Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki rekuperator do małego domu 90m2 użytkowej

Recommended Posts

Mam nawiew 8x75 wywiew 7x75 słychać delikatny szum gdy reku chodzi na na 100% mocy ale myślę że to kwestia regulacji na anemostatach. Szum słuchać jak w domu jest cisza i tylko pod anemostatem jak odejdę na dwa metry cisza. Na 30% czy 50% nic nie słychać :) Poszło mi 48 metrów kanałów na nawiew i 45 metrow na wywiew. Edytowane przez kwasniak

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kwasniak, podobnie jak ja ma Kinetica 250. U mnie tez przy wydajności 100% słychać delikatny szum spod anemostatow, kiedy domu panuje całkowita cisza.

Tylko małych domów nie wentyluje się raczej z wydajnością 240m3/h

Edytowane przez fotohobby

Tak jak pisze Fotohobby na 100% nawiew nieźle dmucha a wywiew wciąga przystawioną małą reklamowke :)

Po skończeniu programu osuszanie (woda leciała jak z kranu) zostawiłem 30% i powietrze w domu zmieniło się niesamowicie praktycznie brak "zapachów budowy" którą było czuć przed uruchomieniem rekuperatora. Wcześniej czułem się jak w terrarium.

Edytowane przez kwasniak

tylko ta średnica rur 125mm do skrzynek rozdzielczych mnie odstrasza od tego rekuperatora.

W planach miałem ze skrzynki wyciągowej puścić 4 rury fi75 na parter, 4 rury na piętro fi 75

i z skrzynki nawiewnej 4 rury na parter i 4 rury fi75 na piętro.

łącznie na skrzynkę wychodzi 8 rur fi 75, a doprowadzone byłoby tylko raz fi125.

przekrój 8 x pi*(37*37) jest znacznie większy od 1 x pi *(62*62).

Tomasz Brzęczykowski rozpisywał się swego czasu na taki temat twierdząc że powietrze się nie rozpręża.

Przekrój w/w przypadku rur do anemostatów jest 3 x większy od przekroju którym będzie płynęło powietrze do skrzynki z rekuperatora.

Po czym jeśli do skrzynki dostarczymy w ciągu danej jednostki czasu X powietrza, to jak od skrzynki do anemostatów mamy wypchnąć 3x więcej powietrza niż do tej skrzynki wpłynęło.

max wydajność rekuperatora przyjmijmy jak Kinetic = 250 m3/h

z rekuperatora wychodzi 250 m3/h w przewodzie o fi 125 mm co daje przepływ powietrza do skrzynki z prędkością 5,66 m/s

natomiast od skrzynki jest 8 przewodów o fi 75, powietrze rozbija się na większą powierzchnię przewodów i aby przepchnąć wspomniane 250 m3/h, powietrze od skrzynek rozdziela się i zwalnia do prędkości 1,96 m/s

Może tak być? czy będzie coś gwizdało? przy tych głównych rurach gdzie jest prędkość 5,66 m/s lub przy anemostatach gdzie jest 1,96 m/s

II przypadek.

Rekuperator działa na 30% swojej wydajności

prędkość powietrza z rekuperatora do skrzynki = 1,89 m/s

prędkość powietrza z skrzynki do anemostatu = 0,65 m/s

Może tak być? czy to spowoduje jakieś problemy?

Czy może zmniejszyć ilość rur ze skrzynek do anemostatów

7 Na nawiewie i 7 na wywiewie, ale o średnicy ZEWNĘTRZNEJ 75mm.

http://allegro.pl/rura-wentylacyjna-75-63mm-50mb-pe-flex-powloka-d2p-i5811606598.html

Dlaczego w obliczeniach przepływu bierzesz średnicę zewnetrzą ?

Z takich rur korzystałeś? (pomiędzy rekuperatorem a skrzynkami)

http://domwent.pl/pl/p/Przewod,-rura,-kanal-aluminiowy-ALUFLEX-125-3-m/128

rura ALUFLEX Ø125 ma wymiary: wewn 125mm, zewn 128mm

czyli aby nasunąć po zewnętrznej stronie to musiałeś zamówić taka która ma 130mm wewn, 133 mm zewn ???

czy jakoś inaczej to rozegrałeś?

Na krośce przyłączeniowe 125 zamawiasz przewody 125 (ew.127).

Nie pamietam juz dokładnie, jakie to były przewody, miały w każdym razie przekładkę z folii pomiędzy kanałem wewnętrznym, a ociepleniem.

Czytając to forum coraz częściej wydaje mi się, że matematyka i wyliczenia w excelu są dla niektórych bardziej wiarygodne niż opinie ludzi posiadających dane urządzenie :)

Mam podobny metraż u siebie.w bliźniaku piętro i poddasze. Stare budownictwo a Niemcy o wentylacji nie myśleli. Pójdą przewody PE-FLEX jak u fotohobby lub ostatecznie flexy 80mm na nawiewach i 100mm i 125 na wywiewach (do nich mam nieograniczony dostęp za darmo i sporo wełny w zapasie po ociepleniu dachu....)

Coraz bliższy jest mi Kinetic 250... Choć ostatnio wpadła mi w oko jeszcze Requra 20 i Daytona 250 DC BERLUF oraz Mistral mini.... Na minus Kinetica to sterowanie, do którego miałbym ograniczony dostęp bo centrala stać będzie na poddaszu (chyba, że można odkręcić i ściągnąć na piętro niżej?). I szczerze powiem, że już sam nie wiem. O Kineticu mam więcej opini (pozytywnych głównie) natomiast o pozostałych trzech jednostkach niewiele znalazłem.... A może ktoś może się podzielić opinią?