Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kraterowanie, mikrodziurki w tynku silokonowym

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

Został na moim domu położony tynk silokonowy Ceresit.

Na tynku widoczne są takie mikrodziurki. Na jednym centymetrze kwadratowym można naliczyć ich 5-6.

Trzeba patrzeć z bliska, bo inaczej są niewidoczne. Wielkość ich jest jak dziubek szpilki.

Wykonawca twierdzi, że w ogóle ich nie widzi i że wszędzie tak jest.

Dzwoniłem do Ceresitu i Doradzca techniczny mówił, że tak czasami jest.

W internecie znalazłem, że ludzie miewają takie problemy i idzie to na reklamacje, która przez producenta tynku jest najczęściej odrzucana, bo wina zwalana jest na wykonawcę.

Ja bym nie chciał być niewdzięcznym klientem i szukać dziury w całym (dosłownie i w przeności w tym przypadku), ale z drugiej strony bardzo bym sobie nie życzył widzieć odpadający tynk za rok, bo woda w zimie go rozsadziła. Nie chciałbym też widzieć grzyba na ścianie, bo woda w tych mikrodziurkach będzie jeszcze długo po opadach deszczu, a w zimie będzie tam zawsze.

Czy w/g Was takie mikrodziurki to jest normalna rzecz na tynku silikonowym, czy też jest to wada?

I najważniejsze: Czy ktoś może polecić dobrego rzeczoznawcę, który skóry nie zedrze, a tylko powie czy tak ma być, czy też jednak należy to naprawiać/robić od nowa.

Dziurki niby małe, ale rzuciły mi się w oczy jak tylko stanąłem przy ścianie.

Nie chodziłem z linijką czy inną lampą aby sprawdzać czy ściana równa, Raczej nie wydziwiam...tak mi się przynajmniej wydaje.

Obszedłem kilka domów w okolicy i na żadnym tych dziurek nie widziałem. Wykonawca twierdzi, że te inne domy pewnie mają tańszy tynk akrylowy i dlatego tam tak nie ma. Tylko dlaczego polecił ten droższy?

• 3 years później...

Cześć,

Mam pytanie jak twój tynk wygląda po tych 3 latach kiedy zauważyłas dziurki?

Ja w ostatnich dniach 09-11 pażdziernika 2018 tynkowałem silikonowym tynkiem caparol i napotkałem u siebie identyczny przypadek tez mam mikrootwory w tym tynku..

Czy mróz wyrządził jakieś szkody u ciebie? Czy uznali ci reklamacje i dali jakies farby silikonowe aby te dziurki zamalować?

Będe wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Paweł

• 3 months później...

Witam,

mam podobny problem a dodatkowo są mikro pęknięcia.

Tynk silikonowy Ceresitu. Cała elewacja robiona systemem Ceresit i dostałem na to dodatkową gwarancję od nich. Jeżeli chodzi o te kratery, to producent twierdzi, że to normalne i tak musi być.

Większym moim problemem są pęknięcia wzdłuż wewnętrznego narożnika. Po dokładniejszej obserwacji pęknięcia są jeszcze przy dwóch parapetach.

Czy spotkał się ktoś z takim problemem?

Dodatkowo powiem, że te pęknięcie narożnika jest od północy w nienasłonecznionym miejscu.

20190124_145907.jpg20190124_145754.jpg20190124_145915.jpg20190110_092515.jpg20190109_192443.jpg

Przeprasza za zdjęcia, ale podczas wrzucanie mi je samo obróciło.

Edytowane przez Gomul89
Obrócone zdjęcia

Witam,

Co do kraterków nie będę się wypowiadał bo w tym przypadku zgodził bym się z producentem. Taki urok tych tynków i występowanie niewielkich kraterków nie ma i nie powinno mieć wpływu na trwałość Twojego tynku.

Co do mikropęknięć w wewnętrznym narożniku to tutaj problem jest związany z nieprawidłowym wykonaniem warstwy zbrojonej w tym miejscu, a dokładniej brakiem odpowiedniego zabezpieczenia tego naroża. Zgodnie ze sztuką siatka na narożach powinna być wywinięta min. 10-15cm lub w tym miejscu powinien być zamontowany narożnik z siatką i wówczas siatka powinna być nałożona, tak aby ograniczyć możliwość powstania spękań dylatacyjnych od pracy konstrukcji budynku. Wg mnie siatka została ucięta do narożnika i dlatego tynk spękał równo po siatce. Oczywiście, żeby to potwierdzić należało by zrobić w tym miejscu odkrywkę :)

Co do spękań tynku przy parapetach to jest to sprawa oczywista, te miejsca są wykonane nieprawidłowo, bez żadnych taśm czy listew dylatacyjnych i naturalna praca parapetu doprowadziła do powstania na warstwie zbrojonej spękań, które przełożyły się bezpośrednio na tynk. Kolejnym etapem będzie odspajanie się w tym miejscu tynku na skutek penetracji wody opadowej :(

Cóż, tego typu miejsca powinny być specjalnie uszczelnione i odizolowane od elementów zewnętrznych, takich jak parapety, balustrady itp.

Łączenie na stałe tynku prawie zawsze powoduje powstanie pęknięć, co finalnie doprowadza do odspajania się tynku lub jego zazielenienia :(

Pozdrawiam

Adam

Witam i dziękuję za odpowiedź.

W najbliższym tygodniu będzie u mnie technik z ceresitu i podpowie co da się z tym zrobić. Zobaczymy, jak na razie byli chętni do pomocy. Dam znać co podpowiedzą.

Pozdrawiam

zaproponuj ceresitowi zeby dali farbe silikonowa, a wykonawcy zeby pomalowal w ramach uslugi lub po baaardzo preferencyjnej cenie.

uklad win-win-win

• 3 weeks później...

Technik był i takich udzielił mi odpowiedzi na moje problemy:

1) Kraterki w tynku- nie ma problemu, tynk silikonowy tak ma.

2)Mikro pęknięcia w narożniku- zdarza się, niektórzy takich rzeczy nawet nie zauważają. Jeżeli do lata się nie powiększy to wystarczy zamalować naroże. Pęknięcie nie powstało w wyniku błędu technologicznego.

3) Mikropęknięcia przy parapetach- oderwać tynk który się odspoił i zamalować.

Dowiedziałem się jeszcze, że tynk silikonowy oddycha i jeżeli się nawet woda dostanie przez mikropęknięcia to siłą rzeczy wyparuje. Odpowiedź ta dotyczy też pytania na początku tematu o możliwe rozsadzenie tynku przez wodę.

Ile prawdy w tym wszystkim to nie wiem. Obecnie czekam na pisemną opinię od technika, która ma powstać na moją prośbę i ma dotyczyć problemów zgłoszonych przeze mnie. Dalej przekazuję sprawę do wykonawcy o naprawę w ramach gwarancji.