arecki55 26.09.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Hej, miałem plan zrobić w całym domu ogrzewanie grzejnikowe + w łazienkach i kuchni (razem ok. 18 m2) podłogówkę elektryczną. Pomyślałem, żeby elektryczną zamienić może na wodną (w domu będzie piec gazowy kondensat + zasobnik). Czytałem już, że za pomocą mieszaczy można to pogodzić z inną temperaturą wody w grzejnikach, ale tak się zastanawiam: skąd podłogówka wodna będzie zasilana latem, gdy c.o. w grzejnikach będzie wyłączone, a piec będzie grzał tylko cwu? co w ogóle myślicie o takim rozwiązaniu? czy lepiej zostawić na tych 18 m2 elektryczną podłogówke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 27.09.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 A po co Ci latem zasialanie podłogówki?Reczniki latem same wyschną bez ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.09.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 A po co Ci latem zasialanie podłogówki? to samo pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki55 27.09.2015 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Żeby kafelki np. w łazience były ciepłe w bose stopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.09.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Latem? Klimatyzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 27.09.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Żeby kafelki np. w łazience były ciepłe w bose stopy zeby czuć ciepło to musiałyby być cieplejsze od temp.ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 27.09.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Latem to człowiek szuka chlodu i zimna podloga to jest zbawieniem ale kto bogatemu zabroni p.s.Ostatnio w upaly jak ponad 30stopni byłem na polskim lotnisku i przylecieli hindusi.Byli w kurtkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.09.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 zeby czuć ciepło to musiałyby być cieplejsze od temp.ciała Nieprawda. To, czy jakiś przedmiot odbieramy jako ciepły, zależy nie tylko od temperatury, ale również od tego, jak dobrze jego powierzchnia przewodzi ciepło. Drewno i wykładziny dywanowe słabo je przewodzą (mają duży opór cieplny R) i nawet mając temperaturę poniżej 20°C, odbierane są jako ciepłe w dotyku, natomiast kamień a szczególnie metale – których opór cieplny jest bardzo mały – odbieramy jako zimne, choć ich temperatura jest identyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki55 27.09.2015 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Nieprawda. To, czy jakiś przedmiot odbieramy jako ciepły, zależy nie tylko od temperatury, ale również od tego, jak dobrze jego powierzchnia przewodzi ciepło. Drewno i wykładziny dywanowe słabo je przewodzą (mają duży opór cieplny R) i nawet mając temperaturę poniżej 20°C, odbierane są jako ciepłe w dotyku, natomiast kamień a szczególnie metale – których opór cieplny jest bardzo mały – odbieramy jako zimne, choć ich temperatura jest identyczna. Dokładnie, nie chodzi o to żeby płytki grzały mnie w stopy, ale żeby lekko je podgrzać i nie dawały uczucia zimna. Czyli co polecacie w ogóle zrezygnować z grzania podlogi w lato? Te lata są u nas takie, że rzadko kiedy szuka się chłodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.09.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Ja nie grzeję. Nie ma takiej potrzeby. Potrzeba pojawia się w okresie przejściowym. Tak jak dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.09.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Masz zamiar spać bezpośrednio na gresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjap 09.11.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Ja mam podłogówkę w całym domu oraz dodatkowo grzejniki w łazienkach. Grzejniki wyposażone są w grzałki elektryczne, żeby w razie czego dosuszyć ręczniki. Mieszkam w domu ponad dwa lata i nigdy tych grzałek nie użyłam - nie było takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.11.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Nieprawda. To, czy jakiś przedmiot odbieramy jako ciepły, zależy nie tylko od temperatury, ale również od tego, jak dobrze jego powierzchnia przewodzi ciepło. Drewno i wykładziny dywanowe słabo je przewodzą (mają duży opór cieplny R) i nawet mając temperaturę poniżej 20°C, odbierane są jako ciepłe w dotyku, natomiast kamień a szczególnie metale – których opór cieplny jest bardzo mały – odbieramy jako zimne, choć ich temperatura jest identyczna. gdyby podłoga była z materiału o dużym oporze to by sie nie pytał o jej podgrzewanie. kamien 36 stopni zimny? to barierki w 40 kilku stopniach wykonane z metalu powinny byc zimne a mnie prawie parzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.11.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 gdyby podłoga była z materiału o dużym oporze to by sie nie pytał o jej podgrzewanie. kamien 36 stopni zimny? to barierki w 40 kilku stopniach wykonane z metalu powinny byc zimne a mnie prawie parzą. Nie bardzo 'chwytam' o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts