Pola19 29.09.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Witajcie, mam mały problem i potrzebuję Waszej porady – nie do końca jestem pewna jaki kolor progów łączących pomieszczenia zastosować i jakiego koloru listwy dać do przedpokoju. Może ktoś z Was mi poradzi, a może jakiś architekt przeczyta mój post i zechce się wypowiedzieć.Nie chodzi o sztampowość rozwiązań (że biel do bieli, itd.) ale o to aby nie poszatkować mieszkania, aby wszystko było harmonijne. Mieszkanie wygląda tak: korytarz 10m2 (bardziej długi niż szeroki, tu będą płytki w takim oto stylu https://www.siko.sk/kupelne/seria-kupelni/seria-dlazieb/monterrey (patrzcie na galerię i trzecie zdjęcie od lewej, najbardziej odwzorowuje rzeczywistość, choć płytka jest jeszcze jaśniejsza niż na tym zdjęciu), w pokojach będą panele z V fugą http://skema.com.pl/pl/p/Skema-Make-Up-Dab-Canadian-175-Canadian-Oak/226 , a w kuchni , która nie będzie zamykana będą tez białe płytki imitujące delikatną deskę.Listwy/cokoły będą białe, tzn. dopasowane do podłóg (nie jest to więc czysta biel bo panele mają lekkie zarysowanie szarości i płytki w kuchni też ale bardzo minimalne, prawie niewidocznie).Drzwi planujemy białe z białymi ościeżnicami. Dodam jeszcze , że klimat mieszkania jaki chcemy osiągnąć to prowansja połączona z nowoczesnością: na korytarzu jedna ściana będzie ceglana, na niej mega duże lustro z przecieraną niebieska ramą a nad nim industrialne oświetlenie (długa szyna a na niej światła) , drzwi do garderoby (garderoba – jest na korytarzu) to drzwi jak do przysłowiowej stodoły:), zbijane z desek, malowane na niebiesko (zostaną tak zbudowane aby nie dawały wrażenia bardzo ciężkich). Jeśli chodzi więc o progi to zastanawiam się czy w ogolę je dawać (szczególnie, że kuchnia będzie bez drzwi) – wyczytałam, że można łączyć podłogi jakąś tam masą i nie trzeba stosować progów ale jeśli byłyby konieczne to jaki kolor byście wybrali? Ja myślałam o ciemniejszej srebrnej, żeby nie dawała zbytniego odblasku srebra.Jeśli chodzi o listwy/cokoły na korytarz to najbardziej pasują mi w kolorze płytek korytarzowych ale boję się, że jak w pokojach i kuchni będą białe a tu inne to mimo ościeżnic oddzielających pomieszczenia – będzie to głupio wyglądało. Białe mogłyby być ale nie pasują mi stylowo do całości korytarza – wydaj mi się, że będą zbyt eleganckie i usztywnią stylowo ten nasz korytarz. Poradźcie co wybrać, jak to dopasować żeby harmonie osiągnąć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 29.09.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Zrób wszędzie klasyczne białe listwy, nie żadne białawe idące w kolor podłogi, bo będzie to brzydko wyglądać - jak zakurzone i będzie brzydko kontrastować z bielą drzwi i ościeżnic Białe listwy pięknie wyglądają przy cegle http://bhousedesain.com/wp-content/uploads/2010/11/Hallway-with-brick-wall-design-complete-by-unique-furniture.jpg Walcz o łączenia bez progów, można dać korek w kolorze podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pola19 30.09.2015 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) no białe listwy odpadają bo już mamy w mieszkaniu listwy w komplecie do podłóg - byłaby kasa wywalona w błoto. Co do połączeń bez progów - podobno można tak ale tylko jeśli jest połączenie drewno - płytki, jeśli panel-płytki to nie: ktoś wie coś więcej na ten temat? Jest jeszcze jedna opcja - delikatniejsza od typowych progów, tzw. profile łączące (13mm), które są niemalże płaskie i nie tworzą wypukłości a schodzą się z poziomem podłogi. Edytowane 30 Września 2015 przez Pola19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pola19 01.10.2015 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 bardzo proszę o głosy, może ktoś wpadnie jeszcze na inny pomysł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts