illitum 26.09.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Przerabiam obecnie temat palenia eko groszkiem typu jaret 2701. Piec Defro 25kW komfort EKO PZ Na lipnym węglu z obi - bartex 20MJ nie miałem żadnych spieków, tylko zakurzony pyłem piec. Lecz to było tymczasowe paliwo z uwagi na podgrzewanie CWU. Obecnie posiadam i przepalam ekogroszek jareta 25-27MJ ze składu nowakowskiego i mimo ustawienia nowych ustawień pojawiają się spieki (coś w stylu koksu). Przeglądając DTR producenta i jego FAQ natknąłem się nad pojęciem zbyt niskiego deflektora względem palnika. Między palnikiem a deflektorem mam ruszt awaryjny. Czy wyciągnięcie rusztu awaryjnego może poprawić pracę pieca? Czy mam do oporu testować parametry podajnika i dmuchawy. Obecnie piec pracuje w trybie PID. Poza tym - jak sam zauważyłem tryb PID sobie radzi na 70% a jego możliwe korekty są wręcz niewielkie. Co sugerujecie Panowie - ściągać ruszt i korygować parametry. Czy wzywać tych rzekomych fachowców od strojenia kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 27.09.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 W teorii ruszt awaryjny zakłada się na tylko kiedy jest potrzeba palenia na nim, jak nie używasz to go wyciągnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts