Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlaczenie pompy obiegowej do bufora z piecem na paliwo stale?

mwawrzyn

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie wlasnie hydraulik podlaczyl me piecyk z wezownica do bufora.

Cos takiego DSC_0909 (Large).jpg

Nie pasuje me ze pobieram cieplo ponizej wlotu goracej wody z piecyka ale hydraulik uparl sie ze musi byc grawitacja bo inaczej jest to niebezpieczne i on tego z pompa nie zalozy

Wiec mysle zeby zrobic cos takiego

DSC_0910 (Large).jpg

tylko w punkcie "?" Grawitacji chyba juz nie bedzie ?

Jak bardzo jest to niebezpieczne rozwiazanie czy warto zastosowac zawor bezpieczensaaw odpowietrznik czy obejscie ?

Dodam ze mieszkam w Irlandii w kraju dziwnych przepisow.

Czytalem juz moze z 2 tygodie o buforach i instalcjach ale bardzo bym prosil o opiniie.

Dzieki

Michal

Jeżeli tam jest naczynie wzbiorcze, to ten zawór bezpieczeństwa i tak nigdy nie będzie miał szans zadziałać (dla świętego spokoju/przepisów możesz go zostawić).

Pobieraniem wody z trochę niższego poziomu się nie przejmuj.

Możesz zobaczyć czy na początek to ruszy w ogóle na grawitacji (moim zdaniem małe szanse), ale wtedy jakąś słabiutką pompę dołóż na powrocie pomiędzy bufor, a piec (lepsze warunki pracy dla pompy).

Witam,

Dzieki za pomoc tez mis ie wydaje ze grawitacja to male szanse. Co do pompy na powrocie to naczynie musi buc na 0.7 wysokosci tloczenia pompy

u mnie nie ma szans Chyba ze mala pompka na pierwszym biegu.

Co do polaczen

DSC_0912 (1) (Large).jpg

to wydaje mi ze ze w takim ustawieniu przy paleniu w piecu zawsze bede tracil cieplo z gory bufora.

Co myslicie.

Dzieki Michal

Witam,

Dzieki za pomoc tez mis ie wydaje ze grawitacja to male szanse. Co do pompy na powrocie to naczynie musi buc na 0.7 wysokosci tloczenia pompy

u mnie nie ma szans Chyba ze mala pompka na pierwszym biegu.

Skąd ten pomysł? Najważniejsze żeby było na samej górze, a pierwszy bieg spokojnie wystarczy.

to wydaje mi ze ze w takim ustawieniu przy paleniu w piecu zawsze bede tracil cieplo z gory bufora.

Nie przejmuj się pierdołami, to nie ma większego znaczenia.

• 2 months później...

Witam,

Moze napisze jak to wyszlo.

Podlaczylem pompke obiegowa 4m na wylocie z bufora do pieca. I tutaj maly zonk pompa jest za mocna w tej konfiguracji miesza cala wode w buforze cieplo sie nie zbiera na gorze a piecyk jest za malo wydajny. Wiec podlaczylem termostat do pompki z czujnikiem do zasilania cieplej wody.

jezeli temperatura na zasilaniu jest 50 to pompa sie wlacza dopoki nie spadnie i tak w kolko dziala fajnie bo woda sie nie wychladza w piecu i oszczednie bo pompa nie chodzi jak nie musi.

Michal