krum 21.12.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 A czy ktoś miał styczność z Requra 20? To tak jak pisze fotohobby podobno coś od Brinka. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 22.12.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Pomiędzy rekuperatorem a skrzynkami istnieje prawdopodobieństwo ze przewód może się spocić?Jeśli rura jest zabudowana w karton gipsie to może być zwykła elastyczna czy musi być izolacji? Aby woda nie kapała na płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krum 28.12.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Nikt nie miał styczności z rekuperatorami Requra 20, Brink Renovent Excellent 180, Mistral mini???? Opinie o Kineticu już mam, ale nie wierzę, że tylu tu fachowców i nikt się nie może wypowiedzieć!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 02.01.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Kinetic 250 - ma możliwość nieodzyskiwania ciepła podczas letnich dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krum 02.01.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Jak Wasze Kinetici w te mrozy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Jak Wasze Kinetici w te mrozy?? Ponieważ kilka osob mnie pytało o oto, rozpocząłem właśnie 60 minutową obserwację z interwałami co 10minut. Wpisze tu temperaturę zawnetrzną, procentową wartość nawiewu, jaką ustawia rekuperator, temperaturę nawiewu na najdalszym i najbliższym anemostacie. Najdalszy anemostat to 10-11 m przewodu, ktory w jednym miejscu wyskakuje nad izolację, aby przeskoczyć nad wieńcem, czyli mozna przyjąć, ze na długości 50cm jest nieizolowany, co niestety widać.... Aktualna temperatura u mnie to -11C Edytowane 2 Stycznia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2016 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Ponizej dane z godzinnej obserwacji Kinetica. W tabelach odpowiednioGodzina, Temp. Zewn, Wydajność nadmuchu, Temp na najdalszym anemostacie, Temp. na najbliższym anemostacie. Najdalszy anemostat - około 11 m od skrzynki rozdzielczej, najbliższy - około 6 m od skrzynki, przy czym przewody idące do najdalszego na odcinku 0.5m wychodzą ponad izolacje,cały przeskoczyć wieniec i nie są na tym odcinku izolowane. Przewody WM idą nad sufitem podwieszanym, lezą na 5cm wełny mineralnej. Przysypane są warstwą 30cm celulozy.Program u-wert wylicza, ze przy aktualnej temperaturze zewnętrznej, temperatura izolacji przy dolnej ściance rury to 16.6C, a przy gornej to juz tylko 12C co ma wpływ na sprawność całej instalacji Rekuperator ustawiony nominalnie na wydajność nawiewu i wywiewu 30%Wyniki: [table=width: 400][tr] [td]23.00[/td] [td]-11[/td] [td]16%[/td] [td]15.9[/td] [td]16.8[/td][/tr][tr] [td]23.10[/td] [td]-11[/td] [td]16%[/td] [td]15.9[/td] [td]16.8[/td][/tr][tr] [td]23.20[/td] [td]-11[/td] [td]16%[/td] [td]15.9[/td] [td]16.8[/td][/tr][tr] [td]23.30[/td] [td]-12[/td] [td]0%[/td] [td] - [/td] [td] - [/td][/tr][tr] [td]23.40[/td] [td]-12[/td] [td]0%[/td] [td] - [/td] [td] - [/td][/tr][tr] [td]23.50[/td] [td]-12[/td] [td]25%[/td] [td]16.5[/td] [td]17.6[/td][/tr][tr] [td]00.00[/td] [td]-12[/td] [td]25%[/td] [td]16.5[/td] [td]17.5[/td][/tr] [/table] Jak widać rekuperatoró w trakcie 60 minutowej obserwacji, wyłączył się na ok. 15 minut, cześć czasu przepracował z mocno obniżoą wydajnością nadmuchu 16%, cześć z wydajnością 25%. Z wydajnością 25% pracował jeszcze do godziny 00.20, teraz pracuje na 16 procent, pewnie za pół godziny sie nawiew wyłączy na kwadrans. Widać, że kiedy reku pracuje na 25% temperatury nawiewu są wyższe, niż kiedy pracuje z wydajnością 16% - powietrze szybciej pokonuje kanał i nie zdąży stracić temperatury. Sprawność układu: W tej chwili mam w dwóch pomieszczeniach z wywiewem (łazienka kuchnia) 22C, a w trzech 17.8-18C (pomieszczenie techniczne, wiatrołap i niewykończone jeszcze WC).Liczę wiec temperaturę wywiewaną 20C Sprawnosc powyzej 85%. Wilgotność w domu :43% W momencie,cw ktorym rekuperator wstrzymuje nawiew, mozna fajnie wychwycić wszystkie nieszczelności domu. Wiem już w którym miejscu korekty wymaga klapa wyłazy strychowego i uszczelka drzwi pomieszczenia technicznego. Będąc w domu nie da się wychwycić momentu, w ktorym nadmuch pracuje na 25, 16, czy 0 %Nawet paląc w kominku, bo wtedy i tak rozszczelnianiam drzwi tarasowe w salonie, aby go nie przegrzać, poza tym wówczas ciepło lepiej migruje do pozostałej części domu. Tym samym pragnę zdementować informacje rozsiewane przez TB, ze Kinetic wyłącza się przy -5C.Przy -5C sporadycznie zwalnia, ale nawet przy -12C bez nagrzewnicy spełnia swoją rolę. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krum 03.01.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ponizej dane z godzinnej obserwacji Kinetica. W tabelach odpowiednio Godzina, Temp. Zewn, Wydajność nadmuchu, Temp na najdalszym anemostacie, Temp. na najbliższym anemostacie. Najdalszy anemostat - około 11 m od skrzynki rozdzielczej, najbliższy - około 6 m od skrzynki, przy czym przewody idące do najdalszego na odcinku 0.5m wychodzą ponad izolacje,cały przeskoczyć wieniec i nie są na tym odcinku izolowane. Przewody WM idą nad sufitem podwieszanym, lezą na 5cm wełny mineralnej. Przysypane są warstwą 30cm celulozy. Program u-wert wylicza, ze przy aktualnej temperaturze zewnętrznej, temperatura izolacji przy dolnej ściance rury to 16.6C, a przy gornej to juz tylko 12C co ma wpływ na sprawność całej instalacji Rekuperator ustawiony nominalnie na wydajność nawiewu i wywiewu 30% Wyniki: [table=width: 400] [tr] [td]23.00[/td] [td]-11[/td] [td]16%[/td] [td]15.9[/td] [td]16.8[/td] [/tr] [tr] [td]23.10[/td] [td]-11[/td] [td]16%[/td] [td]15.9[/td] [td]16.8[/td] [/tr] [tr] [td]23.20[/td] [td]-11[/td] [td]16%[/td] [td]15.9[/td] [td]16.8[/td] [/tr] [tr] [td]23.30[/td] [td]-12[/td] [td]0%[/td] [td] - [/td] [td] - [/td] [/tr] [tr] [td]23.40[/td] [td]-12[/td] [td]0%[/td] [td] - [/td] [td] - [/td] [/tr] [tr] [td]23.50[/td] [td]-12[/td] [td]25%[/td] [td]16.5[/td] [td]17.6[/td] [/tr] [tr] [td]00.00[/td] [td]-12[/td] [td]25%[/td] [td]16.5[/td] [td]17.5[/td] [/tr] [/table] Jak widać rekuperatoró w trakcie 60 minutowej obserwacji, wyłączył się na ok. 15 minut, cześć czasu przepracował z mocno obniżoą wydajnością nadmuchu 16%, cześć z wydajnością 25%. Z wydajnością 25% pracował jeszcze do godziny 00.20, teraz pracuje na 16 procent, pewnie za pół godziny sie nawiew wyłączy na kwadrans. Widać, że kiedy reku pracuje na 25% temperatury nawiewu są wyższe, niż kiedy pracuje z wydajnością 16% - powietrze szybciej pokonuje kanał i nie zdąży stracić temperatury. Sprawność układu: W tej chwili mam w dwóch pomieszczeniach z wywiewem (łazienka kuchnia) 22C, a w trzech 17.8-18C (pomieszczenie techniczne, wiatrołap i niewykończone jeszcze WC). Liczę wiec temperaturę wywiewaną 20C Sprawnosc powyzej 85%. Wilgotność w domu :43% W momencie,cw ktorym rekuperator wstrzymuje nawiew, mozna fajnie wychwycić wszystkie nieszczelności domu. Wiem już w którym miejscu korekty wymaga klapa wyłazy strychowego i uszczelka drzwi pomieszczenia technicznego. Będąc w domu nie da się wychwycić momentu, w ktorym nadmuch pracuje na 25, 16, czy 0 % Nawet paląc w kominku, bo wtedy i tak rozszczelnianiam drzwi tarasowe w salonie, aby go nie przegrzać, poza tym wówczas ciepło lepiej migruje do pozostałej części domu. Tym samym pragnę zdementować informacje rozsiewane przez TB, ze Kinetic wyłącza się przy -5C. Przy -5C sporadycznie zwalnia, ale nawet przy -12C bez nagrzewnicy spełnia swoją rolę. Nie wiem czy ktoś Ci już mówił? Jesteś wielki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 03.01.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ponizej dane z godzinnej obserwacji Kinetica. W tabelach odpowiednio Wilgotność w domu :43% I tu będzie pies pogrzebany w moim przypadku, u mnie wilgotność 58-65% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 I tu będzie pies pogrzebany w moim przypadku, u mnie wilgotność 58-65% Myślę, że tak - moja budowa trwała dłużej, a w zeszłym roku o tej porze było już dawno po "mokrych" pracach, a CO i WM były już uruchomione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 03.01.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) U mnie o 17 temperatura -12, kinetic działał w trybie antyzamrożeniowym 25%. Kanały leżą na podwieszanym suficie i są przysypane granulatem styropianu 35cm i całość przykryta 10cm wełny. Na 50 metrach sufitu jest 15 cm wełny. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 26.02.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Ja też jestem na etapie kupna rekuperatora. Dom ma ok. 100 m2 i najbardziej przemawia do mnie Kinetic, czy da się go kupić taniej niż 3999? [cena w popularnej internetowej hurtowni]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Nie spotkałem się z niższą ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 26.02.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Pytanie do użytkowników Kinetic.Jak się sprawuje?Ile prądu pobiera?Jak z głośnością?W domu mam viessmanna ale do firmy chcę kupić coś innego - TAŃSZEGO.Myślę pomiędzy 3 produktami: KINETIC VS. THESSLA GREEN VS. BROOKVENT.Trzeba podjąć decyzję do kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.02.2016 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 1. Dobrze2. 30% - 18, 50% - 33W2. Cichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychoo900 02.03.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Witam Właśnie zacząłem budowę domu, zastanawiam się nad rekuperacją. Trochę poczytałem o rekuperacji i chyba jestem za. Proszę o podpowiedź jaki rekuperator byście zamontowali do niedużego domku 120m parterowego "DOM W IMBIRZE" zastanawiałem się nad LUNĄ ale wiem że tam trzeba coś przerabiać żeby w zimie nie zamarzała, zaznaczę że sam nie jestem w statnie zrobić przeróbki, nie znam się na elektronice.... Rekuperator chciał bym zamontować sam, i już na etapie budowy chciał bym pozostawiać otwory w sufitacj na wentylację mechaniczną. proszę o podpowiedź gdzie umieścili byście nawiewy i wywiewy, zaznaczę że będzie (kominek bez płaszcza wodnego z kominem z wkładem ceramicznym i jednym wentylacyjnym), (oraz piec gazowy kondensacyjny z wkładem ceramicznym z dwoma kanałami wentylacyjnymi. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Jak WM to bez kanałów wentylacji grawitacyjnej w kominach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychoo900 02.03.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 W kotłowni myślałem żeby zostawić grawitacyjną, natomiast w salonie zaślepić, czy tam poprostu nie robić otworu w systemie kominowym..... Brakowało by mi wentylacji przede wszystkim w kuchni, łazience, małym wc salonie no i w pokojach.., myślę że rekuperator byłby najlepszy do tego domku, Bo inaczej nie mam nawet pomysłów jak zrobić w tych wszystkich pomieszczeniach wentylację, żeby to jakoś działało...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Mozesz zostawić wentylację grawitacyjna w kotłowni, o ile będzie ona szczelnie odcięta od reszty domu. Do kominka system bez kanału wentylacyjnego.Na pewno WM zapewnie lepsze, bardziej kontrolowane wentylowanie pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychoo900 02.03.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 No ja też tak właśnie myślę, a czy mógł byś mi polecić jakiś rozsądny rekuperator do tego domku, za jakieś rozsądne pieniążki do samodzielnego montażu?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts