Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja nakrokwiowa PIR, docieplenie wełną między krokwiami - problem z wentylacją?

DrKubus

Recommended Posts

Mianowicie..?

Raz piszesz, że krokwie nie potrzebne drugi raz, że krokwie co 2 m. Skoro krokwie to jaki jest sens dawać ten materiał?

No i co potrafisz odpowiedzieć na te pytania, które zadałem we wpisie #75?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sugerowany jest układ płatwiowy, z płatwią kalenicową i ewentualnie pośrednimi (jak w filmie). Można również wykonać dach klasyczny, w układzie nakrokwiowym, o zmniejszonej ilości krokwi (np. co 2m) i ułożyć H-Block lub H-Block Plus (krokwie co 3m) poprzecznie do spadku. .

Tak dokładnie wyglądał mój wpis. Co tu jest niejasnego? Podstawowym modelem systemu jest samonośna płyta (skośna, z dużym zakresem kątów) podparta na płatwiach, w rozstawie wynikającym z grubości, nachylenia itd. We właściwym doborze oraz obliczeniach wspomaga biuro producenta. Alternatywnie można zastosować elementy jako pokrycie ustrojów dżwigarowych czy klasycznej więźby, gdzie, wykorzystując znacznie większą samonośność, można zwiększyć rozstaw krokwi (wymaga obliczenia).

Pozdrawiam

Edytowane przez mat3006

• 7 years później...

Witam.

Firma zakłada mi dach i ze względu na mało miejsca firma zaproponowała mi docieplenie dachu nakrokwiowo płytami PIR. Mój drugi majster mówi, że wiatr będzie hulał mi na poddaszu jak przestrzenie między krokwiami czymś nie zamknę. Poddasze ma być użytkowe. Jak nakrokwiowo będą płyty PIR to krokwie od spodu wystarczy zabudować płytami gk? Jakaś przerwa? Rozumiem, że przestrzeni między krokwiami nie należy niczym wypełniać? Nie będzie tam gwizdał wiatr?

Witam.

Firma zakłada mi dach i ze względu na mało miejsca firma zaproponowała mi docieplenie dachu nakrokwiowo płytami PIR. Mój drugi majster mówi, że wiatr będzie hulał mi na poddaszu jak przestrzenie między krokwiami czymś nie zamknę. Poddasze ma być użytkowe. Jak nakrokwiowo będą płyty PIR to krokwie od spodu wystarczy zabudować płytami gk? Jakaś przerwa? Rozumiem, że przestrzeni między krokwiami nie należy niczym wypełniać? Nie będzie tam gwizdał wiatr?

Termoizolacja dachu (niezeleżnie czy nakrokwiowa czy międzykrokwiowa) musi szczelnie stykać się z termoizolacją ściany, więc nie ma mowy o hulaniu wiatru na poddaszu użytkowym.

W kronikach na forum jest parę przykładów. Może np. tu znajdziesz jakieś inspiracje https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY