adios89 29.09.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Witajcie, Chciałbym uzyskać fachową pomoc w doborze odpowiednich parametrów tak aby ogrzewanie ekogroszkiem bylo jaknajbardziej opytmalne. W tej chwili ogrzewam tylko ciepłą wodę. Jeden worek 25 kg wystarcza mi na ok 4 dni co uważam za średni wynik i chcialbym tak doprawcować ustawienia aby ten wynik byl troche lepszy.Oto moje ustawienia i dane techniczne: Bojler: 120lPiec duo defro 15kwtryb letni: temperatura zadana pieca: 45 sttemperatura zadana bojler: 40 st czas podawania: 5sekprzerwa podawania: 70 sek wentylator: 40% praca w podtrzymaniu: 10 sekprzerwa w podtrzymaniu: 50 min wentylator w podtrzymaniu:czas pracy: 30 sekprzerwa 2 minuty. Ekogroszek: superopał 28 MJsporo spieków Proszę o informacje jakie parametry nakazałoby zmienić aby spalanie było jeszcze bardziej efektywne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adios89 01.10.2015 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 hej, ponawiam prośbę o informację. Czy praca wentylatora jest ustawiona prawidłowo? Czy lepiej rzadziej dmuchać w momencie podtrzymania ? Może ktoś mi wytłumaczyć czy częste dmuchanie moze powodować sporą ilość spieków ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 01.10.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) hej, ponawiam prośbę o informację. PozdrawiamTen super opal zostaw na mrozy ,a teraz sugeruję spalanie tańszego opału niskokalorycznego . Edytowane 1 Października 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.10.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 jak masz dużo spieków dobrze jest skrócić czas podawania np: 2 s. podaw. i 20s przerwa. częstsze podawanie bardziej zruszy spieki. spieki możesz mieć też dlatego bo masz długi stosunek pracy do przerwy. albo najprościej zwalić na chu... węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelona 10.01.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 witam. jak wiekszość z nas piszemy jeśli mamy problem z piecem i własnie ja też sie do tej grupy niestety zaliczam. bardzo prosze o pomoc w ustawieniu pieca. na chwile obecna spala mi ok.40kg na dobe co uważam za bardzo dużo spieki wegla też nie sa zadawalające znaczy mam wrażenie ze eko grroszek nie wypala sie do końca.przechodząc do sedna sprawy mam piec defro duo 15kw dom ma powierzchnie 280 m kw. niestety slyszałam że mam piec za mały do wielkości domu ale niestety zostałam wprowadzona w błąd z którego teraz nie jestem wstanie nic zrobić, podam moje ustawieniaCO ZAD. 55 CWU ZAD.45CZAS PODAWANIA 8S.PRZERWA PODAW.45SSIŁA NADMUCHU 25BIEGTRYB PRACY POMPY RÓWNOLEGLEPRACA PODTRZYMANIA 13SPRZERWA PODTRZ.17MIN.WENTYLATOR W PODTRZYMANIU;CZAS PRACY40SCZAS PRZERWY 17MIN.Jeśli mogłabym prosic o zweryfikowanie i kilka porad ewentualnie uwag to bardzo prosze z góry DZIEKUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts