Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Fachowiec" zrobił tak, że widac pęknięcia w karton gipsie. Co robić?

Recommended Posts

Witam.

Kilka tygodni temu z mojej chaty wyszedł "fachowiec", który robił mi ściany. Gładził itp. Jedną sćiankę działową musiał pogrububić, aby ościeżnica regulowana objeła mur. I wykorzystał do tego płyty karton gipsowe. Wszystko bylo potem pomalowane biała farbą. Po zaledwie trzech dniach po skończonej robocie zaczęły pojawiac się dwie pionowe i jedna pozioma linia/peknięcie w miejscu łączenia płyt. Typ oczywiście telefonu nie odbiera...

I teraz tak. Do nastepnych wakacji remontu w tym pomieszczeniu robić nie mogę. A te krechy (zwłaszcza poziome) są bardzo widoczne. Co mogę z nimi zrobić, aby w domu nie robić mega syfu i żeby to jakoś zakryć? Akrylem tego wypełniać podobno nie można. Czy może cekolem punktowo jakimś? Delikatne przetarcie i malowanie?

Widocznych peknięć mam jakieś 50 cm poziomej, 50 pionowej i niedaleko szafu jakieś 30 pionowej. Nie ma tego dużo ,ale kurde mocno to widać.

Bo ję się po prostu, że przy amykaniu i otwieraniu drzwi krechy mogą robić się większe...

Proszę o pomoc. Dziękuję.

• 2 weeks później...

Jest na to rada, ale nie wiem czy przypadnie ci do gustu.

Okładziny ścienne. Przykleić po całości okładzinę ścienna i pomalować, niweluje to pęknięcia oraz nierówności.

Potrzebny będzie klej do okładzin, okładzina oraz grunt do okładzin, żeby zmniejszyć chłonność , ale można go zastąpić rozcieńczoną biała farba.

Okładzina może być gładka bądź z fakturą.

Witam.

Kilka tygodni temu z mojej chaty wyszedł "fachowiec", który robił mi ściany. Gładził itp. Jedną sćiankę działową musiał pogrububić, aby ościeżnica regulowana objeła mur. I wykorzystał do tego płyty karton gipsowe. Wszystko bylo potem pomalowane biała farbą. Po zaledwie trzech dniach po skończonej robocie zaczęły pojawiac się dwie pionowe i jedna pozioma linia/peknięcie w miejscu łączenia płyt. Typ oczywiście telefonu nie odbiera...

I teraz tak. Do nastepnych wakacji remontu w tym pomieszczeniu robić nie mogę. A te krechy (zwłaszcza poziome) są bardzo widoczne. Co mogę z nimi zrobić, aby w domu nie robić mega syfu i żeby to jakoś zakryć? Akrylem tego wypełniać podobno nie można. Czy może cekolem punktowo jakimś? Delikatne przetarcie i malowanie?

Widocznych peknięć mam jakieś 50 cm poziomej, 50 pionowej i niedaleko szafu jakieś 30 pionowej. Nie ma tego dużo ,ale kurde mocno to widać.

Bo ję się po prostu, że przy amykaniu i otwieraniu drzwi krechy mogą robić się większe...

Proszę o pomoc. Dziękuję.

czasowo można użyć silikonu na pęknięcia - chyba flugger ma taki i pewnie inne firmy też - ale gwarancji nie ma że ruchy płyt nie są za duże

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

trzeba jednak pamiętać o tym, że ze względu na ruchy płyt, pęknięcia mogą się pojawiać mimo ich wyrównania. Proponuję wykorzystanie elastycznej masy naprawczej ACRYL-PUTZ® FX23 FLEX: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fx23-flex Produkt można stosować na pęknięcia o szerokości do 5 mm bez konieczności użycia taśm zbrojeniowych. Przed nałożeniem masy należy dokładnie oczyścić pęknięcie. Po całkowitym wyschnięciu uzyskaną powłokę pokrywamy właściwą dla danego podłoża masą szpachlową – polecam zastosowanie masy ACRYL-PUTZ® FS 20 FINISZ: http://www.acrylputz.pl/produkty/gladzie-i-gotowe-masy-szpachlowe/opis/acrylputz-fs20-finisz T

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 1 month później...

To ja mam chyba najlepszą poradę. Jest taka farba na elewacje fluggera. Facade zero się nazywa i mostkuje pęknięcia do 1mm. Przemalujesz to na biało, potem twoją farbą i gotowe ( o ile "konfliktu serologicznego" między farbami nie będzie".1012444_564382647043266_447132694102345128_n.jpg?oh=d94b6852012b0c29a300a815a3ad17fe&oe=5712AB75

1620661_564382670376597_5550587389496032801_n.jpg?oh=dcb54b3285ce93df78accc3c2e1915fa&oe=57043342

Edytowane przez ZygmuntRolicz