Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie styropianu na nierównym chudym betonie

rustin

Recommended Posts

Na parterze mam różne poziomy chudziaka w pomieszczeniach z racji, że jest on poniżej bloczków fundamentowych z 10 cm. I w przejściach do pomieszczeń są przez nie progi i dlatego taki ambaras. Ogólnie jest źle zrobione bo będzie mało ocieplenia, w jednym pomieszczeniu 12 cm w drugim 8cm. Kupię na cały dom 5cm styropianu a druga warstwę odpowiedniej grubości do danego pomieszczenia. Na wylewki zostawię 6-7cm pod grzanie podłogowe i 2 cm na płytki lub panele.

Dobrze kombinuje?

Problem w tym ze w np kuchni czy salonie jest krzywo wylany, w jednym rogu jest niżej o 2cm. Obrać sobie najwyższy punkt chudziaka i dobrać ocieplenie tak aby w nim zostało na wylewke 6-7cm a w drugim rogu wtedy wyjdzie ok 8-9cm, czy odwrotnie i więcej styropianu dać a wylewki wtedy wyjdzie 4-5 cm w tym niższym punkcie ? Bo jak się domyślam styropianem nie wyrównam tego.

Mam trochę "zapadnięty" strop w części domu w sensie - nieco cieńszy w środku i grubszy wzdłuż ścian zewnętrznych - różnica ok 2,5cm wg wskazań wagi laserowej, układałem środkiem 5cm, na reszcie 4cm i na obrzeżach pod ścianami pasek szerokości 0,5m z płyt 3cm, później "zęby" na przejściach pomiędzy poszczególnymi grubościami płyt zeszlifowałem pacą do szlifowania styropianu - po przyłożeniu 2,5m wagi wyszła powierzchnia w przybliżeniu płaska z łagodnymi dołkami i górkami w miejscach gdzie są płyty rożnej grubości.

Wniosek - można to wyrównać styropianem uzyskując podobną grubość wylewki na całej powierzchni, styropian produkuje się co 1cm a 1, 2, 5 i 8 to typowe rozmiary dostępne w marketach.

Możesz to też wyrównać na poziomie chudziaka wylewając szlichtę cementową na nim do poziomu - uzyskasz wtedy równą grubość wylewki na styropianie i równą grubość styropianu.

1 i 2cm na sztuki w markecie kupowałem na dylatacje zamiast pianki - dokładasz tam gdzie trzeba skoro nie chce ci się tego szacować. Ja tam się nie przejmowałem - to co zostanie wykorzystam gdzie indziej - np na sufit garażu lub szczyty ponad jętkami wykleję, to nie problem, zmarnować się nie zmarnuje.