Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa a parkiet

Krix

Recommended Posts

Kontynuując moją serię pytań...

(poprzednia seria była tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241344-a-mo%C5%BCe-wystarczy-mi-powietrzna-pompa-ciep%C5%82a&p=6941466#post6941466)

Pojawiła się taka sytuacja:

Parkiet.

Z tego co poczytałem - do ogrzewania podłogowego tak sobie pasuje (można coś kombinować ale będą gorsze parametry eksploatacyjne a parkiet może ulegać "uszkodzeniu".

Więc może jednak coś innego niż podłogówka?

Klimakonwektory?

Koszt samego urządzenie mnie nie zraził (przy pompie ciepła to niewielki koszt...)

ale:

- jaka jest efektywność (także ekonomiczna) klimakonwektorów w porównaniu z podłogówką?

Klimakonwektor ciągnie dodatkową energię no i "szumi". Jest sens dawać go w sypialni (byłby tam parkiet)?

Jeśli nie klimakonwektor i nie podłogówka to jak to rozwiązać?

Grzejniki? Z pompą ciepła to słaby pomysł...

Zrezygnować z parkietu? - żonę będzie ciężko przekonać :)

Inaczej zadając pytanie:

czy i dlaczego klimakonwektor jest(nie jest) lepszy od grzejników jeśli korzystamy z podłączenia do pompy ciepła.

Pomijam na razie kwestię chłodzenią.

(ale przy klimakonwektorze też wystarczy pompa z chłodzeniem pasywnym?)

Znalazłem też takie coś:

http://www.karbon.com.pl/aktulanoci/339-ogrzewanie-pompa-ciepa-klimakonwektor-hybrydowy-bi2-firmy-olimpia-splendid.html

Połączenie grzejnika z klimakonwektorem.

Ktoś miał z tym kontakt?

Edytowane przez Krix

Wokół podłogówki narosło wiele dziwnych mitów. Podłogówka może być w sypialni, są na rynku też parkiety czy panele przystosowane pod podłogówkę. W alternatywie możesz pomyśleć o ogrzewaniu ściennym (podłogówka "przeniesiona" na ścianę) jeśli jest taka możliwość - oby takie ogrzewanie nie było potem zastawione meblami np dużą szafą.

Jak cenowo wypada montaż ogrzewania ściennego?

oraz jakie są inne wady klimakonwektorów?

Bo padło tu tylko "nie szpeć".

Ponieważ jedną z wersji są..zwykłę grzejniki i nawet nie koniecznie z pompą ciepła to kwestia "klimakonwektor szpeci" najmniej mnie interesuje.

Dlaczego klimakonwektor to raczej G11?

Bo szybciej nagrzewa? Jaka wypada zużycie energii przez klimakonwektor?

Wady to cena, hałas, zużycie prądu i filtrów. Zalety to szybkość nagrzewania i możliwość klimatyzowana. G11, bo nie akumulują ciepła, tylko muszą pracowac z małą mocą stałe całą dobę.

Nie demonizuj i strasz ludzi klimakonwektorami :)

Rzeczywiście za ich wadę można uznać cenę, bo trudno je porównywać ze 100-200mb rury zalanymi w posadzce.

Natomiast reszta Twoich argumentów to taka demagogia. Wszystko zależy od tego jak i co zostało dobrane

Hałas - głośność w przedziale 20-30dbA powoduje, że fancoile nawet nocą w sypialni są praktycznie niesłyszalne; połowa instalacji jakie robimy, to właśnie instalacje mieszane z klimakonwektorami

prąd - eksploatacja klimakonwektora to koszt od kilkunastu zł (silniki bldc) do góra kilkudziesięciu zł w sezonie; każdy sobie odpowie czy to dużo czy mało w jego portfelu

filtry - w większości urządzeń są zmywalne; jeśli do "zmywania" nie używasz domestosa i szczotki drucianej, to filtry są na lata.

G11 - oczywiście, że klimakonwektor nie akumuluje ciepła tak jak podłogówka (w ogóle nie akumuluje, chociaż ciepło akumuluje sam budynek), ale to nie znaczy że nie można mieć dwóch taryf. Ponadto klimakonwektor to tylko część instalacji; zazwyczaj salon i 2-3 sypialnie.

A na koniec przykład

Fancoil BLDC przy parametrach 35/30 daje 760W ciepła, 1100 W chłodu 200m3/h, bierze 6 wat i ma 24 dbA. Coś więcej trzeba do sypialni?

To takie górne parametry przy mrozach, bo jak za oknem jest +2, to niekoniecznie do sypialni potrzebujesz 760W.

Możesz wtedy zejść z przepływem powietrza, czyli z tych 6 Wat lub z temperatura zasilania.

A takie fancoil standard z 3 biegowym silnikiem na niskim biegu ma ze 20

Nie taki diabeł straszny :)

pzdr

Co do klimakonwektorów to potwierdzam za Clarnetem, że nie taki diabeł straszny. Mam trzy sztuki, zaczynają właśnie trzeci rok eksploatacji - hałas pewnie jakiś występuje, ale ja go już nie słyszę, bo jest to kwestia przyzwyczajenia, zużycie prądu jest pomijalne - około 20zł rocznie na trzy sztuki, filtry wystarczy co jakiś czas odkurzyć odkurzaczem podczas sprzątania (1-2 razy w roku) i to tyle. W zamian masz bardzo szybkie ogrzewanie i chłodzenie i wysoki COP dla pompy. Ja mam ogrzewanie mieszane, więc używam taryfy G12w i to wcale nie jest tak, że klimakonwektor pracuje cały czas - włącza się, dogrzewa do zadanej temp i się wyłącza, czeka aż temp spadnie o zadaną histerezę i dopiero wtedy załącza się ponownie, a w w miarę dobrze ocieplonych budynkach (nawet takich jak mój;)) ta temp wcale nie spada tak szybko...

Nic nie demonizuje. Sam mam w salonie krówkę 1,4m coś pod 7kW i sobie chwałę, ale ona mnie kosztowała 400zł, a nie 4 tys. Na strychu dwie kanałówki 2,5 kW po 200zł każda. Zapytał o wady, to mu napisałem tak jak to widzę, a to jakie wagi on do nich przyłożyć to już jego sprawa. Dla mnie najważniejszy był koszt urządzeń, on być może nie zwróci na to uwagi.

Jak cenowo wypada montaż ogrzewania ściennego?

oraz jakie są inne wady klimakonwektorów?

Bo padło tu tylko "nie szpeć".

Ponieważ jedną z wersji są..zwykłę grzejniki i nawet nie koniecznie z pompą ciepła to kwestia "klimakonwektor szpeci" najmniej mnie interesuje.

Dlaczego klimakonwektor to raczej G11?

Bo szybciej nagrzewa? Jaka wypada zużycie energii przez klimakonwektor?

Oprócz "tylko" "nie szpeć" był link oczekujesz że skopiuję treści z linka do postu na forum?

Klimakonwektory tak ale do modernizacji w nowych domach to niedouczenie inwestora z lenistwem instalatora - bo np. instalację taką "obsłuży" obiegówka zabudowana w urządzeniu itd itp. :p

Nic nie demonizuje. Sam mam w salonie krówkę 1,4m coś pod 7kW i sobie chwałę, ale ona mnie kosztowała 400zł, a nie 4 tys. Na strychu dwie kanałówki 2,5 kW po 200zł każda. Zapytał o wady, to mu napisałem tak jak to widzę, a to jakie wagi on do nich przyłożyć to już jego sprawa. Dla mnie najważniejszy był koszt urządzeń, on być może nie zwróci na to uwagi.

nie było nic tańszego opłacało się tak przepłacać :D

Nie wnikałem. Zawołał tyle, zapłaciłem i już. Obiecał jeszcze sterowniki do nich po 50zł elektroniczne, ale albo się rozmyslił, albo zapomniał, już nie dzwoniłem.

U drugiego z Grodziska TZRa kupowałem też kończył działalność, ale dom zdarzył zbudować :)

zbudować tak ale czy spłacić?

w brd jak firma stosuje dumping to ma niezły nalot ponieważ jest szkodnikiem po pierwsze nie płaci podatku (bo nie zarabia) więc inni musza płacić większe podatki (patrz nasz vat 23% !!!) po drugie wykańcza firmy działające normalnie płacące podatki i zatrudniające pracowników (patrz nasze umowy śmieciowe) po trzecie taka firma nie da zarobić innym bo nie stać ją na narzędzia samochód itd. pracownicy takiej firmy też raczej nie zrobią dużych zakupów