Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro komfort eko Tab. 7. Orientacyjne nastawy mocy kotłów

romcost

Recommended Posts

Koleżanki i koledzy, oświećcie mnie, jak czytać tą tabelę z instrukcji bo jakoś jej nie ogarniam ...

Czy zgodnie z tabelą, dla kota 20kW powinienem ustawić czas podawania palnika na 5s, czas przerwy podawania paliwa 20,5 s a zużycie wtedy będzie wynosiło 2,64 kg/h ?? Czy może: czas podawania 5s, czas przerwy 20s i wtedy uzyskamy moc 20,5kW i zużycie 2,64 kg/h ... A może czas podawania mogę wybrać z wiersza i kolumny, w której jako druga wartość podane jest 20,5 i wtedy jako czas podawania podaję wartość z wiersza a jako czas przerwy wartość z kolumny ??

tabela.jpg

zamysł był zapewne taki aby podać przybliżone parametry na których kociołek powinien osiągnąć orientacyjnie daną moc czyli np przy podawaniu 5 sek i przerwie 15 sek wyciśni się z kotła około 25,7KW

nie oznacza to że dla kotła 20KW musisz ustawić 5/20 chyba że ma pracować non stop z mocą maksymalną

możesz ustawić np 5/80 co daje około 6KW i zapewne na sporą część sezonu to wystarczy chyba że dom ma duże potrzeby

w tej tabeli brakuje najważniejszego- mocy nadmuchu

nic nie da ustawianie podawania i przerwy jeśli skopiemy ilość dostarczonego do spalania tlenu. można ustawić dowolnie dwa pierwsze i dopasowując moc nadmuchu spalić poprawnie- chyba że jakiś trudny opał i wymaga np długich przerw i niskiego nadmuchu

przy kotle 20KW już zasugerowałem wyjściowe ustawienia - dobrać tylko nadmuch aby nie było niedopału i spieków zbyt dużych i wyjść z kotłowni. a najlepiej puścić w automacie i ewentualnie skorygować tylko współczynniki