Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki rekuperator do małego domu 90m2 użytkowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taki rekuperator jest teraz na allegro w cenie 5500 zł, powiedz mi w przybliżeniu ile by mnie kosztowała cała instalacja do tego rekuperatora? Rozumiem że potrzebne by mi były jeszcze nawietrzniki, wywietrzniki, przewody izolowane, czerpnia i to tyle??

Ah i jeszcze jak wygląda sprawa na nie ogrzewanym poddaszu, czy nic nie zamarza, czy urządzenie samo w sobie ma jakieś zabezpieczenie, i w jaki sposób odprowadzić można z urządzenia skropliny???

Aaaa mam pytanie jeżeli decydował bym się na ten rekuperator powiedzmy na tego KINETIC'a to w jaki sposób powinienem poprowadzić przewody, myślałem że od rozdzielacza po jednym przewodzie '75 do miejsc wskazanych na zdjęciu, było by dobrze czy naprzykład do jednego anemostatu powinny np. w salonie iść dwa przewody '75??,- w jakiś sposób się to oblicza?, nie znam się wcale na tym a byłbym wdzięczny jak by mi ktoś pomógł ;),- stawiam dobrego browarka :p i czy jak będę miał te przewody na strychu to rozumiem że wszystkie przewody muszą być ocieplonie, niekoniecznie zalane betonem? Pozdrawiam.imbir.jpg

W garderobie nadmuch. W kuchni może być jeden anemostat z podwójnym kanałem wyciągowym, podobnie w łązience

W salonie jeden anemostat podwójny, jeden pojedynczy, w sypialni też warto podwójny.

Skrzynki rozdzielcze bliżej środka budynku, aby zniwelować różnice w długościach kanałów.

Poruszaliscie temat komina z wentylacja w tym temacie to rowniez pozwole sobie zapytac.

Planuje WM, mam w domu zaplanowany jeden komin do kominka z 2 kanalami wentylacyjnymi.

Tylko teraz sam nie wiem co z tymi kanalami, teoretycznie 1 ma byc to okapu - komin i okap znajduja sie na 1 scianie.

Mam 2 pytania

1. Jak jest z laczeniem WM oraz okapu? Duzo o tym czytalem i opinie sa tez rozne, niby zakloca prace WM, ale jesli okap bedzie uzywany sporadycznie?

Moze jest jakis sposob aby to pogodzic? Łaczenie okapu z reku jest raczej srednim pomyslem z tego co wyczytalem.

2. Po co mi drugi kanal wentylacyjny? Wiem, ze to troche glupie pytanie, ale sam nie wiem.. powietrze do kominka ma byc doprowadzone osobna rura.

pyt. 2 zrób se z niego wyrzutnie do reku.

A odnośnie pytania 1 to ja już sam nie wiem kto dopuszcza okapy do użytku. To chyba powinno być zabronione. W wentylacji mechanicznej można podłączyć go pod reku wtedy zasyfi ci kanały tłuszczem. Można też zrobić wylot w komin lub przez ścianę ale wtedy zaburzy działanie całej instalacji. Nawet przy wentylacji grawitacyjnej jest zapis że nie powinno się łączyć ze sobą wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną (a taką okap z wentylatorem odpalonym jest)

okap w domu nie zasyfi wentylacji tłuszczem - temat wałkowany na forum, użytkownicy wklejali zdjęcia kanałów z okapu po kilku latach użytkowania.

Można też zrobić okap w trybie pochłaniacza - rozwiązanie trochę mniej skuteczne ale zgodne ze sztuką. I przepisami.

A odnośnie pytania 1 to ja już sam nie wiem kto dopuszcza okapy do użytku. To chyba powinno być zabronione.

Ty lepiej napisz szybko do firmy Swegon, że 90% ich zamontowanych rekuperatorów jest "zasyfiona" i nie działa:

http://www.swegon.com/PageFiles/39279/T6-R85_keitti%c3%b6.jpg

Dla kontrastu powiem ci jeszcze, że rekuperator ten można zamontować dokładnie w miejsce okapu.

Ma wymiennik obrotowy, który wg. większości polskich 'specjalistów" jest nieszczelny i śmierdzi!

A to wszystko sprzedaje firma, która ma na polu wentylacji największe doświadczenie NA ŚWIECIE!

Cuda Panie!

PS. Tak wiem, że w PL są instalatorzy, którzy potrafią spieprzyć nawet tak prostą rzecz jak wentylacja mechaniczna w domu.

Taki rekuperator jest teraz na allegro w cenie 5500 zł, powiedz mi w przybliżeniu ile by mnie kosztowała cała instalacja do tego rekuperatora? Rozumiem że potrzebne by mi były jeszcze nawietrzniki, wywietrzniki, przewody izolowane, czerpnia i to tyle??

Ah i jeszcze jak wygląda sprawa na nie ogrzewanym poddaszu, czy nic nie zamarza, czy urządzenie samo w sobie ma jakieś zabezpieczenie, i w jaki sposób odprowadzić można z urządzenia skropliny???

Ja go [kinetic B] właśnie kupiłem za 3999 PLN [+ kurier 105 PLN] :)

• 3 weeks później...
No ja też tak właśnie myślę, a czy mógł byś mi polecić jakiś rozsądny rekuperator do tego domku, za jakieś rozsądne pieniążki do samodzielnego montażu??

Pozdrawiam

Witam,

Jeżeli szuka Pan sprawdzonego rekuperatora, chciałbym polecić Logawent HRV2 marki Buderus. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą .Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 600 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Gość Gos**c

Jeżeli szuka Pan sprawdzonego rekuperatora, chciałbym polecić Logawent HRV2 marki Buderus.

Jak ktoś koniecznie chce mieć reku tej firmy to sobie kupi ale jeśli ktos choć odrobinę zainteresuje się tematem to wie, że kupując reku Buderusa przepłaci co najmniej dwukrotnie.

Przepłaci - zapłaci zdecydowanie więcej niż jest to warte.

Witam,

Jeżeli szuka Pan sprawdzonego rekuperatora, chciałbym polecić Logawent HRV2 marki Buderus. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90% oraz bardzo cichą pracą .Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 600 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Ceny widzę lepsze jak w Junkersie:(

Tam 350 jak dobrze pamiętam 13K netto a tutaj 15. Tylko brać.

• 1 month później...

Witam

Wracam do tematu będę zamawiał rakuperator u miejscowego sprzedawcy: Ofertę mam na:

Frapol onyx dream 200

5170 brutto

herman requra 30 + przełącznik biegów smt 3

5450 brutto

venta axia kineyic b plus + pilot bezprzewodowy

5380 brutto

Powiedzcie który rekuperator byście teraz wybrali??

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Jak ktoś koniecznie chce mieć reku tej firmy to sobie kupi ale jeśli ktos choć odrobinę zainteresuje się tematem to wie, że kupując reku Buderusa przepłaci co najmniej dwukrotnie.

Przepłaci - zapłaci zdecydowanie więcej niż jest to warte.

Witam,

Jak w przypadku wszystkich urządzeń dostępnych na rynku, klient ma do wyboru urządzenia o niższej i wyższej jakości co ściśle połączone jest z ceną zakupu. Marka Buderus posiada wieloletnie doświadczenie oraz jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w dziedzinie instalacji grzewczych na rynku. Dodatkowo posiada sprawdzoną oraz rozbudowaną sieć autoryzowanych instalatorów na terenie całego kraju.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Jak w przypadku wszystkich urządzeń dostępnych na rynku, klient ma do wyboru urządzenia o niższej i wyższej jakości co ściśle połączone jest z ceną zakupu. Marka Buderus posiada wieloletnie doświadczenie oraz jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w dziedzinie instalacji grzewczych na rynku. Dodatkowo posiada sprawdzoną oraz rozbudowaną sieć autoryzowanych instalatorów na terenie całego kraju.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Nowy rekuperator na rynku niemieckim kosztuje UWAGA !! - 2142,00 euro netto - czyli około 8500,00 zł.

Rozumiem zatem, że w Polsce są lepsze rekuperatory Buderus niż rekuperatory Buderus sprzedawane za zachodnią granicą :-) W myśl napisanych przez Pana słów:

klient ma do wyboru urządzenia o niższej i wyższej jakości co ściśle połączone jest z ceną zakupu

Nie kupujmy zatem rekuperatorów Buderus w Niemczech bo są gorsze (czyt. tańsze) niż te sprzedawane w Polsce (bo są droższe)... :-)

Bajki to proszę czytać dzieciom, a nie pisać na forum :-)