Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"wyrównanie" obtłuczonego fundamentu

theme

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Pytanie zasadniczo szybkie i proste ale dla mnie ciężkie do zrealizowania.

Dom z 1960 roku na starych fundamentach lanych w ziemi. Głębokość fundamentów to 100-120cm (niekiedy więcej niekiedy mniej).

Problem jest taki, że chcę dać izolację hydro i termiczną a fundament jest bardzo krzywy (odchyłki od pionu koło 5cm). Wygląda to tak:

-nad ziemią 20-30cm jest OK (równo zaciągnięty tynkiem)

-pod ziemią 20-30cm kolejnych również jest zaciągnięty na gładko

-głębiej zaczynają się schody, bo wygląda on jakby ktoś ostukał go młotem. Są dziury i odchylenie od pionu do 5cm

Jak to zniwelować? Podrównać klejem, dać lepik i na to styropian itd czy od razu lepik po oczyszczeniu na krzywy fundament i na to grubiej kleju pod styropian dawać? Choć z tego co mi wiadomo to grubość placka na styropianie powinna mieć około 2cm i nie więcej.

Help, bo zimno idzie ;).

Dobrze i niedobrze na tą chwilę.

Odkopałem 3/4 obwodu budynku. Fundament w "starej" części ma około 70cm głębokości (mierzonej od poziomu zakończenia elewacji). Jest w miarę równy, więc poleciałem lepiszczem i jutro będę kładł styropian. Za dwa kolejne dni jak wyschnie dam klej + siatkę.

Niestety w "nowej" części jest problem, bo była robiona przez tzw. fachowców i tam są olbrzymie czopy, nadlewki i chropy. Wydaje mi się, że muszę je "obtłuc" z grubsza a resztę podrównać. Różnice dochodzą do jakiś 12cm i chcę je zniwelować chociaż do 5cm.

Wytłumaczę po co takie zabiegi. W "starej" części styro na elewacji odstaje na 7-8cm i zmieszczę pod nią 5cm styro na fundament. Natomiast w nowej części mam jakieś 15-16cm i mogę tam dać 2x5cm + kleje więc powinno być OK.

Dobrze kombinuję?

EDIT:

dom stoi jeszcze i nic nie trzeszczy ani nie jęczy więc chyba do weekendu wytrzyma :), choć wykopy były robione z największą ostrożnością.