Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciężki mebel.

Recommended Posts

Witam ;) Do rzeczy, podłoga z desek sosnowych 35mm grubości i 13cm szerokości, zbijane na felc, odstępy między legarami wynoszą 100cm. Czy mogę bezpiecznie ustawić na tej podłodze mebel ważący 300kg o wymiarach 120x50 ? Dodam jeszcze, ze mebel będzie stał w poprzek desek, nie wiem czy ma to znaczenie techniczne :) Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Tak 35mm a właściwie 36mm, legarów nie mierzyłem, ale na oko 20 cm na pewno więcej niż 15cm. Akwa ;) Rozgryzłeś mnie ;)

Nie wiem co znaczy 15, 20 cm o czym piszemy ?

300 kg na 0,6 m2 (1,2x05) to spore obciążenie dla stropu i warstw izolacyjnych (styropian). Przy ścianie ryzyko zawalenie mniejsze na środku większe, gdzie to akwa? Które piętro, co wiemy o stropie?

Właściciel akwa ~350-400kg, konstruktor ;)

15-20cm grubość legarów, są to belki o takiej grubości. Akwarium będzie pod ścianą, nad belką (legarem). Strop to tylko i wyłącznie deski sosnowe, nie ma żadnej izolacji. Jest to pierwsze piętro.Akwarium jest 220L wagę 300kg podałem już w zaokrągleniu z szafką na której będzie ono stało. Filtr zewnętrzny.

Zmierzyłem legar, jest to belka 15x15.

Edytowane przez Afrodyzjak

Dopatrzyłem się jednej rzeczy, mianowicie, pod miejscem, w którym miałoby stanąć akwarium jest ściana ceglana dokładnie pod akwarium. Bardzo możliwe, że jest to ściana nośna, ale ręki nie dam. Jutro spojrzę na projekty i stare zdjęcia z przed remontu i dam znać ;) Tak czy inaczej w takim wypadku wydaję mi się, że sytuacja jest bardziej klarowna i ponowię pytanie co do 200 litrowego akwarium, czy takie może stanąć ? ;)

Nie przesadzajmy. W budynkach o podobnej konstrukcji - drewniane stropy - stoją od czasem i 100 lat piece kaflowe. O masie /masie !/ parę razy większej niż 300 kg.

Byle go nie postawić na środku pokoju oczywiście tego akwarium, tylko przy ścianie przy tej

na której są oparte belki.

Edytowane przez beton44

Pamiętaj tylko że deski sosnowe są dość miękkie - więc pod szafką niechybnie zrobią się "ślady" od nóżek szafki... Tak samo z każdym innym cięższym meblem - przerabiałam to i nigdy więcej tak delikatnej podłogi.

Potwierdzam. U mnie porobiły się porządne wgniecenia a legary mam rozlożone bliżej siebie. A szafa zwykła z jednej z sieci meblarskich, czteroskrzydłowa. Po zmontowaniu i ustawieniu nie ma możliwości, aby wypoziomować jej szuflady i drzwi. Wszystkie są nierówno, właśnie przez to, że się wgniecenia porobiły w deskach.