tomekfan82 27.09.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 (edytowane) Witajcie drodzy forumowicze. W życiu każdego przychodzą momenty, które są w jakiś sposób wyjątkowe. Taka chwila właśnie nastąpiła w moim życiu - zaczynam budowę domu i chcę podzielić się z Wami wszystkim co będzie dotyczyło mojej budowy Na forum jestem od dobrych kilku lat i w większości czytałem, czytałem i czytałem ...i bardzo dużo ta wiedza mi dała od strony praktycznej. Dzięki temu mogłem zaplanować budowę w najdrobniejszych szczegółach. Dodam może coś o sobie czyli inwestorze;) A więc inwestor jestem w wieku chrystusowym czyli ma 33 lata Drzew w swoim życiu posadziłem mnóstwo, syna nie spłodziłem, ale zabieram się za budowę domu Wiem, nie ta kolejność, ale tak też bywa. Od niedawna jestem sam, bo wszystko w życiu się zmieniło, dlatego z budową będę musiał się zmierzyć tylko ja przy wsparciu rodziny, na której pomoc zawsze mogę liczyć To jest bardzo ważne, bo budowa to bardzo duże wyzwanie nawet dla mnie choć sam jestem budowlańcem. A teraz pora napisać kilka słów o działce i projekcie domu. Działka jest w sam raz. Nie za duża, nie za mała. Ma 850 m2. Niestety jest to działka narożna, południowo-zachodnia czyli chyba najgorszy możliwy wariant dla inwestora. Dodatkowo z dwóch stron gmina narzuciła linię zabudowy wynoszącą 10 m i to też wymusiło, że zdecydowałem się na projekt indywidualny zrobiony na zamówienie. Jeśli chodzi o koszty to nie były astronomiczne, a dom mam dostosowany do moich potrzeb. Prawie jak garnitur od Armaniego skrojony na miarę Bryła budynku prosta, z dwuspadowym dachem, taka stodoła z garażem, bez żadnych dodatków typu okna dachowe, lukarny itd. Ja lubię proste formy, a tak naprawdę piękno tkwi w prostocie. Sam jestem skromnym człowiekiem i jakoś przepych to nie mój styl. Po drugie wszelkie te dodatki powodują wyższe koszty budowy i większe koszty ogrzewania. Dom nastawiony na słońce, a od północy tylko jedno mniejsze okno którego nie dało się zlikwidować. Garaż dołączony do domu, ale oddzielony warstwą styropianu i nieogrzewany. Przecież samochód to tylko kupa blachy i nie musi mu być ciepło, to nie człowiek Ściany będę grubości 24 cm oraz 12 cm działówki. Część mieszkalna z silikatów, a garaż z betonu komórkowego. Dom jest z poddaszem do adaptacji w przyszłości, gdybym założył kiedyś rodzinę i miał dzieci. W tym roku chcę wykonać tylko fundamenty, a w przyszłym stan surowy. Zobaczymy czy mi się uda ;> Na początku września dostałem pozwolenie na budowę po dwóch miesiącach od złożenia wniosku. Myślałem, że będzie to dłużej trwało, bo w trakcie musiałem też uzupełnić projekt, ale w starostwie w Rzeszowie jakiś większych problemów nie było. Trafiła mi się bardzo miła pani, która zajmowała się moim wnioskiem Tak więc pozwolenie jest, kierownik też już jest, geodeta wytyczy dom w przyszłym tygodniu lub w następnym. Ekipa od wykonania fundamentów w trakcie negocjacji i na razie nie wiem kiedy wejdą na moją budowę. Dziennik budowy jest, pozostaje kupić tablicę informacyjną i złożyć wniosek do powiatowego inspektora o rozpoczęciu budowy...i chyba trzymać mocno kciuki kiedy już się zacznie Jeśli ktoś chciałby coś napisać to byłoby mi bardzo miło, tylko proszę w komentarzach żeby jakiś porządek był Będę się starał na bieżąco prowadzić wpisy ze zdjęciami. Linki do dziennika i komentarzy w podpisie. Poniżej rysunki domu i działki. Żeby powiększyć zdjęcia trzeba kliknąć Edytowane 30 Października 2015 przez tomekfan82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts