Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec z podajnikiem i rusztem- jaka moc kw potrzebna?

mikaxx

Recommended Posts

Arturo. Znowu Ty...

?

nowy dom spełniający normy odnośnie przenikania nie przekroczy 50W/m2 więc nawet 12KW nie będzie miało co robić a 15KW to na dwa takie proponuję, zresztą nawet wynik z ciepłowłaściwie pokazuje 6,5KW więc nie rozumiem dylematu

ja osobiście nie widzę sensu montowania kotła na węgiel przy tak małym zapotrzebowaniu ale to w końcu Twój dom

Po prostu czytam forum a Zawijan to chyba nie gość z kosmosu i wie co mówi,że nikt nie jest w stanie zrobić kotła o mocy odpowiedniej do nowego domu.

I co się z tym wiąże dla inwestorów z nowych domów ?

Jakaś recepta od QIM ?

Edytowane przez Ktosik

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ani to ani to tylko sam fakt podawania węgla do palnika - który lubi sobie czasami chrupnąć rozkruszając się o ślimak. Silnik słychać i owszem - mam piec oddzielony od sypialni łazienką i nie przeszkadza w spaniu . Ważne by pod nóżki pieca i podajnika wstawić gumę - najlepiej z pasa transmisyjnego który dobrze wygłuszy pracę pieca.

Ani to ani to tylko sam fakt podawania węgla do palnika - który lubi sobie czasami chrupnąć rozkruszając się o ślimak. Silnik słychać i owszem - mam piec oddzielony od sypialni łazienką i nie przeszkadza w spaniu . Ważne by pod nóżki pieca i podajnika wstawić gumę - najlepiej z pasa transmisyjnego który dobrze wygłuszy pracę pieca.

Mówicie o nowych domach i XXI wieku ?

Jak kupowałem kocioł do swojego domu też gadałem z producentem z pleszewa. W projekcie zapotrzebowanie budynku na ciepło mam 8.8 kW i wskazane w nim było żeby kupić kocioł 12 kW. Producent z Pleszewa stanowczo upierał się że min 24kW bo projekt był dla gazu. Kupiłem 12kW i dodatkowo zmniejszyłem palenisko kotła o połowę i mocy jest nadal aż nadto.

?

Po prostu czytam forum a Zawijan to chyba nie gość z kosmosu i wie co mówi,że nikt nie jest w stanie zrobić kotła o mocy odpowiedniej do nowego domu.

Zapewniam Cię że na podstawie skromnej wiedzy której tutaj liznąłem także od Zawijana i Bolusia choć nie chcieli tego jednoznacznie przyznać to tylko kwestia czasu jak pojawią się niebawem kotły o mocy 7 czy 8kW i to w 5-ej klasie.

Faktycznie muszę Bolusiowi przyznać rację że ten kto trochę wie ma dużo lżej :)

no i mam niestety kolejne pytanie

z racji ze planuje mieć 3 pompy musiałem wybrać inny sterownik niż standardowy (tylko 2 pompy)

a dokładnie sterownik Tech ST 480 niestety za dopłatą

co sądzicie o tym sterowniku ? warto dopłacić jeszcze 200 zł by był z Pid-em ?

to prawda że bez Pid-a jest możliwość lepiej ustawić kocioł ?

no i mam niestety kolejne pytanie

z racji ze planuje mieć 3 pompy musiałem wybrać inny sterownik niż standardowy (tylko 2 pompy)

a dokładnie sterownik Tech ST 480 niestety za dopłatą

co sądzicie o tym sterowniku ? warto dopłacić jeszcze 200 zł by był z Pid-em ?

to prawda że bez Pid-a jest możliwość lepiej ustawić kocioł ?

Mam wrażenie , że z tymi PID -ami różnie bywa . Ja 2 lata temu po 3 miesięcznym studiowaniu forum zdecydowałem się na zakup 12 kW kotła ze zwykłym TECH-em na 160 m2 użytkowej . Ustawienia dostałem od kolegi , który poświęcił na to prawie pół roku . Groszek kupuję w najbliższym składzie . Od momentu odpalenia do tej pory wszystko chodzi bez problemu . Temp . zadana 50 , jedynie przy minus 30 podniesiona do 60 . Rocznie zużywam ok. 3 tony . Aha , nie mam podłogówki , a CO i CWU obsługuje 1 dobra pompa .

• 2 weeks później...
Bo liczenie nikomu jeszcze nie zaszkodziło :)

Tu bym polemizował jak szczera jest Twoja wypowiedź nie mniej masz rację.

Kotły na węgiel zwany eko jak też każde źródło ciepła dobiera się do domu na podstawie wyliczeń z OZC a nie na pałę. Od zawsze to powtarzam i chyba widzę w końcu ze skutkiem ;-)

tu się tobą nie zgodzę bo koleś który produkuje kotły do domów powinien się mniej więcej orientować ile obecnie budowane domy potrzebują zapotrzebowania na ciepło,

chodzi mi o podstawowe wiadomości a nie o to czy na mój dom wystarczy kocioł 7kw czy 8 kw

powinien wiedzieć ze nowo budowany ocieplony dom według norm potrzebuje w przybliżeniu około 50W/m^2 a stary koło 100w/m, to co ja już wiem poświęcając może z 1h zerkając na to forum,

Co ty kolego opowiadasz. oni nawet dobrze przepisów ze swojej branży nie znają (lub je totalnie olewają), a ty byś chciał, aby dobrze kocioł do budynku dobrali?

Zapewniam Cię że na podstawie skromnej wiedzy której tutaj liznąłem także od Zawijana i Bolusia choć nie chcieli tego jednoznacznie przyznać to tylko kwestia czasu jak pojawią się niebawem kotły o mocy 7 czy 8kW i to w 5-ej klasie.

Faktycznie muszę Bolusiowi przyznać rację że ten kto trochę wie ma dużo lżej :)

Nie całuj, nie całuj. I uważaj, bo poślizg na wazelinie bardzo niebezpiecznym być może. :p

:hug:

Arturo. Znowu Ty...

Ale co znowu? Znowu napisał dobrze i wyjaśnił, na wyraźne pytanie przedpiszcy, dlaczego producenci kotłów w tyle mają co inwestorowi jest potrzeba. Produkują smoki, bo te więcej kosztują (wiec większa marża), mogą je po prostu powielać zamiast kombinować z nowymi. To będą je kitować ludziom, póki się da. Skoro w moim starym i dziurawym domu przeciętnie potrzeba w zimę mocy 4-6kW i w związku z tym mój 21kW smok ma zmniejszoną 3x paszczę, to co tu dopiero o nowych domach, w miarę poprawnie wykonanych, wspominać.