Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie starej farby z barierki balkonu - czym i jak najszybciej ? Odnowienie barier

Recommended Posts

Dzień Dobry.

Nie wiem, czy w dobrym dziale umieszczam zapytanie, jeżeli nie to przepraszam.

Chciałbym odnowić trochę balkon, niestety gdzie nie gdzie już stara farba odpadła, są obicia a nawet bąbelki rdzy.

Jaki jest najlepszy bezinwazyjny dla sąsiadów i otoczenia:) sposób na pozbycie się starej farby z metalowych barierek ?

Dużo osób mówi: "pojedź Boschem" i po sprawie - tak tylko to się paskudnie nakurzy na inne balkony i dookoła :(

Inny, opalarką najlepiej - ale to latem i na metal może być ciężko, bo metal pochłania ciepło.

Jeszcze inni, szczotką pościerać tylko luźne elementy farby, wszystko zmatowić i zamalować "na kupę".

Znalazłem też preparaty chemiczne, typu Bondex, Biostrip, Scalpex...może coś takiego by się nadawało ? Może macie jakieś doświadczenia z tym ?

Co by było najlepsze.

Są tam max. 3 warstwy farby.

Czy ktoś może polecić najlepszy sposób na odnowienie barierki balkonowej ?

Próbowałem to zdrapywać "na sucho" skrobakiem ale ciężko idzie.

W poziomie jakoś jeszcze, ale pionowe barierki.

Pozdrawiam.

Edytowane przez masza2

Szczotka druciana i dużo cierpliwości. Oczyścić tam gdzie jest rdza i farba odpada, potem całość odtłuścić, na wyczyszczone i zardzewiałe miejsca podkład antykorozyjny x2, na koniec farba kryjąca też 2 warstwy. Wcale nie ma z tym dużo roboty jak się może wydawać.

Opalarkę odpuść - dużo roboty i można się skaleczyć. Chyba, że chcesz z całej barierki usunąć te wszystkie stare warstwy do gołego metalu - wtedy działaj śmiało.

Tak samo scansol i pochodne preparaty do usuwania powłok - każdą warstwę farby musiałbyś smarować na nowa a i tak skrobanie i czyszczenie by Cię nie ominęło.

Tam gdzie rdzy dużo - szlifierka kątowa i na nią ściernica listkowa, ale tym też wszędzie nie dotrzesz, zwłaszcza gdy barierki mają jakieś fikuśne kształty. Także szczotka druciana wg mnie najlepsza:yes: