Slyder 30.09.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Proszę was o wyjaśnienie mi kilku pytań:Może zacznę od początku. Rozpocząłem budowę domu Hiacynt. Na razie postawione są fundamenty. I teraz przed budową ścian muszę ustalić co z kominami. Wycenę jednego komina mam na 5000 zł więc zacząłem się zastanawiać na mechaniczną (jak mam zapłacić tyle samo czemu nie iść z postępem) W sieci znalazłem projekt instalacji mechanicznej do mojego domku (http://hiacynt-budowa.blogspot.com/search?updated-min=2010-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2011-01-01T00:00:00-08:00&max-results=3) Teraz pytanie które mnie nurtują (dla 3 osobowej rodziny):1. Czy ogólnie projekt trzyma się kupy.2. Czy rekuperator lepiej trzymać na strychu czy może w kotłowni (tam chyba będzie wyższa temperatura)3. Co z kotłownią i garażem. Ogrzewanie docelowe ma być popa ciepła powietrzna, ale jak to w tak wczesnym stadium budowy nie mam pojęcia czy wyrobie na nią. Zamierzam zostawić 2 kanały kominowe zbudowane z cegły do spalania (jeden do kominka drugi w razie czego do pieca na opał stały) Chciałem wybudować tylko te dwa kanały paleniskowe, w garażu zrobić kratkę wentylacyjną przebijając się przez ścianę, a w kotłowni w razie czego dołożyć komin z rury i wypuścić go tylko jako kominek z dachówki (nie wiem czy tak może być)4. Okap w kuchni ma być zrobiona zetka i przebita przez ścianę (dobrze/ żle ?)5. Kierownik budowy w razie czego zrobi mi wpis w dziennik ze zmianą wentylacji czy to już wystarczy do odbioru? Ps. Jeżeli Pan Tomasz to czyta to chciałem przeprosić bo miałem do Pana podjechać ale przy tak napiętym grafiku nie mam kiedy. Szkoda mi każdego dnia wolnego bo wszystko jest robione własnoręcznie. Ale na 100% będę u pana kupował wszystkie rzeczy jeżeli tylko zdecyduję się na wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 30.09.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 2. Czy rekuperator lepiej trzymać na strychu czy może w kotłowni (tam chyba będzie wyższa temperatura) . A chwyt powietrza zamierzasz dać blisko kotłowni, jak tak to w kotłowni, na rysunkach jest jednak na strychu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 30.09.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 tak na rysunkach jest na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.09.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Do kotłowni na paliwo stałe musisz mieć zetkę, kanał spalinowy i wentylacyjny ze standardowym kanałem wentylacji grawitacyjnej.Dopytaj kominiarza lub KB.Garaż. Zależy, czy ogrzewany, czy nie.Kominek z dolotem powietrza z zewnątrz można robić z WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.10.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Rekuperację robi się po to by nie było kotłowni!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 01.10.2015 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Garaż. Zależy, czy ogrzewany, czy nie. Garaż będzie ogrzewany do około 12-15 stopni czyli co zrobić normalnie wyciag z rekuperatora do niego ?? Rekuperację robi się po to by nie było kotłowni!!! czyli co inwertery ?? czy kable w podłodze ale wtedy rachunki za prąd mnie zjedzą PS. Czy projekt który zamieściłem wydaje się sensowny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 01.10.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Garaż będzie ogrzewany do około 12-15 stopni czyli co zrobić normalnie wyciag z rekuperatora do niego ?? czyli co inwertery ?? czy kable w podłodze ale wtedy rachunki za prąd mnie zjedzą PS. Czy projekt który zamieściłem wydaje się sensowny?? Pompa ciepła OK. Jak zejdziesz z U ścian i sufitu do 0,1 W/m2K to możesz sobie instalować kabelki w podłodze. No i weź duuuuuuuuuuuuuuuuużą poprawkę na teorie Pan Brzęczkowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.10.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Ja to robię 25 lat, nie teoretyzuję. Jeżeli utrzymanie komfortowej temperatury i ogrzanie 200 l wody dziennie w domu 150 m2 (nawet stare budownictwo) przekracza 2000zł to instalacja jest źle wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 01.10.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Ja to robię 25 lat, nie teoretyzuję. Jeżeli utrzymanie komfortowej temperatury i ogrzanie 200 l wody dziennie w domu 150 m2 (nawet stare budownictwo) przekracza 2000zł to instalacja jest źle wykonana. Jeśli ogrzewanie 2000zł dziennie, to chyba diamentami palimy w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 01.10.2015 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Same wywody toretyczne a ja nadal nic nie wiem. Może źle stawiam pytanie. Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć czy ten projekt z pierwszego posta jest ok ????? Aha i jeszcze jedno czy rzeczywiście jeżeli chciałbym piec na ekogroszek to wentylacja mechaniczna się nie sprwadzi ? Edytowane 1 Października 2015 przez Slyder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 01.10.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Ja to robię 25 lat, nie teoretyzuję. . Ciekawe gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 01.10.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Same wywody toretyczne a ja nadal nic nie wiem. Może źle stawiam pytanie. Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć czy ten projekt z pierwszego posta jest ok ????? Aha i jeszcze jedno czy rzeczywiście jeżeli chciałbym piec na ekogroszek to wentylacja mechaniczna się nie sprwadzi ? Spokojnie, nie panikuj, Projekt mniej więcej wygląda OK, choć za dużo na nim nie widać. IDEAŁEM by było gdyby: - do każdego pomieszczenia był doprowadzony osobny nawiewnik, - z każdego pomieszczenia był wyprowadzony osobny wywiewnik, - można było regulować ilość powietrza do każdego pomieszczenia (kryza itp) - kompleksowo regulować ilość przelatującego powietrza przez dom - filtry w łatwo dostępnym miejscu, - czerpnia zabezpieczona przed "dowcipami", zwierzętami itp. Rodzaj pieca (kotła) nie ma nic wspólnego z wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts