mikaxx 29.09.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Witam. Rozciekl się nam stary 10 letni piec. Niestety mamy juz zapas 5 ton wegla:( Chcemy kupić nowy piec z podajnikiem I rusztem ale nie wiemy jakiej mocy ma to być piec. Myślimy na razie o piecu zebiec Merkury 25 kw ale sam producent mówi ze mamy kupić 18 kw....powierzchnia grzewcza u nas to jakieś 165 m. Nie mamy kaloryferów w piwnicy i na strychu. (Póki co nie planujemy ale może w przyszłości zrobimy ogrzewanie wody na piec weglowy. Na razie 120 litrowy bojler mamy na prad). Mury mają 40 cm. Bez ocieplenia. Okna są plastikowe. Który z tych pieców jest lepszy? Ewentualnie może ktoś polecić inny piec z dużym rusztem na węgiel i drewno plus z podajnikiem? Ten sezon pewnie i tak byłby używany tylko ruszt. A może da się pospawac stary piec na ten sezon? Aczkolwiek cieknie chyba pod rusztami:( przepraszam za brak polskich znaków ale pisze z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 29.09.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 25kw przy takiej powierzchni to strzał w kolano chyba. Ja grzeje dobrze ponad 200m2 właśnie nieocieplonego domu okna plastyki mam piec z podajnikiem 25kw ale dziś jak bym miał wybierać to TYLKO 15-17 kw i z rusztem DOKŁADANYM nie stałym uważam ruszt stały za błąd ale sam się na niego nabrałem. Nie ma co poruwnywać zwykłego pieca który miałeś do kotła z podajnikiem, na zwykłym u mnie był zębiec 28kw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.10.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Potwierdzam to co napisał 280m - najlepiej z żeliwnym rusztem a nie wodnym, co do mocy podstaw dane na stronie pod linkiem i wklej link do strony z wynikiem http://www.cieplowlasciwie.pl/start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 02.10.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 (edytowane) witam to i ja się podłączę, w projekcie mam ze kocioł powinienem miec 24 kW skorzytałem z linka który podał Suspenser i wyszło mi cos takiego http://cieplowlasciwie.pl/wynik/wdsz tego wynika że wystarczy mi kocio 7kW ???a i odnośnie dodatkowego (awaryjego) rusztu, co roku mam pewna ilość darmowego drzewa, i pomyślałem ze mógłbym go spalać własnie na tym dodatkowym ruszcie, by zmniejszyć spalanie grochu od czasu do czasu bym sobie trochę wrzucił jaki ruszt będzie lepszy żeliwny czy wodny ?a i jeszcze jedno znajomy poleca dodatkowa pompe do wody, twierdzi ze ta druga będzie sie rzadziej włączała a drugi ze lepiej kupic pompę energooszczędną, co lepiej a może zastosować oba rozwiązania ? Edytowane 2 Października 2015 przez Primaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.10.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Witaj, Ruszt tylko żeliwny, odpuść sobie wodny. Gdy doliczysz CWU dla kilku osób wyjdzie, że lepiej wziąć kocioł 12 kW i taki bym tu polecił. Do CWU można dać zwykłą pompę a do CO energooszczędną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.10.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 mikaxx, jak się uda to pospawaj stary "czajnik" spal to co kupiłeś z na drugi sezon wstaw podajnik, bo 5 ton to nie 500kg, ewentualnie odsprzedaj ten węgiel jakiemuś sąsiadowi i wstawiaj podajnik. Nie wierz w te cuda o paleniu na ruszcie, gdyby było tego te 500kg to można się przemęczyć ale nie 5 ton.Primaaa, ten ruszt tyczy się też Ciebie, nie obiecuj sobie za wiele w tym względzie chyba że chcesz dalej być niewolnikiem w kotłowni.Co do pomp to jak ktoś już podpowiadał a także i suspenser pisze, na CO energooszczędną bo ta pracuje prawie non-stop i przyniesie to oszczędności zaś na CWU coś tańszego bo ta za wiele strat nie narobi, za mało pracuje, możesz też puścić CWU na grawitacji tyle że temp. CWU będzie oscylować w pobliżu temp. zadanej na kotle, ja mam drugą pompkę ale są na forum tacy którzy jadą na grawitacji i też są zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 06.10.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 hmm, co do rusztu to sobie obiecuje tylko tyle że jak rozpalę ekogroszkiem w piecu i jak bede przechodził koło kotłowni to wrzucę troche drzewa co spowoduje że mniej spali mi w tym czasie grochu a jak wypali sie całe drzewo to nie zgasnie tylko dalej znów na ekogroszku bedzie sie palićdobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.10.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Niby dobrze kombinujesz ale za długo ten ruszt nie wytrzyma jak bo będziesz cały czas w kotle trzymał, po drugie wiem z praktyki że po jakimś czasie to będziesz zapominał groszku dosypać do zasobnika a co dopiero tam biegać i po kilka patyków wrzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 07.10.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 hmm, co do rusztu to sobie obiecuje tylko tyle że jak rozpalę ekogroszkiem w piecu i jak bede przechodził koło kotłowni to wrzucę troche drzewa co spowoduje że mniej spali mi w tym czasie grochu a jak wypali sie całe drzewo to nie zgasnie tylko dalej znów na ekogroszku bedzie sie palić dobrze myślę ? To nie tak. Jak palisz ekogroszkiem to nadmuch z palnika nie jest w stanie utrzymać żaru drewna na ruszcie , mało tego w zależności jak masz skonstruowany ruszt - ale w moim przypadku jak naładuję na ruszt to zatykam obieg dymu z palnika . Jeśli chcę palić tylko na ruszcie to i tak dmuchawę odstawiam bo jak pisałem niżej nie ma siły utrzymać żaru , a poza tym by nie powpadały jakieś gwoździe z drzewa do podajnika zakrywam go przed popiołem lecącym z góry. Pali się na zasadzie sterowania szerokością otwarcia drzwiczek - niestety bardzo ciężko wtedy zapanować nad piecem i bardzo łatwo doprowadzić go do temp. około 100 stopni . Więc osobiście drugi raz nie kupię pieca z rusztem. Aczkolwiek u mnie ma inne zastosowanie - obłożyłem go cegłą szamotową pozostawiając otwór na spaliny w środku co wydatnie podniosło sprawność pieca no i mam gdzie powiesić deflektor nad palnik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 24.10.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 przejechałem się po okolicznych zakładach co robią kotły w okolicach Pleszewa, odwiedziłem kilkanaście firm i tylko jeden powiedział że do mojego domu wystarczy kocioł 12 KW (133m^2 link ze strony CW wyżej) reszta że będzie za mały max do 100m, na tyle gwarantują ze da rade ale jak chce to mogę brać na własną odpowiedzialność praktycznie się już zdecydowałem ale akurat tam gdzie koleś mówi że powinienem brać 15 kw, po za tym mój instalator też mówi o 15kw co robić ? brać te 12 kw ? na pewno mi wystarczy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.10.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 12kW/133=90W/m^2 takich już się nie buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.10.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 przejechałem się po okolicznych zakładach co robią kotły w okolicach Pleszewa, odwiedziłem kilkanaście firm i tylko jeden powiedział że do mojego domu wystarczy kocioł 12 KW (133m^2 link ze strony CW wyżej) reszta że będzie za mały max do 100m, na tyle gwarantują ze da rade ale jak chce to mogę brać na własną odpowiedzialność praktycznie się już zdecydowałem ale akurat tam gdzie koleś mówi że powinienem brać 15 kw, po za tym mój instalator też mówi o 15kw co robić ? brać te 12 kw ? na pewno mi wystarczy ??? nowy dom spełniający normy odnośnie przenikania nie przekroczy 50W/m2 więc nawet 12KW nie będzie miało co robić a 15KW to na dwa takie proponuję, zresztą nawet wynik z ciepłowłaściwie pokazuje 6,5KW więc nie rozumiem dylematu instalatorzy zaś i sprzedawcy nadal tkwią w znacznej części w poprzedniej epoce gdzie jedyną ozdobą elewacji domu były fugi między cegłami a wegiel kosztował 200PLN/tonę ja osobiście nie widzę sensu montowania kotła na węgiel przy tak małym zapotrzebowaniu ale to w końcu Twój dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 24.10.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 bo to dla mnie nie do zrozumienia, że ktoś kto się zajmuje daną dziedziną posiadał tak kiepska wiedzę na jej temati do tego 99% niby fachowców ma taka wiedzę, rozumie jakby mniejsza połowa taką miała ale prawie wszyscy !?dlatego moje obawy, do tego instalator podobnie uważa więc nie dziwcie się mnie jak Ja w tym temacie laik jestem a wiem że swojej dziedziny ze praktyka z teoria nie zawsze się pokrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 bo to dla mnie nie do zrozumienia, że ktoś kto się zajmuje daną dziedziną posiadał tak kiepska wiedzę na jej temat i do tego 99% niby fachowców ma taka wiedzę, rozumie jakby mniejsza połowa taką miała ale prawie wszyscy !? dlatego moje obawy, do tego instalator podobnie uważa więc nie dziwcie się mnie jak Ja w tym temacie laik jestem a wiem że swojej dziedziny ze praktyka z teoria nie zawsze się pokrywa Pytałes niewłasciwych ludzi, producent kotla nie jest od okreslania projektowego obciazenia budynku a to jest parametr wg ktorego dobieramy moc kotła, to tak jakbym pytał lekarza okulisty dlaczego mnie bolą stawy albo dlaczego słabiej slyszę. Dotyczy to i producentów kotłow jaki i instalatorów ktorzy nie są ani audytorami ani projektantami, zadaniem instalatora jest zamontowac wg projektu. I tu pojawia sie kolejny problem a mianowice wiarygodnosc projektantów w zakresie obliczen cieplnych budynków, z mojej praktyki widzę ze njalepiej te obliczenia wykonują audytorzy energetyczni oraz młodzi projektanci po studiach, starzy niestety nie posiadaja odpowiedniej wiedzy traktuja ten temat jak piąte koło u wozu i czsto tkwią mentalnie w ubiegłym wieku. N amarginesie twoje "obliczenia" z ciepła własciwego potraktuj jako bardzo zgrubne szacunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Primaaa 24.10.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 tu się tobą nie zgodzę bo koleś który produkuje kotły do domów powinien się mniej więcej orientować ile obecnie budowane domy potrzebują zapotrzebowania na ciepło, chodzi mi o podstawowe wiadomości a nie o to czy na mój dom wystarczy kocioł 7kw czy 8 kw powinien wiedzieć ze nowo budowany ocieplony dom według norm potrzebuje w przybliżeniu około 50W/m^2 a stary koło 100w/m, to co ja już wiem poświęcając może z 1h zerkając na to forum, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) tu się tobą nie zgodzę bo koleś który produkuje kotły do domów powinien się mniej więcej orientować ile obecnie budowane domy potrzebują zapotrzebowania na ciepło, chodzi mi o podstawowe wiadomości a nie o to czy na mój dom wystarczy kocioł 7kw czy 8 kw powinien wiedzieć ze nowo budowany ocieplony dom według norm potrzebuje w przybliżeniu około 50W/m^2 a stary koło 100w/m, to co ja już wiem poświęcając może z 1h zerkając na to forum, Mozesz sie ze mną nie zgadzac jako audytor wiem swoje, producent kotła ma sie znac na jego budowie, wykonaniu i uzyskaniu jak najlepszych parametrów, dobór mocy kotła nalezy do innych, o których wspomniałem wyzej. Zajmuje sie tym zawodowo i wiem co piszę. Gdy producenci kotłow zaczną sie zajmwac audytingiem energetycznym to i moze cos wiedzej doradzą. Równie dobrze mozna obarczyc tym obowiązkiem wykonywania ozc dla wszystkich budynków producentów pomp ciepła i kotłow gazowych i elektrycznych. To absurd, niech kazdy robi to co do niego nalezy i robi to jak najlepiej. Co do "kolesia" produkującego kotły to w jego interesie jest sprzedac kocioł wiekszej mocy bo drozszy. Tak to działa. Normy nie okreslają projektowanego obciązenia cieplnego a zapotrzebowanie na ciepło a to jest co innego. To co podajesz to takie wartosci oreintacyjne nie normowe. Edytowane 24 Października 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.10.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 asolt dobrze prawi kalkulator z CW też nie jest dokładny bo ma dac jedynie pogląd i szacunek a nie idealny wynik, którego po podaniu tak niewielu danych się nie da wyliczyć. niemniej jednak ten szacunek jest moim zdaniem i tak wart więcej niż opowieści z mchu i paproci instalatorów o zapasach mocy na zimniejsze zimy i potrzebie wstawiania kotła ktory z powodzeniem ogrzeje 2 a czasem nawet 3 takie domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 24.10.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 tu się tobą nie zgodzę bo koleś który produkuje kotły do domów powinien się mniej więcej orientować ile obecnie budowane domy potrzebują zapotrzebowania na ciepło, Czy sądzisz,że taki producent kotłów czy sprzedawca kotłów strzeli sobie w kolano przyznając,że nie ma w ofercie swojej kotłów odpowiednich do nowych domów a tym samym straci kupę kasy ? Jak widzisz tak nie zrobi a wręcz wciśnie Ci,jako nieświadomemu swój produkt,który w żaden sposób się do Twojego domu nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 24.10.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 I jeszcze dopowiedź,oni(producenci) doskonale wiedzą,że moc grzewcza ich kotłow nie nadaje się do nowych domów ale nic z tym nie zrobią bo nie są w stanie wyprodukować mniejszych mocowo kotłów (wg Zawijana) i dlatego wciąż i producenci i sprzedawcy kotłów będą bazować na niewiedzy i nie świadomości takich własnie inwestorów jak Ty i będą wciskać swoje parowozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.10.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Arturo. Znowu Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts