast

Doradca Handlowy

Dobroplast

• 6 months później...