Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie palnika ekoenergia w kotle Witkowski 19 kW.

Kocioł z palnikiem jest po 3 sezonach bezawaryjnej pracy, nawet zawleczka się nie zerwała - padł tylko kondensator przy silniku.

Czy teraz przed kolejnym sezonem muszę zrobić jakiś przegląd, rozebrać go przeczyścić itp.

Jeżeli tak to jak to zrobić.

https://forum.murator.pl/topic/204381-palnik-ekoenergia-ma%C5%82a-konserwacja-przegl%C4%85d-przed-sezonem/

• 1 year później...

Witam wszystkich

Odświeżę temat odnośnie palnika ekoenergia mała. Własnie go rozebrałem ponieważ pracował już 4 sezony i na wiosnę zauważyłem nieszczelność na powierzchni przylegania obudowy palnika w dolnej części do bocznej ścianki kotła - chyba od nowości nie było tam silikonu, na bokach i do góry był.

Teraz muszę to doszczelnić silikonem i wszystko poskładać. Mam kilka pytań:

1. Jaki silikon zastosować do obudow ypalnika a jaki do uszczelnienia korony.

2. Czy to jest normalne że przy wyciąganiu palnika z kotła musiałem ściągnąć koronę palnika.

3. Czy ślimak nie jest za dużo przetarty na końcu (zdjecia poniżej

DSC_0006.jpg

Witam wszystkich

Odświeżę temat odnośnie palnika ekoenergia mała. Własnie go rozebrałem ponieważ pracował już 4 sezony i na wiosnę zauważyłem nieszczelność na powierzchni przylegania obudowy palnika w dolnej części do bocznej ścianki kotła - chyba od nowości nie było tam silikonu, na bokach i do góry był.

Teraz muszę to doszczelnić silikonem i wszystko poskładać. Mam kilka pytań:

1. Jaki silikon zastosować do obudow ypalnika a jaki do uszczelnienia korony.

2. Czy to jest normalne że przy wyciąganiu palnika z kotła musiałem ściągnąć koronę palnika.

3. Czy ślimak nie jest za dużo przetarty na końcu (zdjecia poniżej.

[ATTACH=CONFIG]369495[/ATTACH]

• 2 months później...

Witam wszystkich

Kolejny problem z kondensatorem.

Palę 5 sezon i już dzisiaj zauważyłem że chyba kondensator zaczyna świrować bo silnik buczy i jak obrócę ślimaka kluczem to potem już wszystko działa.

Nie byłoby w tym nic dziwnego tylko że jest to już 3 kondensator który uległ awarii.

Jaka może być tego przyczyna, zawleczki nigdy mi nie zerwało.

Kondensator to 12 µF 450 V.