rustin 26.09.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Na parterze mam różne poziomy chudziaka w pomieszczeniach z racji, że jest on poniżej bloczków fundamentowych z 10 cm. I w przejściach do pomieszczeń są przez nie progi i dlatego taki ambaras. Ogólnie jest źle zrobione bo będzie mało ocieplenia, w jednym pomieszczeniu 12 cm w drugim 8cm. Kupię na cały dom 5cm styropianu a druga warstwę odpowiedniej grubości do danego pomieszczenia. Na wylewki zostawię 6-7cm pod grzanie podłogowe i 2 cm na płytki lub panele. Dobrze kombinuje? Problem w tym ze w np kuchni czy salonie jest krzywo wylany, w jednym rogu jest niżej o 2cm. Obrać sobie najwyższy punkt chudziaka i dobrać ocieplenie tak aby w nim zostało na wylewke 6-7cm a w drugim rogu wtedy wyjdzie ok 8-9cm, czy odwrotnie i więcej styropianu dać a wylewki wtedy wyjdzie 4-5 cm w tym niższym punkcie ? Bo jak się domyślam styropianem nie wyrównam tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.09.2015 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Przeczytaj, wszystko już zostało opisane. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182626-Najlepsze-ocieplenie-pod%C5%82ogi-na-gruncie&p=4804054&viewfull=1#post4804054 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.09.2015 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 100 stron kłótni ciężko się czyta. Także czekam na pomoc w moim temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.09.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 4-5 cm na podłogówce trochę słabo.lepiej wylać więcej betonu to i akumulacja jakaś będzie.Zaczynaj od najwyższego punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.09.2015 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Resztę wszystkiego dobrze rozpisałem jak będę robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.09.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Mam trochę "zapadnięty" strop w części domu w sensie - nieco cieńszy w środku i grubszy wzdłuż ścian zewnętrznych - różnica ok 2,5cm wg wskazań wagi laserowej, układałem środkiem 5cm, na reszcie 4cm i na obrzeżach pod ścianami pasek szerokości 0,5m z płyt 3cm, później "zęby" na przejściach pomiędzy poszczególnymi grubościami płyt zeszlifowałem pacą do szlifowania styropianu - po przyłożeniu 2,5m wagi wyszła powierzchnia w przybliżeniu płaska z łagodnymi dołkami i górkami w miejscach gdzie są płyty rożnej grubości.Wniosek - można to wyrównać styropianem uzyskując podobną grubość wylewki na całej powierzchni, styropian produkuje się co 1cm a 1, 2, 5 i 8 to typowe rozmiary dostępne w marketach. Możesz to też wyrównać na poziomie chudziaka wylewając szlichtę cementową na nim do poziomu - uzyskasz wtedy równą grubość wylewki na styropianie i równą grubość styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.09.2015 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Tylko w takim wypadku nie wiadomo ile kupić jakiego styropianu z racji ze trzeba będzie tak się bawić. A tak biorę 5cm plus odpowiedni do do danego pomieszczenia, aby w najwyzszym punkcie wylewka miała min 6cm.Tak narazie sobie myślę. Może ktoś jeszcze podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.09.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 1 i 2cm na sztuki w markecie kupowałem na dylatacje zamiast pianki - dokładasz tam gdzie trzeba skoro nie chce ci się tego szacować. Ja tam się nie przejmowałem - to co zostanie wykorzystam gdzie indziej - np na sufit garażu lub szczyty ponad jętkami wykleję, to nie problem, zmarnować się nie zmarnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts