romcost 27.09.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Koleżanki i koledzy, oświećcie mnie, jak czytać tą tabelę z instrukcji bo jakoś jej nie ogarniam ... Czy zgodnie z tabelą, dla kota 20kW powinienem ustawić czas podawania palnika na 5s, czas przerwy podawania paliwa 20,5 s a zużycie wtedy będzie wynosiło 2,64 kg/h ?? Czy może: czas podawania 5s, czas przerwy 20s i wtedy uzyskamy moc 20,5kW i zużycie 2,64 kg/h ... A może czas podawania mogę wybrać z wiersza i kolumny, w której jako druga wartość podane jest 20,5 i wtedy jako czas podawania podaję wartość z wiersza a jako czas przerwy wartość z kolumny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 27.09.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 podaw.5 /przerwa15 daje to 3,3kg/h zużycia i 25,7kw mocy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.09.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 zamysł był zapewne taki aby podać przybliżone parametry na których kociołek powinien osiągnąć orientacyjnie daną moc czyli np przy podawaniu 5 sek i przerwie 15 sek wyciśni się z kotła około 25,7KWnie oznacza to że dla kotła 20KW musisz ustawić 5/20 chyba że ma pracować non stop z mocą maksymalnąmożesz ustawić np 5/80 co daje około 6KW i zapewne na sporą część sezonu to wystarczy chyba że dom ma duże potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illitum 28.09.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 mam ten sam piec i gdybym sugerował się tabelą to mam spieki typu rafa koralowa - tabela kolego niestety nie wiadomo na jakim paliwie powstała i o której porze roku więc zostaje metoda prób i błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romcost 28.09.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Dzięki za odpowiedzi,Tabelę traktuję poglądowo, oczywiście testuję różne ustawienia z różnym skutkiem, ale zawsze warto mieć jakiś punkt odniesienia. Interesowało mnie, przy jakich ustawieniach piec ma moc znamionową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.09.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 w tej tabeli brakuje najważniejszego- mocy nadmuchunic nie da ustawianie podawania i przerwy jeśli skopiemy ilość dostarczonego do spalania tlenu. można ustawić dowolnie dwa pierwsze i dopasowując moc nadmuchu spalić poprawnie- chyba że jakiś trudny opał i wymaga np długich przerw i niskiego nadmuchuprzy kotle 20KW już zasugerowałem wyjściowe ustawienia - dobrać tylko nadmuch aby nie było niedopału i spieków zbyt dużych i wyjść z kotłowni. a najlepiej puścić w automacie i ewentualnie skorygować tylko współczynniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts