Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tomka domu budowanie...

Recommended Posts

Witajcie drodzy forumowicze.

W życiu każdego przychodzą momenty, które są w jakiś sposób wyjątkowe. Taka chwila właśnie nastąpiła w moim życiu - zaczynam budowę domu i chcę podzielić się z Wami wszystkim co będzie dotyczyło mojej budowy ;) Na forum jestem od dobrych kilku lat i w większości czytałem, czytałem i czytałem ;)...i bardzo dużo ta wiedza mi dała od strony praktycznej. Dzięki temu mogłem zaplanować budowę w najdrobniejszych szczegółach.

Dodam może coś o sobie czyli inwestorze;) A więc inwestor jestem w wieku chrystusowym czyli ma 33 lata ;) Drzew w swoim życiu posadziłem mnóstwo, syna nie spłodziłem, ale zabieram się za budowę domu :-P Wiem, nie ta kolejność, ale tak też bywa.

Od niedawna jestem sam, bo wszystko w życiu się zmieniło, dlatego z budową będę musiał się zmierzyć tylko ja przy wsparciu rodziny, na której pomoc zawsze mogę liczyć ;) To jest bardzo ważne, bo budowa to bardzo duże wyzwanie nawet dla mnie choć sam jestem budowlańcem.

A teraz pora napisać kilka słów o działce i projekcie domu.

Działka jest w sam raz. Nie za duża, nie za mała. Ma 850 m2. Niestety jest to działka narożna, południowo-zachodnia czyli chyba najgorszy możliwy wariant dla inwestora. Dodatkowo z dwóch stron gmina narzuciła linię zabudowy wynoszącą 10 m i to też wymusiło, że zdecydowałem się na projekt indywidualny zrobiony na zamówienie. Jeśli chodzi o koszty to nie były astronomiczne, a dom mam dostosowany do moich potrzeb. Prawie jak garnitur od Armaniego skrojony na miarę ;)

Bryła budynku prosta, z dwuspadowym dachem, taka stodoła z garażem, bez żadnych dodatków typu okna dachowe, lukarny itd. Ja lubię proste formy, a tak naprawdę piękno tkwi w prostocie. Sam jestem skromnym człowiekiem i jakoś przepych to nie mój styl. Po drugie wszelkie te dodatki powodują wyższe koszty budowy i większe koszty ogrzewania. Dom nastawiony na słońce, a od północy tylko jedno mniejsze okno którego nie dało się zlikwidować. Garaż dołączony do domu, ale oddzielony warstwą styropianu i nieogrzewany. Przecież samochód to tylko kupa blachy i nie musi mu być ciepło, to nie człowiek ;) Ściany będę grubości 24 cm oraz 12 cm działówki. Część mieszkalna z silikatów, a garaż z betonu komórkowego. Dom jest z poddaszem do adaptacji w przyszłości, gdybym założył kiedyś rodzinę i miał dzieci.

W tym roku chcę wykonać tylko fundamenty, a w przyszłym stan surowy. Zobaczymy czy mi się uda ;> Na początku września dostałem pozwolenie na budowę po dwóch miesiącach od złożenia wniosku. Myślałem, że będzie to dłużej trwało, bo w trakcie musiałem też uzupełnić projekt, ale w starostwie w Rzeszowie jakiś większych problemów nie było. Trafiła mi się bardzo miła pani, która zajmowała się moim wnioskiem ;)

Tak więc pozwolenie jest, kierownik też już jest, geodeta wytyczy dom w przyszłym tygodniu lub w następnym. Ekipa od wykonania fundamentów w trakcie negocjacji i na razie nie wiem kiedy wejdą na moją budowę. Dziennik budowy jest, pozostaje kupić tablicę informacyjną i złożyć wniosek do powiatowego inspektora o rozpoczęciu budowy...i chyba trzymać mocno kciuki kiedy już się zacznie :-P

Jeśli ktoś chciałby coś napisać to byłoby mi bardzo miło, tylko proszę w komentarzach żeby jakiś porządek był ;) Będę się starał na bieżąco prowadzić wpisy ze zdjęciami. Linki do dziennika i komentarzy w podpisie.

Poniżej rysunki domu i działki. Żeby powiększyć zdjęcia trzeba kliknąć ;)

działka.jpg

parter_420x550-page-001.jpg

strych_297x550-page-001.jpg

elewacje_A3-page-001.jpg

AA_A3-page-001.jpg

Edytowane przez tomekfan82