Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam w starym domu i zdecydowałam się na dodatkowe ogrzewanie części domu piecem kominkowym z płaszczem wodnym. Piec miał być podłączony zgodnie z instrukcją i ustaleniami z wykonawcą w systemie grawitacyjnym, ze zbiornikiem wyrównawczym przy suficie.

Niestety pojawiły się problemy z podłączeniem:

- zainstalowano mi zbiornik wyrównawczy zamknięty, a w podobnym ogrzewaniu mam otwarty, więc tu moje najważniejsze pytanie czy taki może być jeśli układ ma być otwarty?

- napalono w piecu, woda się zagotowała i gość stwierdził błąd techniczny w piecu, podobno płaszcz jest źle podłączony.

- zbiornik chce przenieść na nieogrzewany strych, gdzie woda w okresie mrozów z dużym prawdopodobieństwem zamarznie,

- bojler jest częściowo na wysokości zbiornika wyrównawczego, w instrukcji mam, że powinien być niżej,

- jest podłączenie do ciepłej wody, a brak do zimnej (wcześniej w tym miejscu było podobne ogrzewanie i zostały przyłącza zimnej i ciepłej wody)

- po rozmowie z producentem facet chce to przebudowywać, nie wie czy piec jest uszkodzony czy nie, ale wycofał się z wersji bym składała reklamacje, a ja kompletnie nie wiem co mam robić.

Chce mieć bezpieczne ogrzewanie w domu, a nie "bombę".

https://forum.murator.pl/topic/204397-piec-kominkowy-z-p%C5%82aszczem-wodnym-problemy-z-monta%C5%BCem/

Nie wiem czy to dobry pomysł, byś próbowała za pomocą forum ogarnąć temat. Oczywiście jak chcesz, możesz się tu nawet doktoryzować, ale raczej w innym dziele - tam gdzie buszują hydraulicy. Moim zdaniem powinnaś poprosić producenta o podesłanie jakiegoś sprawdzonego hydraulika, dodatkowo znającego Twój piecyk. Hydraulikowi dotychczasowemu chyba trzeba podziękować...

Dokładnie, punkt pierwszy to zmiana hydraulika. Zdecydowanie nie zna się na rzeczy. i tak jak poprzednik zalecałbym kontakt z serwisem producenta aby to ogarnąć.

Więcej mówić to wróżenie z fusów,. nie wiedząc nawet o jakim wkładzie mówimy i nie widząc całości instalacji.