Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy takie ocieplenie wystarczy?

lukaszl

Recommended Posts

Dzień dobry!

Otrzymałem ofertę na budowę*domu, w której podane są parametry ocieplenia:

- ocieplenie muru fundamentowego po obwodzie płytami styropianowymi FS20 gr. 10 cm

- mury zewnętrzne z pustaka ceramicznego Poroton gr. 24 cm lub porotherm 25 (który lepszy?)

- ściany działowe parteru z bloczków betonu komórkowego Siporex gr. 12 cm

- mury fundamentu ocieplone na zewnątrz płytami styropianowymi FS15 gr. 10 cm., wraz z siatką, klejem, gruntowaniem podłoża i wykończeniem w postaci tynku gramaplast

- mury budynku ocieplone na zewnątrz płytami styropianowymi FS15 gr. 15 cm, wraz z siatką, klejem, gruntowaniem podłoża i wykończeniem w postaci tynku mineralnego

- izolacja cieplna posadzki płyty styropianowe FS20 gr. 10 cm z rozprowadzonymi instalacjami (prąd, woda - c.o. w systemie pexa, mieszacz do podłogówki, bez cyrkulacji)

- ocieplenie poddasza wełną mineralną gr. 25 cm (15+10) termomata

-płyta kartonowo-gipsowa na poddaszu z wygipsowanymi łączeniami bez gruntowania/malowania

- Okna KL=1,0 – system bezołowiowy, 5 komorowy Salamander

Co o nim myślicie? Czy coś*należałoby zmienić? Dom, który buduję jest niewielki, 105 pow. użytkowej z użytkowym poddaszem oraz już wliczonym garażem.

Czy zmieniając okna na 3szybowe, ocieplenie 20cm grafitowe, wełnę na poddaszu 30cm, różnica w ogrzewaniu budynku będzie znacząca?

Pozdrawiam!

Czy zmieniając okna na 3szybowe, ocieplenie 20cm grafitowe, wełnę na poddaszu 30cm, różnica w ogrzewaniu budynku będzie znacząca?

Pozdrawiam!

To sie wszystko da policzyc!!

Robiac takie zmiany nie bedziesz miał dramatycznej roznicy. Strzelam - 20, 30% mniej na ogrzewaniu.

Drastyczna poprawe zarowno rachunkow jak i komfortu uzyskasz robiac:

- plyte fundmanetowa

- cieple okna osadzone w warstwie ocieplenia (a nie w murze)

- ze 25cm styropianu

- rekuperacje, brak kominów

- szczelna izolacje poddasza, najlepiej nakrokwiowa (Pianka) + miedzy krokwie, cieple dobrze zrobione okna dachowe.

5cm welny Ci wielkiej roznicy nie zrobi jesli welna bedzie polozona zle. WIec po pierwsze, to dokladnosc wykonania!!

Ogrzewanie będzie gazowe(kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny), podłogowe na parterze i w łazience na poddaszu, reszta grzejniki. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać np. 10 tys dodatkowo za ulepszenie izolacji a rachunki za ogrzewanie spadną np. o 10%-15%. Zakładając, że koszt ogrzania spadnie o 10% to koszt inwestycji zacznie zwracać się*dopiero po 10 latach, a ja nawet nie wiem czy będę w tym domu jeszcze mieszkał :)

Dzień dobry!

Poważnie się pytam . A co chcesz osiągnąc?

Wiesz czym bedziesz grzać ? Wiesz ile bedziesz płacić rocznie na CO ?

Jeśli wiesz ile chcesz płacić to dopasuj grubość ocieplenia do systemu grzewczego ...

A co by się stało i co musze zrobić żeby płacić w takim domu 100-300 zł rocznie na CO ,

W domu 105 mkw to rachunki za CWU mogą byc kilkukrotnie wyższe niż na CO.

Wiem że pytasz o co innego . Chcesz gotowej odpowiedzi. Ale może jeszcze nie jest za późno.

Fascynuje mnie jeden z forumowiczow który mial gotowy projekt domu z poddaszem i pod wplywem innego forumowicza rzucił ten projekt do kosza i stworzył parterowkę o parametrach jakie to forum jeszcze nie miało.

Inny przykład z forum to babka która kupiła działkę marzeń. Pojechała na nia po zakupie pewnego dnia. Stanęła na środku i zdala sobie sprawę że ta działka nie ma zadnych nasadzeń , że jest plaska i pusta jak stół . Stwierdziła a w d.....pie . Sprzedała i kupiła to co w końcu chciała.

podłogowe na parterze i w łazience na poddaszu, reszta grzejniki.

I już kucha. Po co komplikujesz system? Będzie drożej i gorzej!

Osobiście zamiast pakować więcej ocieplenia i pchać się w gaz, w tej samej cenie założyłbym pompę ciepła i śmiał się z rachunków. Do tego może jakieś panele PV i rachunki niemal na zero.

To wszystko zależy od ceny nośnika energii. Przy pompie ciepła w zupełności wystarczy (no może dodałbym w posadzkę), a przy czystym prądzie będzie mało.

Uwierz nie czepiam się .Po prostu tak mnie ostatnio nachodzi .

Napisaleś przy pompie wystarczy a przy prądzie może być malo .

Malo na co ? wystarczy na co ?

Wystarczy żeby nie odstawać od reszty z rachunkami? mało na to zeby błysnąć rachunkami ? (wiem że nie o to chodzilo)

Forumowicz później napisał że nie wie czy za 10 lat bedzie tam jeszcze mieszkal .

A gdyby tak potraktować dom jako lokate kapitału ?

To co trzeba zrobić . ? I czy warto?Za 10 lat parametry tego domu bedą co najmniej słabe.

Wiem że rachunki za CO i CWU to nie wszystko. Ale czy nie warto zredukować je do minimum z maximum?

I już kucha. Po co komplikujesz system? Będzie drożej i gorzej!

Osobiście zamiast pakować więcej ocieplenia i pchać się w gaz, w tej samej cenie założyłbym pompę ciepła i śmiał się z rachunków. Do tego może jakieś panele PV i rachunki niemal na zero.

Planuję budowę z generalnym wykonawcą i on w ofercie ma wybudowanie właśnie takiego domu już z takim systemem. Jeszcze decyzja nie zapadła i mogę*zmienić*koncepcję, ale czy faktycznie pompa ciepła to koszt dodatkowego ocieplenia?

Uwierz nie czepiam się .Po prostu tak mnie ostatnio nachodzi .

Wystarczy żeby nie odstawać od reszty z rachunkami? mało na to zeby błysnąć rachunkami ? (wiem że nie o to chodzilo)

Forumowicz później napisał że nie wie czy za 10 lat bedzie tam jeszcze mieszkal .

A gdyby tak potraktować dom jako lokate kapitału ?

To co trzeba zrobić . ? I czy warto?Za 10 lat parametry tego domu bedą co najmniej słabe.

Wiem że rachunki za CO i CWU to nie wszystko. Ale czy nie warto zredukować je do minimum z maximum?

no właśnie chyba warto zredukować opłaty ale pytanie jakim kosztem? Bo jeżeli ma mi się*to nigdy nie zwrócić to szkoda zachodu :)

Planuję budowę z generalnym wykonawcą i on w ofercie ma wybudowanie właśnie takiego domu już z takim systemem. Jeszcze decyzja nie zapadła i mogę*zmienić*koncepcję, ale czy faktycznie pompa ciepła to koszt dodatkowego ocieplenia?

Tego nie wiem, to ty powinieneś wiedzieć i wykonawca. Mówisz że nie wiesz czy warto dołożyć 10 tyś. do ocieplenia i zainwestować w system grzewczy oparty na gazie, to ja ci odpowiadam, że za podobne pieniądze zamiast tego dodatkowego ocieplenia i gazu możesz mieć PC. Rachunki na pewno niższe i możliwość dołożenia PV żeby jeszcze zmniejszyć rachunki. Gaz jest też fajny, bo czysty i bezobsługowy, tylko te opłaty stałe...

W obu przypadkach jest granica opłacalności inwestycji w ocieplenie. Przy pompie ciepla nie ma sensu pchać się w więcej niż 15cm na ścianach. Cena kWh jest tak śmiesznie niska, że nigdy dodatkowe ocieplenie się nie zbilansuje. W dodatku perspektywa taniej energii ze słońca jest coraz bliższa.

W tym roku za CO (słaba zima) zapłaciłem około 700zł, gdybym dołożył dodatkowe 5cm zaoszczędziłbym dodatkowo tylko około 30zł. Przy ostrej około 40. Jest sens?

Dlatego powinieneś zrobić OZC tego domu i będziesz miał czarno na białym ile przy jakim ociepleniu będziesz płacił. Inaczej możemy tylko gdybać.

A jak zrobić OZC? Wybacz ale jestem nowicjuszem i nie znam się na budowaniu domów itp. Czy pompa ciepła wymaga jakichś*określonych parametrów działki? Działką, jaką chcę*kupić ma 820 mkw, jest w formie prostokąta o froncie 22m.

A jak zrobić OZC? Wybacz ale jestem nowicjuszem i nie znam się na budowaniu domów itp. Czy pompa ciepła wymaga jakichś*określonych parametrów działki? Działką, jaką chcę*kupić ma 820 mkw, jest w formie prostokąta o froncie 22m.

Poszukaj w necie firmy, która ci to policzy. W Poznaniu nie powinieneś mieć z tym problemu.

Pompę możesz zamontować powietrzną, lub gruntową. Na oko na kolektor poziomy będziesz potrzebował 300m2.

W tej ofercie bardziej brakuje mi producentów styropianu i wełny.

Poza tym dobrą praktyką byłoby stosowanie przez oferenta aktualnej normy w sprawie oznaczeń materiałów, tych europejskich a nie z czasów ubiegłych, co świadczyłoby że oferent jest na czasie a nie zatrzymał się 10-20 lat temu bo i tak może być...

[quote=bolek1;6954241

Poza tym dobrą praktyką byłoby stosowanie przez oferenta aktualnej normy w sprawie oznaczeń materiałów, tych europejskich a nie z czasów ubiegłych, co świadczyłoby że oferent jest na czasie a nie zatrzymał się 10-20 lat temu bo i tak może być...

Też na to zwróciłem uwagę i pomyślałem o tych styranych, doświadczonych budowlańcach , którzy za nic mają NOWE , bo tak się zawsze robiło i nie bedzie mnie tu byle ....., a już to gówniarstwo wyedukowane na tym pierd......m forum (autentyk)

20 lat doświadczenia czy 20 lat powielany błąd..............

Jak zrobić OZC? sięgnąć po rozporządzenie i uczyć się parę lat, aby faktycznie czuć temat.

A nie tylko liczyć... żeby pacjenta - budynek zbadać potrzeba zrobić analizę - 2D przepływu ciepła.

Niedoszacowanie mostków termicznych - i inne problemy.

W obu przypadkach jest granica opłacalności inwestycji w ocieplenie. Przy pompie ciepla nie ma sensu pchać się w więcej niż 15cm na ścianach.
zakładając że pompa będzie działać nawet bez prądu, aby dogłębnie rozważyć czy opłaca się ciepła kurtka - czy temofor pod cieniutką wiatrówkę ..

Dobrze zbudowany - dom pasywny/ samogrzejny .. do C.O nie potrzebuje nic .. jedynie możemy chodzić trochę pachnący inaczej .. bo C.W.U będzie wyłączone.

Wyobraźcie sobie że - teraz dom bez izolacji termicznej potrzebuje więcej niż dobry pasywniak przy -30 .

Dom teściów 10cm izolacji - strata sumaryczna 350 W/K .. co daje przy +10 stratę 3,5 kW.. 2x tyle co mój przy -30.. ma tracić ..

czy mi się to opłaca ?na pewno .. jeszcze nikt w ciepłej kurtce nie zmarzł ..

Sorry, nie kalkulatory .. jeśli wybierasz się na Everest - to nie sprawdzasz w praniu czy trampki starczą ..

a właśnie często gęsto - jest uzasadnianie że w trampkach też można .. owszem.

Jeśli domy obecne - przyzwoite - mają granicę grzania / nie grzania +5 / +10 st .. polegające na muśnięciach ..

to czemu tego stanu nie przenieść znacznie poniżej 0st..

wymiana ciepła 1D.( jedno wymiarowa ) grubość przez lambda = opór cieplny ..

suma oporów poszczególnych warstw i jej 1/ opór daje współczynnik U..

mając U i powierzchnie m2 się skracają i mamy W/K mnożąc przez deltę ...

wychodzi obciążenie ..

ale jeszcze mamy wymianę 2D .. narożniki, wnęki okienne, murłaty itp ..

i 3D trzy spotykające się ściany .. tu szczególnie mocno - ciepło ucieka..

spowodowane jest to czystą geometrią ..

bez izolacji 1.jpg ten 5,5 metrowy fragment balkonu ( patrząc w głąb) traci tyle co cały budynek z avatarka .. ma tracić .. i tyle tracił będzie ..

Usprawiedliwianie błędów związanych z izolacją termiczną, bo tak wystarczy... wystarczy do czasu kiedy dane ogrzewanie działa .. każdy brak = zimno...

Edytowane przez מרכבה