Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki rekuperator do małego domu 90m2 użytkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak Wasze Kinetici w te mrozy??

Ponieważ kilka osob mnie pytało o oto, rozpocząłem właśnie 60 minutową obserwację z interwałami co 10minut.

Wpisze tu temperaturę zawnetrzną, procentową wartość nawiewu, jaką ustawia rekuperator, temperaturę nawiewu na najdalszym i najbliższym anemostacie.

Najdalszy anemostat to 10-11 m przewodu, ktory w jednym miejscu wyskakuje nad izolację, aby przeskoczyć nad wieńcem, czyli mozna przyjąć, ze na długości 50cm jest nieizolowany, co niestety widać....

Aktualna temperatura u mnie to -11C

Edytowane przez fotohobby

Ponizej dane z godzinnej obserwacji Kinetica. W tabelach odpowiednio

Godzina, Temp. Zewn, Wydajność nadmuchu, Temp na najdalszym anemostacie, Temp. na najbliższym anemostacie.

Najdalszy anemostat - około 11 m od skrzynki rozdzielczej, najbliższy - około 6 m od skrzynki, przy czym przewody idące do najdalszego na odcinku 0.5m wychodzą ponad izolacje,cały przeskoczyć wieniec i nie są na tym odcinku izolowane.

Przewody WM idą nad sufitem podwieszanym, lezą na 5cm wełny mineralnej. Przysypane są warstwą 30cm celulozy.

Program u-wert wylicza, ze przy aktualnej temperaturze zewnętrznej, temperatura izolacji przy dolnej ściance rury to 16.6C, a przy gornej to juz tylko 12C co ma wpływ na sprawność całej instalacji

Rekuperator ustawiony nominalnie na wydajność nawiewu i wywiewu 30%

Wyniki:

[table=width: 400]

[tr]

[td]23.00[/td]

[td]-11[/td]

[td]16%[/td]

[td]15.9[/td]

[td]16.8[/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.10[/td]

[td]-11[/td]

[td]16%[/td]

[td]15.9[/td]

[td]16.8[/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.20[/td]

[td]-11[/td]

[td]16%[/td]

[td]15.9[/td]

[td]16.8[/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.30[/td]

[td]-12[/td]

[td]0%[/td]

[td] - [/td]

[td] - [/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.40[/td]

[td]-12[/td]

[td]0%[/td]

[td] - [/td]

[td] - [/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.50[/td]

[td]-12[/td]

[td]25%[/td]

[td]16.5[/td]

[td]17.6[/td]

[/tr]

[tr]

[td]00.00[/td]

[td]-12[/td]

[td]25%[/td]

[td]16.5[/td]

[td]17.5[/td]

[/tr]

[/table]

Jak widać rekuperatoró w trakcie 60 minutowej obserwacji, wyłączył się na ok. 15 minut, cześć czasu przepracował z mocno obniżoą wydajnością nadmuchu 16%, cześć z wydajnością 25%.

Z wydajnością 25% pracował jeszcze do godziny 00.20, teraz pracuje na 16 procent, pewnie za pół godziny sie nawiew wyłączy na kwadrans.

Widać, że kiedy reku pracuje na 25% temperatury nawiewu są wyższe, niż kiedy pracuje z wydajnością 16% - powietrze szybciej pokonuje kanał i nie zdąży stracić temperatury.

Sprawność układu:

W tej chwili mam w dwóch pomieszczeniach z wywiewem (łazienka kuchnia) 22C, a w trzech 17.8-18C (pomieszczenie techniczne, wiatrołap i niewykończone jeszcze WC).

Liczę wiec temperaturę wywiewaną 20C

Sprawnosc powyzej 85%.

Wilgotność w domu :43%

W momencie,cw ktorym rekuperator wstrzymuje nawiew, mozna fajnie wychwycić wszystkie nieszczelności domu. Wiem już w którym miejscu korekty wymaga klapa wyłazy strychowego i uszczelka drzwi pomieszczenia technicznego.

Będąc w domu nie da się wychwycić momentu, w ktorym nadmuch pracuje na 25, 16, czy 0 %

Nawet paląc w kominku, bo wtedy i tak rozszczelnianiam drzwi tarasowe w salonie, aby go nie przegrzać, poza tym wówczas ciepło lepiej migruje do pozostałej części domu.

Tym samym pragnę zdementować informacje rozsiewane przez TB, ze Kinetic wyłącza się przy -5C.

Przy -5C sporadycznie zwalnia, ale nawet przy -12C bez nagrzewnicy spełnia swoją rolę.

Edytowane przez fotohobby

Ponizej dane z godzinnej obserwacji Kinetica. W tabelach odpowiednio

Godzina, Temp. Zewn, Wydajność nadmuchu, Temp na najdalszym anemostacie, Temp. na najbliższym anemostacie.

Najdalszy anemostat - około 11 m od skrzynki rozdzielczej, najbliższy - około 6 m od skrzynki, przy czym przewody idące do najdalszego na odcinku 0.5m wychodzą ponad izolacje,cały przeskoczyć wieniec i nie są na tym odcinku izolowane.

Przewody WM idą nad sufitem podwieszanym, lezą na 5cm wełny mineralnej. Przysypane są warstwą 30cm celulozy.

Program u-wert wylicza, ze przy aktualnej temperaturze zewnętrznej, temperatura izolacji przy dolnej ściance rury to 16.6C, a przy gornej to juz tylko 12C co ma wpływ na sprawność całej instalacji

Rekuperator ustawiony nominalnie na wydajność nawiewu i wywiewu 30%

Wyniki:

[table=width: 400]

[tr]

[td]23.00[/td]

[td]-11[/td]

[td]16%[/td]

[td]15.9[/td]

[td]16.8[/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.10[/td]

[td]-11[/td]

[td]16%[/td]

[td]15.9[/td]

[td]16.8[/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.20[/td]

[td]-11[/td]

[td]16%[/td]

[td]15.9[/td]

[td]16.8[/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.30[/td]

[td]-12[/td]

[td]0%[/td]

[td] - [/td]

[td] - [/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.40[/td]

[td]-12[/td]

[td]0%[/td]

[td] - [/td]

[td] - [/td]

[/tr]

[tr]

[td]23.50[/td]

[td]-12[/td]

[td]25%[/td]

[td]16.5[/td]

[td]17.6[/td]

[/tr]

[tr]

[td]00.00[/td]

[td]-12[/td]

[td]25%[/td]

[td]16.5[/td]

[td]17.5[/td]

[/tr]

[/table]

Jak widać rekuperatoró w trakcie 60 minutowej obserwacji, wyłączył się na ok. 15 minut, cześć czasu przepracował z mocno obniżoą wydajnością nadmuchu 16%, cześć z wydajnością 25%.

Z wydajnością 25% pracował jeszcze do godziny 00.20, teraz pracuje na 16 procent, pewnie za pół godziny sie nawiew wyłączy na kwadrans.

Widać, że kiedy reku pracuje na 25% temperatury nawiewu są wyższe, niż kiedy pracuje z wydajnością 16% - powietrze szybciej pokonuje kanał i nie zdąży stracić temperatury.

Sprawność układu:

W tej chwili mam w dwóch pomieszczeniach z wywiewem (łazienka kuchnia) 22C, a w trzech 17.8-18C (pomieszczenie techniczne, wiatrołap i niewykończone jeszcze WC).

Liczę wiec temperaturę wywiewaną 20C

Sprawnosc powyzej 85%.

Wilgotność w domu :43%

W momencie,cw ktorym rekuperator wstrzymuje nawiew, mozna fajnie wychwycić wszystkie nieszczelności domu. Wiem już w którym miejscu korekty wymaga klapa wyłazy strychowego i uszczelka drzwi pomieszczenia technicznego.

Będąc w domu nie da się wychwycić momentu, w ktorym nadmuch pracuje na 25, 16, czy 0 %

Nawet paląc w kominku, bo wtedy i tak rozszczelnianiam drzwi tarasowe w salonie, aby go nie przegrzać, poza tym wówczas ciepło lepiej migruje do pozostałej części domu.

Tym samym pragnę zdementować informacje rozsiewane przez TB, ze Kinetic wyłącza się przy -5C.

Przy -5C sporadycznie zwalnia, ale nawet przy -12C bez nagrzewnicy spełnia swoją rolę.

Nie wiem czy ktoś Ci już mówił?

Jesteś wielki!

• 1 month później...

Witam

Właśnie zacząłem budowę domu, zastanawiam się nad rekuperacją. Trochę poczytałem o rekuperacji i chyba jestem za. Proszę o podpowiedź jaki rekuperator byście zamontowali do niedużego domku 120m parterowego "DOM W IMBIRZE" zastanawiałem się nad LUNĄ ale wiem że tam trzeba coś przerabiać żeby w zimie nie zamarzała, zaznaczę że sam nie jestem w statnie zrobić przeróbki, nie znam się na elektronice.... Rekuperator chciał bym zamontować sam, i już na etapie budowy chciał bym pozostawiać otwory w sufitacj na wentylację mechaniczną. imbir.jpg proszę o podpowiedź gdzie umieścili byście nawiewy i wywiewy, zaznaczę że będzie (kominek bez płaszcza wodnego z kominem z wkładem ceramicznym i jednym wentylacyjnym), (oraz piec gazowy kondensacyjny z wkładem ceramicznym z dwoma kanałami wentylacyjnymi. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp

W kotłowni myślałem żeby zostawić grawitacyjną, natomiast w salonie zaślepić, czy tam poprostu nie robić otworu w systemie kominowym..... Brakowało by mi wentylacji przede wszystkim w kuchni, łazience, małym wc salonie no i w pokojach.., myślę że rekuperator byłby najlepszy do tego domku, Bo inaczej nie mam nawet pomysłów jak zrobić w tych wszystkich pomieszczeniach wentylację, żeby to jakoś działało......