marek.suchocki 30.09.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam, Dom w budowie i kolejny, tym razem chyba dość poważny problem. Mam wybudowany domek jednorodzinny z poddaszem użytkowym, w chwili obecnej tynki wewnętrzne wykonane, podłogi wylane, z zewnątrz ocieplony, dwuspadowym dachem (nieocieplonym) też oczywiście pokryty. Budynek z suporka 24 cm. Problem dotyczy ścian szczytowych - pochylają się one w kierunku północnym (obydwie w tę samą stronę - czyli jedna do wewnątrz budynku, przez co automatycznie naciska na ściankę działową na poddaszu, która przez to pęka; a druga na zewnątrz). Ściany pochylają się powyżej stropu. Trochę poczytałem i widzę, że nie miałem zaprojektowanego wzmocnienia w postaci wieńca połączonego z nadprożami okien i drzwi balkonowych. Macie podobne doświadczenia? W jaki sposób mogę na tym etapie wzmocnić ściany szczytowe? Pozdrawiam i dzięki z góry za wszelkie rady,Marek Suchocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.09.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Pokaz fotki projekt itd. Ile się pochyliły? Masz ściany kolankowe? Wieniec na nich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.suchocki 30.09.2015 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 w załączeniu fotki z wcześniejszego etapu budowy oraz screeny z projektu. na screenie zaznaczyłem kierunek pochyłu (czerwone strzałki) oraz miejsce największych pęknięć (niebieski kolor). Ściany kolankowe i wieniec jak widać są - ale wieniec na ścianach szczytowych tylko na wysokości tej co ściany kolankowe. Ściany pochyliły się o ok 2cm - wyłapali to Panowie od elewacji zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.09.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Jeżeli wykryli to panowie od elewacji to po co ja robileś? Ściana strzeliła nad wieńcem ? Zastanawiam mnie dlaczego obie poszły w ta samą stronę, czy aby nie pomógł temu dach. Na dachu nie widać wiatrownic . Jak to naprawić najprościej wykonać od nowa, rdzenie przy oknach idące od dołu pociągnąć do dachu przez nadproże. Pewnie ciężko się bezie an ten ruch zdecydować, może stalowy ceownik na zewnątrz i drugi od środka tak aby zakotwić go do rdzenia i opasać nadporoże. Ale tu musisz rozpruć elewację. Ogólnie nie polecam zostawienie ścian w takim stanie, było już na FM kilka razy fotki leżących szczytów. Brak rdzenie w projekcie jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 30.09.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Masz podobną więżbe jak u mnie. Czy deskowanie opiera sie na ścianach szczytowych? Czy płatwie opierają sie na ścianach szczytowych?Jeżeli tak to masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.suchocki 30.09.2015 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 jajmar, tak - też mi się wydaje, że pomógł dach. tym bardziej, że drzewo w międzyczasie się zeschło i zmieniło wymiary. Rozpruwania elewacji się nie boję. Nie wiem tylko jak to zrobić żebym to coś dało. Bo wydłużone rdzenie musiałyby być jakoś umocowane do nadproża i wieńca żeby to wszystko stanowiło jedną całość. Dodatkowo pod nadprożami są okna a z drugiej strony dwie pary drzwi balkonowych... Do projektanta przed chwilą napisałem, czekam. darkob - hmm.. chyba można uznać, że się opiera. nie jest całym ciężarem - bo ciężar desek spoczywa na krokwiach - ale między ścianą a deskami szczeliny nie ma. jeśli chodzi o płatew - najpierw była konstrukcja dachu, potem dobudowali ściany szczytowe i zrobili tak jak widać na zdjęciu, więc chyba jej ciężar się na ścianie szczytowej nie opiera. ale pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.09.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) A ściany działowe łączyłeś ze szczytami ? Widzę że strzępi nie było a może jakieś pręty wbijane? Jeżeli chodzi o wzmacnianie to musiałbyś sie wkuć w nadproże i w wieniec.Co na to kierownik budowy? Wiesz że masz szczyty zle wymurowane? -za wysoko i będzie mostek termiczny. Szczyt powinien być ~20cm niższy. Edit Masz słupki drewniane podtrzymujące płatwie? Jeżeli tak czy są tam miecze ? Mam wrażenie że ten dach jest słabo stężony podłużnie. Edytowane 30 Września 2015 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.suchocki 30.09.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Ściana działowa ze szczytem może być połączona kilkoma prętami zbrojeniowymi. Widziałem, że wykonawca w ten sposób łączył ścianki działowe na dole. Jak robił na górze, to akurat mnie nie było. Postaram się to ustalić. A powinny być połączone? Kierownik budowy ma przyjechać jutro, zobaczymy co powie. Zakładając, że zdecyduję się na rdzenie to jak się domyślam okna muszę wymontować i potem ponownie zamontować? Jeśli chodzi o szczyty - nie wiedziałem. Tzn że one nie powinny dochodzić do deskowania? Dach od wewnątrz planujemy ocieplić pianką PUR, więc może jakoś uda się zlikwidować mostki, o których piszesz. Słupków nie mam. Myślisz, że powinny być? Może jeszcze dałoby się je jakoś wstawić? Chociaż teraz to nie wiem jak to zrobić, bo jak je wsunę to przecież nie przejmą na siebie ciężaru dachu. Edytowane 30 Września 2015 przez marek.suchocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.09.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Jeśli chodzi o szczyty - nie wiedziałem. Tzn że one nie powinny dochodzić do deskowania? Dach od wewnątrz planujemy ocieplić pianką PUR, więc może jakoś uda się zlikwidować mostki, o których piszesz. Słupków nie mam. Myślisz, że powinny być? Może jeszcze dałoby się je jakoś wstawić? Chociaż teraz to nie wiem jak to zrobić, bo jak je wsunę to przecież nie przejmą na siebie ciężaru dachu. Jeżeli chodzi o naprawę poczekaj na kierownika pooglądanie na żywo zawsze daje lepszy efekt niż 100 zdjęć. Co do mostka termicznego - powstanie. Ściana dochodzi do deskowania i od desek w dół będzie szło zimno, czy uciekało ciepło. Na projekcie który wkleiłeś są słupki drewniane ukryte w działówkach. Ich brak to radosna twórczość. Ściany działowe nie mogą nieść ciężaru dachu. Wklej jeszcze rzut wieżby dachowej. Wg mnie masz za małą sztywność dach podłużnie a te ściany to tego efekt, który został spowodowany silnym wiatrem. To nie jest efkt wysychania drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.suchocki 04.10.2015 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Hmm... Kierownik niestety nie wie z czego mogą wynikać pęknięcia. Twierdzi, że to niemożliwe aby ściana się pochyliła. Że musiała być wymurowana krzywo a pęknięcie ma inną przyczynę. (btw: co do mostka termicznego - mówi, że tak się robi i tam nie będzie mostka. kierownik d*pa?) Twierdzi, że raczej też nie dach - bo dach się nie opiera na ścianach szczytowych, tylko na kolankowych (na murłatach). Zatem także żaden ciężar nie spoczywa na ścianach działowych... Myśli, że może dom nierównomiernie osiada. Co ciekawe, jest jeszcze jedno ciekawe pęknięcie - na parterze pod stropem ok 20 cm. Jest ono wzdłuż całej ściany w dwóch pokojach. Nie jest to ściana szczytowa a pęknięcie też nie jest takie duże - jest to raczej rysa. Ale interesujące jest to że jest równoległa do stropu na całej długości domu. Ustaliliśmy, że: 1) w miejscach pęknięć poprzyklejamy do ściany szkło aby zweryfikować czy pęknięcie się powiększa i czekamy miesiąc 2) suporex przy deskowaniu trochę zetniemy żeby mieć pewność, że dach go nie przesuwa. 3) wstawimy gdzie się będzie dało aby zachować jakąś logikę - słupki od stropu, które będą podtrzymywać płatew 4) dobijemy wiatrownice 5) podokręcamy śruby które się gdzieniegdzie trochę porozłaziły jak drzewo się zeschło Dodatkowo temat zaadresowałem do architekta oraz znajomego niezależnego eksperta Załączam rzut więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.10.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Hmm... Kierownik niestety nie wie z czego mogą wynikać pęknięcia. Twierdzi, że to niemożliwe aby ściana się pochyliła. Że musiała być wymurowana krzywo a pęknięcie ma inną przyczynę. (btw: co do mostka termicznego - mówi, że tak się robi i tam nie będzie mostka. kierownik d*pa?) Twierdzi, że raczej też nie dach - bo dach się nie opiera na ścianach szczytowych, tylko na kolankowych (na murłatach). Zatem także żaden ciężar nie spoczywa na ścianach działowych... Myśli, że może dom nierównomiernie osiada. Tam jest mostek i to spory. Są wątki na FM poszukaj. A po co są płatwie i na czym one się opierają? Dach faktycznie opiera się na ściankach kolankowych ale nie jest sztywny czyli może się pochylać. Brak wiatrownic to między innymi powoduje. Wygląda że kolejny kierownik który nie ma pojęcia o budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.10.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) mniej więcej do żółtej linii powinno być murowane .. aby w to miejsce wszedł styropian .który to poszedł by dalej ku prawie pokryciu dachowemu .. Edytowane 5 Października 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.10.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) coś blokuje formu .. w wyszukiwarce formułowej wpisz " o murarzach dyletantach..." tam jest wyjaśnione o co chodzi z tym mostkiem termicznym .. Jętki - jak zwykle - mocowane przegubowo .. hmmm.. Edytowane 5 Października 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radetzky 16.10.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Hmm bardzo dziwna sytuacja - może projektanci źle przeliczyli obciążenia od dachu i dlatego to się rypło? Suporex to niestety nie porotherm czy silka i zamiast 15 Mpa jest tam może 1 Mpa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts