doman9 29.09.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Witam. Mam problem jakiej wielkości mam wybrać piec. Każdy doradza inaczej.Dom parterowy z stropodachem, budowany z porothermu o powierzchni użytkowej 97m2. Piec znajduje się w garażu oddalonym od domu 9m rura doprowadzającą wodę od pieca jest wkopana pod fundamentami prawie 2 m pod ziemią. Do ogrzewania 100m2 w zupełności wystarczy 10-12kw ale nie wiem jak się to ma do straty ciepła przez odległość i doliczone metry garażu. Cały garaż ma prawie 50m2 który nie będzie ogrzewany, jedynie kotłownia około 6m2. Rozważam nad piecami defro lub krzaczkiem na ekogroszek. Znajomy chce mi wcisnąć piec z Pleszewa ale nie jestem jakoś do niego przekonany. Myślę na defro eko duo 15kw czy nie będzie za duży?? Edytowane 29 Września 2015 przez doman9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doman9 29.09.2015 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 A nie dodałem, że ogrzewanie będzie podłogowe + 2 grzejniki w łazience i pralni. Budynek jest nowy dobrze ocieplony okna 3 szyby drzwi wiśniowski także przenikalność cieplna nie duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.09.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 To po co Ci wungiel do takiego małego "szkraba" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.09.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 do tak małego domku wegiel to .............będzie miał zapotrzebowanie poniżej 5KW zapewne i nie ma sensu się babraćnawet drogim gazem nie będzie duzych rachunków a do tego instalacja pod czajniki niskotemperaturowe więc nie widzę sensu w obranym kierunkuto nawet pompka z JULI ogrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doman9 30.09.2015 04:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Bardzo chętnie ale za podłączenie gazu powiedzieli mi 50 tys Chore to jest ale cóż. Więc gazu nie będę miał wcale podłączonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.09.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 to idź w pompę ciepła powietrzną nie gruntową- cena takiego czajnika poniżej 15 tysięcy podejrzewam o mocy w okolicy 7KW ja bym się nie zastanawiał przy nowym domu i podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doman9 30.09.2015 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ale ja juz mam wszyskto przygotowane pod piec. Zapytalem tylko jaki mam wybrac jakby ktos mogl fachowo podpowiedziec. Piec defro 12kw bedzie wystarczajacy??. Tez chce zostawic troche zapasu jakbym kiedys chcial garaz ogrzewac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.09.2015 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 będzie za duży i to sporo a przy kotle węglowym to trochę słabospróbowałbym jesli już kociołek na zamówienie Skam o mocy 7KW lub jakis mały kociołek na pellet o mocy 10KW nie więcej a będzie czyściej i tylko nieco drożej niż węglem.garaż nawet jak zdecydujesz grzać to pewnie do +8 a nie + 20 więc nie będziesz potrzebował nic więcej ponad tych 7KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts