mwawrzyn 30.09.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam, Mam pytanie wlasnie hydraulik podlaczyl me piecyk z wezownica do bufora. Cos takiego Nie pasuje me ze pobieram cieplo ponizej wlotu goracej wody z piecyka ale hydraulik uparl sie ze musi byc grawitacja bo inaczej jest to niebezpieczne i on tego z pompa nie zalozy Wiec mysle zeby zrobic cos takiego tylko w punkcie "?" Grawitacji chyba juz nie bedzie ? Jak bardzo jest to niebezpieczne rozwiazanie czy warto zastosowac zawor bezpieczensaaw odpowietrznik czy obejscie ? Dodam ze mieszkam w Irlandii w kraju dziwnych przepisow. Czytalem juz moze z 2 tygodie o buforach i instalcjach ale bardzo bym prosil o opiniie. Dzieki Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 01.10.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Jeżeli tam jest naczynie wzbiorcze, to ten zawór bezpieczeństwa i tak nigdy nie będzie miał szans zadziałać (dla świętego spokoju/przepisów możesz go zostawić).Pobieraniem wody z trochę niższego poziomu się nie przejmuj.Możesz zobaczyć czy na początek to ruszy w ogóle na grawitacji (moim zdaniem małe szanse), ale wtedy jakąś słabiutką pompę dołóż na powrocie pomiędzy bufor, a piec (lepsze warunki pracy dla pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwawrzyn 02.10.2015 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Witam, Dzieki za pomoc tez mis ie wydaje ze grawitacja to male szanse. Co do pompy na powrocie to naczynie musi buc na 0.7 wysokosci tloczenia pompy u mnie nie ma szans Chyba ze mala pompka na pierwszym biegu. Co do polaczen to wydaje mi ze ze w takim ustawieniu przy paleniu w piecu zawsze bede tracil cieplo z gory bufora. Co myslicie. Dzieki Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 04.10.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Witam, Dzieki za pomoc tez mis ie wydaje ze grawitacja to male szanse. Co do pompy na powrocie to naczynie musi buc na 0.7 wysokosci tloczenia pompy u mnie nie ma szans Chyba ze mala pompka na pierwszym biegu. Skąd ten pomysł? Najważniejsze żeby było na samej górze, a pierwszy bieg spokojnie wystarczy. to wydaje mi ze ze w takim ustawieniu przy paleniu w piecu zawsze bede tracil cieplo z gory bufora. Nie przejmuj się pierdołami, to nie ma większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwawrzyn 05.12.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Witam, Moze napisze jak to wyszlo. Podlaczylem pompke obiegowa 4m na wylocie z bufora do pieca. I tutaj maly zonk pompa jest za mocna w tej konfiguracji miesza cala wode w buforze cieplo sie nie zbiera na gorze a piecyk jest za malo wydajny. Wiec podlaczylem termostat do pompki z czujnikiem do zasilania cieplej wody. jezeli temperatura na zasilaniu jest 50 to pompa sie wlacza dopoki nie spadnie i tak w kolko dziala fajnie bo woda sie nie wychladza w piecu i oszczednie bo pompa nie chodzi jak nie musi. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts