Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to rozwiązać? (prowadzenie instalacji kanalizacyjnej)

robelion

Recommended Posts

Muszę wykonać odpływy kanalizacyjne pod wylewką; dla WC, pralki i brodzika. Problem jest w tym, że ma być posadzka na gruncie a wyprowdzenie dla przyszłego pionu jest dość wysoko, praktycznie zostaje mi tylko ok. 20 cm na położenie wszystkich rur. W związku z tym, mam pytanie, jak by to najlepiej wykonać? Na rysunku pokazałem o co chodzi..

Jako, że do dyspozycji jest tyko te 20 cm, nie wchodzi w grę nakładanie na siebie kolejnych trójników w pion.. Ze względu na dość odsunięte WC od pionu, uznałem, że najlepszym pomysłem jest zastosować czwórnik jak poniżej, czyli wszystkie trzy odpływy do jednej kształtki i po sprawie..

http://www.sferazakupow.pl/czwornik_prosty_redukcyjny_wymiar_110_110_50_87,show,full,329,336,339,971,-1,1.html

Prosiłbym o potwierdzenie czy dobrze główkuje lub o ewentualną propozycję lepszego rozwiązania..

Jaka powinna być minimalna odległość do ściany dla pionowego podejścia WC?

ŁAZIENKA 2a.jpg

Edytowane przez robelion

Miska ustępowa powinna być umieszczona nie dalej niż metr od pionu kanalizacyjnego (inaczej potrzeba dodatkowego wentylowania) i być podłączona do osobnego podejścia, znajdującego się niżej niż reszta podejść.

Minimalna średnica rury od klozetu - 100mm, minimalny spadek 2,5%.

Innymi słowy - nie kombinuj, tylko przerób te podejścia do pionu. W innym razie, albo Ci będzie wysysało wodę z syfonów, albo bąblowało kanalizacyjnymi zapachami, albo wręcz pchało zawartość toalety do brodzika.

O zapychaniu się rur nie wspominam.

Rozumiem, że ktoś Ci to tak zaprojektował.

No to niech teraz weźmie odpowiedzialność za swoje dzieło i sfinansuje koniecznie przeróbki.

To nie działa tak, że jeśli projekt nie pasuje do rzeczywistości to tym gorzej dla rzeczywistości.

Chcesz mieć smród w łazience i dozgonną przyjaźń ze sprężyną - w pion wstaw trójnik, w trójnik czwórnik i podłączaj.

Z miski ustępowej rurę 100mm, z brodzika 75mm, z pralki 50mm.

Przekroje z brodzika i z pralki są przesadzone, ale przy tej długości podejść i błędzie projektowym to jedyna opcja, żeby to miało szansę jako tako funkcjonować.

Z góry dziękuje za sugestie.. Otóż, nie jest to wina projektanta ale raczej wykonawcy, którym byłem ja sam. Projekt kanalizy jest dołączony do projektu domu ale zupełnie się go nie trzymałem, gdyż był on także nieco przekombinowany (np. wejście brodzika do pionu, dla podłogi na gruncie, było poniżej przyłącza miski ustępowej). Ogólnie, mój błąd polegał na tym, że zbagatelizowałem sobie wysokość wyprowadzenia pionu, w założeniu, że powinienem się raczej zmieścić, niestety zabrakło mi 5-7 cm. No ale już jest po szkodzie i muszę kombinować..

Myślę, że miskę ustępową dam zaraz blisko pionu, instalując pod wylewkę np. czwórnik z kielichami poziomymi na 110 oraz 50 (lub 75). Większy będzie dla WC a mniejszy byłby dla "sumy" z pralki i brodzika. Pion będzie wentylowany, a jeśli będzie wyciągać wodę z syfonów brodzika lub pralki to zawsze będę mógł dać tam napowietrzacze. Innego rozwiązania nie widzę..

W tym linku, na ostatnim rysunku, jest pokazane rozwiązanie, które jest podobne do mojego problemu:

http://instalreporter.pl/ogolna/zasady-bdy-w-wykonywaniu-podej-kanalizacyjnych/

Dziwne, że takie prowadzenie poziomu, jak na wskazanym rysunku, nie jest traktowane jako błąd..

Edytowane przez robelion

Jest to błąd. I to z gatunku takich śmierdzących ;) Ale papier jest cierpliwy.

Daj trójnik 3x100. Miska bezpośrednio do pionu przez ten trójnik, rura setka na przeciwległy koniec łazienki.

Tam napowietrzacz, redukcja i podłączenie brodzika, pralki i umywalki.

Do podłączenia pralki pamiętaj o syfonie pralkowym z kulką.

No i tak też zrobię. Jedynie umywalkę zostawie na tej ścianie gdzie jest, a tylko ją przesunę, aby zrobić miejsce dla miski ustępowej..

Dodakowo, na podstawie Twojego rozwiązania, wpadł mi jeszcze jeden pomysł, być może lepszy.. Otóż wyprowadzenie pioniu jest zrobione na kolanie 160, w które jest wsadzona złaczka redukcyjna na 110. Mam możliwość wyjęcia tej redukcji i wsadzenia tam czwórnika, ale na 160:

http://isk.tycner.com.pl/oferta/KANALIZACJA+ZEWNETRZNA/KSZTALTKI+KANALIZACJI+ZEWNETRZNEJ/Czwornik+160+160+160%3C90+oranz,1658

Co prawda wloty w tym czwórniku są po przecinych stronach ale to chyba nie tworzyłoby zbytniego problemu. Wówczas WC dałbym blisko pionu, przez redukcję na 110, a z drugiego wlotu pociągnąłbym, po łagodnym zakręcie, rurę 160 na przeciwną scianę i tam zastosował redukcje oraz przyłączył blodzik i pralkę.

Może przez takie zdecydowane przewymiarowanie dałoby radę uniknąć instalowania napowietrzacza, który musiałby chyba wówczas wystawać z podłogi?

Edytowane przez robelion

Zrobię to jednak jak sugerowałeś; na czwórniku kątowym 110, z kielichami poziomymi pod kątem 67 stopni, taki czwórnik tam się zmieści - będą łagodniejsze wloty do pionu. Rurę 110, która pójdzie na przeciwną ścianę do brodzika i pralki, przygotuję tak, aby podejście do napowietrzacza było wypuszczone na równi z wylewką, lub ciut niżej, że gdy po zaślepieniu go korkiem układ będzie pracował poprawnie, bedę mógł zawsze to podejście zamaskować kafelkiem podłogowym, zrobi się z tego dodatkowa rewizja.

Dziękuję raz jeszcze za pomoc i pozdrawiam.

Edytowane przez robelion