theme 28.09.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Cześć wszystkim. Pytanie zasadniczo szybkie i proste ale dla mnie ciężkie do zrealizowania. Dom z 1960 roku na starych fundamentach lanych w ziemi. Głębokość fundamentów to 100-120cm (niekiedy więcej niekiedy mniej). Problem jest taki, że chcę dać izolację hydro i termiczną a fundament jest bardzo krzywy (odchyłki od pionu koło 5cm). Wygląda to tak: -nad ziemią 20-30cm jest OK (równo zaciągnięty tynkiem) -pod ziemią 20-30cm kolejnych również jest zaciągnięty na gładko -głębiej zaczynają się schody, bo wygląda on jakby ktoś ostukał go młotem. Są dziury i odchylenie od pionu do 5cm Jak to zniwelować? Podrównać klejem, dać lepik i na to styropian itd czy od razu lepik po oczyszczeniu na krzywy fundament i na to grubiej kleju pod styropian dawać? Choć z tego co mi wiadomo to grubość placka na styropianie powinna mieć około 2cm i nie więcej. Help, bo zimno idzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 28.09.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Sobie tego domu na głowę nie zwal. Odkopywanie fundamentów w starych domach to zawsze interes podwyższonego ryzyka.Wyrównaj z grubsza, potem połóż krzywo styropian. Przerwy wypełnij pianą. Widać tego i tak nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.09.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Jak to zniwelować? . Tynkiem cementowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.09.2015 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Dobrze i niedobrze na tą chwilę. Odkopałem 3/4 obwodu budynku. Fundament w "starej" części ma około 70cm głębokości (mierzonej od poziomu zakończenia elewacji). Jest w miarę równy, więc poleciałem lepiszczem i jutro będę kładł styropian. Za dwa kolejne dni jak wyschnie dam klej + siatkę. Niestety w "nowej" części jest problem, bo była robiona przez tzw. fachowców i tam są olbrzymie czopy, nadlewki i chropy. Wydaje mi się, że muszę je "obtłuc" z grubsza a resztę podrównać. Różnice dochodzą do jakiś 12cm i chcę je zniwelować chociaż do 5cm. Wytłumaczę po co takie zabiegi. W "starej" części styro na elewacji odstaje na 7-8cm i zmieszczę pod nią 5cm styro na fundament. Natomiast w nowej części mam jakieś 15-16cm i mogę tam dać 2x5cm + kleje więc powinno być OK. Dobrze kombinuję? EDIT: dom stoi jeszcze i nic nie trzeszczy ani nie jęczy więc chyba do weekendu wytrzyma , choć wykopy były robione z największą ostrożnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.09.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Proces walenia się podkopanego budynku zazwyczaj jest bardzo szybki bez znaków ostrzegawczych. Ot - wali się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 01.10.2015 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Obyś się mylił, bo to już nie ten wiek, gdzie sprintem mógłbym puścić się w długą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts