Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOPASOWANIE LISTEW ORAZ PROGÓW - proszę o poradę

Pola19

Recommended Posts

Witajcie,

mam mały problem i potrzebuję Waszej porady – nie do końca jestem pewna jaki kolor progów łączących pomieszczenia zastosować i jakiego koloru listwy dać do przedpokoju.

Może ktoś z Was mi poradzi, a może jakiś architekt przeczyta mój post i zechce się wypowiedzieć.

Nie chodzi o sztampowość rozwiązań (że biel do bieli, itd.) ale o to aby nie poszatkować mieszkania, aby wszystko było harmonijne.

Mieszkanie wygląda tak: korytarz 10m2 (bardziej długi niż szeroki, tu będą płytki w takim oto stylu https://www.siko.sk/kupelne/seria-kupelni/seria-dlazieb/monterrey (patrzcie na galerię i trzecie zdjęcie od lewej, najbardziej odwzorowuje rzeczywistość, choć płytka jest jeszcze jaśniejsza niż na tym zdjęciu), w pokojach będą panele z V fugą http://skema.com.pl/pl/p/Skema-Make-Up-Dab-Canadian-175-Canadian-Oak/226 , a w kuchni , która nie będzie zamykana będą tez białe płytki imitujące delikatną deskę.

Listwy/cokoły będą białe, tzn. dopasowane do podłóg (nie jest to więc czysta biel bo panele mają lekkie zarysowanie szarości i płytki w kuchni też ale bardzo minimalne, prawie niewidocznie).

Drzwi planujemy białe z białymi ościeżnicami.

Dodam jeszcze , że klimat mieszkania jaki chcemy osiągnąć to prowansja połączona z nowoczesnością: na korytarzu jedna ściana będzie ceglana, na niej mega duże lustro z przecieraną niebieska ramą a nad nim industrialne oświetlenie (długa szyna a na niej światła) , drzwi do garderoby (garderoba – jest na korytarzu) to drzwi jak do przysłowiowej stodoły:), zbijane z desek, malowane na niebiesko (zostaną tak zbudowane aby nie dawały wrażenia bardzo ciężkich).

Jeśli chodzi więc o progi to zastanawiam się czy w ogolę je dawać (szczególnie, że kuchnia będzie bez drzwi) – wyczytałam, że można łączyć podłogi jakąś tam masą i nie trzeba stosować progów ale jeśli byłyby konieczne to jaki kolor byście wybrali? Ja myślałam o ciemniejszej srebrnej, żeby nie dawała zbytniego odblasku srebra.

Jeśli chodzi o listwy/cokoły na korytarz to najbardziej pasują mi w kolorze płytek korytarzowych ale boję się, że jak w pokojach i kuchni będą białe a tu inne to mimo ościeżnic oddzielających pomieszczenia – będzie to głupio wyglądało. Białe mogłyby być ale nie pasują mi stylowo do całości korytarza – wydaj mi się, że będą zbyt eleganckie i usztywnią stylowo ten nasz korytarz.

Poradźcie co wybrać, jak to dopasować żeby harmonie osiągnąć.

pozdrawiam

Zrób wszędzie klasyczne białe listwy, nie żadne białawe idące w kolor podłogi, bo będzie to brzydko wyglądać - jak zakurzone i będzie brzydko kontrastować z bielą drzwi i ościeżnic :yes: Białe listwy pięknie wyglądają przy cegle :D

http://bhousedesain.com/wp-content/uploads/2010/11/Hallway-with-brick-wall-design-complete-by-unique-furniture.jpg

6a491a2d9a10fe60acd89cfd0e935799.jpg

Walcz o łączenia bez progów, można dać korek w kolorze podłóg.

no białe listwy odpadają bo już mamy w mieszkaniu listwy w komplecie do podłóg - byłaby kasa wywalona w błoto.

Co do połączeń bez progów - podobno można tak ale tylko jeśli jest połączenie drewno - płytki, jeśli panel-płytki to nie: ktoś wie coś więcej na ten temat?

Jest jeszcze jedna opcja - delikatniejsza od typowych progów, tzw. profile łączące (13mm), które są niemalże płaskie i nie tworzą wypukłości a schodzą się z poziomem podłogi.

Edytowane przez Pola19