Dorota N. 28.09.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Witam. Planuję w swoim budynku montaż pompy ciepła. Wśród znajomych zdania są podzielone, proszę więc o niezależną poradę. Macie zainstalowaną pompę którejś z tych marek? Proszę o argumenty za i przeciw. Dom o powierzchni 130m2 - powietrzna pompa się sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 28.09.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 marka jest najmniej ważna... oblicz najpierw OZC potem dobieraj pompę powietrzna powinna się sprawdzić ps. z tych dwóch to Nibe, nie bierz Danfossa, mają skopane relacje z klientami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 28.09.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Faktycznie policz najpierw OZC. Co do marki - to jest istotne, ale może pomyśl z powietrznych o Gorenje lub Panasonic. Danfoss i Nibe mają bardzo dobre gruntowe pompy, powietrzne też są ok, ale są dość drogie - za taką cenę za którą kupisz ich urządzenie będziesz mógł zainwestować w pompę gruntową z kolektorem płaskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz3751 29.09.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Witam, jestem nowym forumowiczem mam pytanie czy ktoś z was korzystał z programu Prosument odnośnie pomp ciepła? Zastanawiam się nad skorzystaniem z tego programy. Dom 168m2 dobrze ocieplony (Tremalika 25/600 i styropian 15cm) dużę przeszklenie w salonie 4m, dopiero zagłębiam się w pompy i zastanawiam się jaką wybrać? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 29.09.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Witam, jestem nowym forumowiczem mam pytanie czy ktoś z was korzystał z programu Prosument odnośnie pomp ciepła? Zastanawiam się nad skorzystaniem z tego programy. Dom 168m2 dobrze ocieplony (Tremalika 25/600 i styropian 15cm) dużę przeszklenie w salonie 4m, dopiero zagłębiam się w pompy i zastanawiam się jaką wybrać? pozdrawiam nie zaśmiecaj czyjegoś topiku, poszukaj, są inne topiki o prosumencie, np.: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241628-Pompa-ciep%C5%82a-P-W-wlkp-PROSUMENT http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239770-Dofinansowanie-do-pompy-ciep%C5%82a-Ma%C5%82opolska http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234086-Dotacje-do-pomp-ciep%C5%82a-w-2015-roku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238608-Dofinansowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz3751 29.09.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Ok sorki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 29.09.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Byłem wczoraj w BOŚ - na razie programu u nich nie ma - była jedna tura w 1 poł. roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 29.09.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 na markę też bym nie patrzył w pierwszej kolejności, choć to też o czymś świadczy. jaki masz budżet, bo między gruntową a powietrzną jednak jest pewna różnica w cenie no i jakości działania również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartynaHubert 25.10.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Witam.Od sierpnia mam zainstalowaną pompe NIBE F2040 16KW.Jestem na razie zadowolony zobaczymy przy mrozach choć miałem parę razy sytuacje jak zaczęła wchodzić na wysokie obroty wentylator miał maks.krok 6 wtedy lubiło rozłączyć sprężarkę na cztery minuty i wracało do stanu.Na pewno nie wina pompy tylko chyba przydziału mocy dom ma co prawda bezp.25A czyli 14kw nadane i na pompie też ma ustawiony bezp.25A co się dowiedziałem w NIBE że lepiej jak by na dom był wyższy bezp.amperowy choć na temat elektryki wiem tyle co polscy politycy o polityce.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts