Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słaba pompa w kotle gazowym ? - małe przepływy

franco78

Recommended Posts

Witam,

kocioł Buderrus GB072 podłączony do 2 rozdziellaczy Valvex. Jeden z nich na parterze a drugi na piętrze. 20 pętli, ok 1300m rury pex.

To cała instalacja.

Problem - bardzo małe przepływy- prawie w ogóle brak możliwości regulacji i kilka rotametrów nie daje znaku życia - nawet przy zamnknięciu kilku pętli.

Pompa na 3 biegu.

Za słaba pompa? Powietrze w instalacji?

Jakie możliwe rozwiązania?

Może jest "ktoś mądry" z okolic Poznania? :)

Help

Pozdrawiam

Edytowane przez franco78

Nie, nic nie bulgocze.

Patrząc na wykres charakterystyki pompy uważam, że nie da rady z moją instalacją. Wg. projektu podlogówki pompa powinna mieć wydajność ok. 1130 l/h przy podnoszeniu 2,5m.

Mimo wszystko pewnie i tak trzeba by przyjrzeć się jeszcze odpowietrzeniu...

Jest sukces - odpowietrzyłem każdą pętlę wodą prosto z cwu, każdą z nich przepłukałem, wylałem kilka ładnychdużych wiader wody :)

Okazało się, że instalator od 7 boleści zrobił to nie fachowo.

Teraz pojawiły się przepływy na każdej pętli i każdy da się regulować!!!

Okazuje się, że ta prosta instalacja może pracować poprawnie :)

Przepływy nie są spore ale teoretycznie to wystarczy. Poczekam, pomieszkam i potem zdecyduję, czy wymienić pompę w kotle ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez franco78

• 2 weeks później...

Podłącze się pod temat

Instalacja jak niżej objaw to słabe przepływy choć pompa Grundfos UPM3 flex 15-70 AS chodzi na trzecim biegu. Ilość rurek 1100mb, 14 pętli, rurka od pieca do rozdzielacza 22mm.

Jak zamknę jeden rozdzielacz przepływ rośnie do około 5l jak tylko otworzę oba spada do 1,5l a niektóre poniżej 1l.

Czy widzicie coś co może być za to odpowiedzialne (jakieś błędy instalaora).

Jak tak to co można zmienić żeby to działało.

http://i.imgur.com/Sf8qRKM.jpg

Edytowane przez kwasniak

Wg mojego projektu przepływy mają być w granicach 0,5 - 1,1. W tym momencie mam na styk - życie zweryfikuje czy to wystarczy.

Czy u Ciebie muszą być większe? Może takie jak masz będą ok?

Na 100% dobrze odpowietrzone?

Ja czytałeś prewnie - ja musiałem poprawić po instalatorze ;)

Nie mam projektu bo podobno zbędny przy podłogówce w płycie fundamentowej 23cm żelbetu, pętle mam 65--80m co 10 cm. Nie wiem czego się spodziewać przy takim sytemie grzania w tylko w taniej taryfie czy przypadkiem nie będę potrzebował większych przepływów do "nabicia" płyty przez te 8 godzin w nocy. Kocioł mam elektryczny Elterm Generał 9kW.