dębowy 15.10.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Edytowane 16 Października 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lestek27 15.10.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Tak, papiery to dla mnie podstawa. Jeśli znajdę inne kotły z papierami, to będę je porównywał. A jestem pewien, że znajdę, bo to niemożliwe, żeby wszyscy sprzedawali pod stołem. Dlatego też uważam Was za niewiarygodnych, bo podaliście mi tylko takie kandydatury, jakie podaliście. Dam sobie radę. Spoko. Ja Tobie żadnych kotłów nie proponowałem. Kocioł z podajnikiem mam jeden i nigdy wcześniej tego typu kotła nie używałem. Wybrałem go zapoznając się z opiniami osób które takie kotły używają i nie narzekam. Kieruj się dalej badaniami i wybieraj. Wybór należy tylko do Ciebie. Atakujesz bezpodstawnie. Przydałoby się trochę kultury i pokory skoro oczekujesz pomocy w wyborze, bo rozumiem że założyleś wątek w tyn właśnie ceku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 15.10.2015 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ten, kto upublicznia prywatną korespondencję bez zgody drugiej osoby, to... (tu wstawić dowolne obelżywe słowo). Życzę ci takich właśnie kontrahentów. Małą literą celowo. Wszystkim, którzy uważają tak samo, proponuję zakończyć wymianę zdań z tym... (tu wstawić ulubione obelżywe słowo) Nie prosiłem nikogo o żadne "prywatne wiadomości". Prosiłem o informacje do dyskusji na publicznym blogu. Czy to jasne? Czy to takie trudne do zrozumienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tylko.węgiel 15.10.2015 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Nie prosiłem nikogo o żadne "prywatne wiadomości". Prosiłem o informacje do dyskusji na publicznym blogu. Czy to jasne? Czy to takie trudne do zrozumienia? Niektórzy na tym wątku pomogli mi bardzo. Niektórzy zaś... no cóż, nie będę pisał, co myślę o tych drugich niektórych. Będę sobie dalej pytał o to, co mnie interesuje. Jeśli się to komuś nie podoba, niech nie pisze do mnie. A w każdym razie - nie "na priva". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.10.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Niektórzy na tym wątku pomogli mi bardzo. Niektórzy zaś... no cóż, nie będę pisał, co myślę o tych drugich niektórych. Będę sobie dalej pytał o to, co mnie interesuje. Jeśli się to komuś nie podoba, niech nie pisze do mnie. A w każdym razie - nie "na priva". Gratulacje. Sfora, która grasuje na tym forum, nie dała Ci rady. Nie udało jej się upolować kolejnej ofiary. W dodatku, pokąsałeś ją dotkliwie, upubliczniając stosowane przez nią metody działania. Sfora wyje z bólu. Widać to wyraźnie w jej wpisach dotyczących Twojej osoby. Nie przejmuj się. Tak to już jest od dawna. Pokażę Co coś z archiwum forum wordpress.com - to zarchiwizowane tam materiały z 2009r., kiedy to zacząłem tworzyć blog poradnikowy o kotłach c.o. https://web.archive.org/web/20090909072217/http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/ Bardzo interesująca jest dyskusja pod tym rozdziałem bloga. Żeby było jaśniej - odcyfruję niektóre nicki osób, biorących udział w tej dyskusji: Jarosław Orłowski to obecny na tym wątku jarecki79 wlodek smelcerz to obecny na tym wątku Wlodek_PID Sławomir Janiszewski to mój partner od bloga zawijan_2 ZawiJan to oczywiście obecny na tym wątku zawijan Tak, znamy się od roku 2009. Szmat czasu. Warto przeczytać. Wrócę tu jutro, aby trochę podyskutować o problemach, które mogą Cię zainteresować. Do zobaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.10.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Zajmuję się zawodowo elektroniką 40 lat (wtedy zacząłem studia, chociaż jeszcze było 5 lat technikum). Przez ten czas kupowałem mnóstwo sprzętu elektronicznego - domowego i innego. Nigdy nie sprawdzałem, ani nie żądałem badań. Teraz też tego nie robię. Od tego są urzędy. Nie znam nikogo, kto kupując telewizor żąda raportu z badań EMC, albo LVD! A swoje produkty badasz? Czy może uważasz, że ich badanie jest zbędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 15.10.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 -> tylko.węgielWpadnij do mnie na forum. Wszyscy się czegoś ciekawego dowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.10.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Nie prosiłem nikogo o żadne "prywatne wiadomości". Prosiłem o informacje do dyskusji na publicznym blogu. Czy to jasne? Czy to takie trudne do zrozumienia? To trzeba było na nie nie odpowiadać... Skasować, zignorować... Taki spec pewnie to potrafi. A tak, wyszedłeś na zwykłego.... klik: Nie wypraszaj mnie z bloga, który nie jest Twoim blogiem. Edytowane 15 Października 2015 przez QIM A tribute to Andrzej_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lsd 15.10.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Drogi Zawijanie proszę nie być takim skromnym i proszę się również przedstawić.Zawijan-Jacek Zawistowski ,powiązany z firma Ogniwo co najmniej od 2009r. do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.10.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Drogi Zawijanie proszę nie być takim skromnym i proszę się również przedstawić. Zawijan-Jacek Zawistowski ,powiązany z firma Ogniwo co najmniej od 2009r. do dziś. Jakbyś przeczytał sobie te archiwa, do których link podałem, to zobaczyłbyś, że przez długi, długi czas "stało tam napisane" dokładnie kim jestem. Nie ukrywam się pod różnymi nickami, jak niejaki jarecki79 vel Pieklorz, nie piszę do nikogo "na priva" po kryjomu posyłając oferty i tendencyjne informacje, aby wyłudzić kupno swoich produktów. I co najważniejsze, nie sprzedaję żadnych kotłów, sterowników itp., ani swoich, ani cudzych. A powiązany byłem, jak już pisałem na tym forum, wyłącznie z Instytutem Chemicznej Przeróbki Węgla, na podstawie umowy o pracę. Poprzez instytut byłem powiązany z przeważającą ilością naszych firm kotlarskich, także z INSTALCO (to ta od kotłów RBR), także z grupą firm z Pleszewa (to te od kotłów Skam), także z DEFRO, SAS, ZĘBIEC... i wiele, wiele innych. Do połowy roku 2009 moje podpisy znajdziesz na świadectwach z badań wykonywanych przez IChPW z Zabrza. A ty piszesz, wybierając tendencyjnie wyrywkowe informacje, które ci pasują do twoich niecnych intencji. Jak ta cała sfora. To jej metody działania. Niezmienne od lat, choć techniki kotlarskie zmieniły się przez te lata bardzo, bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.10.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Mam taki dom: -połówka „poczwórnego bliźniaka”; każda połówka tego bliźniaka, to dwa takie same mieszkania, jedno na parterze, drugie na piętrze; do mnie należy cała taka połówka, oba piętra; -każde mieszkanie, to 2 pokoje + kuchnia ze spiżarką z oknem + łazienka + maleńki przedpokój - razem niecałe 60m2; -połówki bliźniaka stykają się ze sobą ścianą (spiżarka-łazienka); -w pokojach są piece kaflowe; w kuchniach - kuchnie węglowe; wszystkie (i parter i piętro) podłączone są do jednego komina (nie wiem jeszcze, jak ten komin wygląda w środku, wydaje mi się, że chyba jest podzielony); wszystkie są sprawne; sąsiedzi z drugiej połówki bliźniaka mają drugi taki sam komin; -łazienki mają piece węglowe, takie „rura w rurze”, podłączone do innego komina, razem z łazienkami od sąsiadów z drugiej połówki „bliźniaka”; oba piece są sprawne; - do ciepłej wody są zainstalowane elektryczne grzejniki przepływowe, a w kuchni gotuje się na elektrycznej płycie, takiej na 350V. Tak wygląda dom. Dlaczego chcę „tylko węgiel”? -Po trosze z oszczędności, bo wszyscy piszą i mówią, że to najtańszy sposób ogrzewania, a ilość ludzi kupujących kotły węglowe chyba to potwierdza. Ludzie się nie mylą w takich sprawach. -Po trosze z sentymentu, bo te piece to były „oczkiem w głowie” dziadka i później taty. Są naprawdę piękne. Oba mieszkania są przepięknie urządzone w stylu staroświeckim. To nie są jakieś super wartościowe antyki, ale to wszystko jest super piękne i wygodne. Chcę tak mieszkać. Jaki kocioł? Ekspert, który oglądał te mieszkania stwierdził, że maksymalnie potrzebna moc kotła nie przekroczy 10kW; do ogrzania obu mieszkań, łącznie z ciepłą wodą. Dodał także, że przez 90% czasu grzewczego kocioł będzie pracował poniżej 50% swojej mocy maksymalnej. Niestety, nie był ekspertem od kotłów węglowych, więc powiedział mi tylko, że jego zdaniem takich małych kotłów węglowych z podajnikiem chyba się nie produkuje. Z kolei ja, wyczytałem tu na forum, że kotły za duże w stosunku do potrzeb, to większe zużycie opału oraz większe ryzyko, że szybko skorodują z powodu wykraplania się kwasów ze spalin. Dobrze to zrozumiałem? Dlatego z podanych przez kolegę kotłów preferowałbym ten najmniejszy... Po wielokroć pisałem już, tutaj i gdzie indziej, że nie udzielam żadnych rad. Nie jestem doradcą. Przekazuję tylko informacje, o pewnych rzeczach, bądź sprawach, na których się znam. Tobie też nic nie doradzę. Zadam Ci tylko kilka pytań, na które będziesz musiał odpowiedzieć sobie sam. Znaczy, znaleźć na nie odpowiedzi. 1. Czy wiesz już, do którego komina podłączysz swój wymarzony kocioł? Czy wiesz już, jakie roboty i formalności czekają Cię w tym zakresie? 2. Czy wiesz już, jaką chcesz mieć instalację wodną c.o.? Grawitacyjną (bez pomp), czy pompową? Niektórzy tutaj mają nawet po 4 pompy w swoich instalacjach. Podłogową, czy grzejnikową, czy mieszaną? Z buforem, czy bez? Doradców znajdziesz tu co niemiara. Byle tylko nie pokłócili się, zamiast Ci doradzać. 3. Czy naprawdę chcesz, w tym przepięknie urządzonym przez dziadka i ojca mieszkaniu, zrywać podłogi i kuć w ścianach, aby zrobić w nim nowoczesną instalację wodną centralnego ogrzewania? 4. Czy już wiesz, ile taka instalacja będzie Cię kosztować? Piwnicę na kocioł i paliwo już masz. Strych na ulokowanie zbiornika wyrównawczego masz. Komin dla kotła też masz. Ale instalacja wodna c.o. nie jest wcale tania. 5. Czy próbowałeś już policzyć sobie, ile ciepła musisz wyprodukować, aby zagrzać swój dom i wodę użytkową? Czy próbowałeś policzyć sobie, ile będzie Cię kosztować ogrzewanie węglowe, tzn. węgiel z dostawą + prąd do napędu podajnika, wentylatora, pomp itd.? Czy próbowałeś policzyć sobie koszty innych rodzajów ogrzewania, aby porównać je z ogrzewaniem węglowym? Węgiel jest najtańszy. To prawda. Przy Twoim jednak mieszkaniu, raczej niedużym, ta różnica w kosztach może być zbyt mała, aby pokryć wszelkie inne niedogodności związane z ogrzewaniem węglowym. To, jak widzisz, tylko 5 pytań (bo kocioł już wybrałeś ). Spróbuj zacząć od nich. Pisałeś, że masz jeszcze czas na realizację swojego planu, ale sugeruję, abyś zaczął szukać tych odpowiedzi jak najszybciej, bo w miarę poznawania tych odpowiedzi będzie rosła ilość kolejnych pytań. Na bank będzie rosła. Edytowane 16 Października 2015 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.10.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 choć techniki kotlarskie zmieniły się przez te lata bardzo, bardzo. Nie zmieniły się jednak na tyle, aby przestały z komina lecieć toksyczne i rakotwórcze związki szkodliwe dla ludzi -- inwestorów, rodzin inwestorów i sąsiadów. To jest największy problem, a Wy się tu jałowo tłuczecie o jakieś głupie papierki które nic w tej kwestii i tak nie zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.10.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Nie zmieniły się jednak na tyle, aby przestały z komina lecieć toksyczne i rakotwórcze związki szkodliwe dla ludzi -- inwestorów, rodzin inwestorów i sąsiadów. To jest największy problem, a Wy się tu jałowo tłuczecie o jakieś głupie papierki które nic w tej kwestii i tak nie zmieniają. Jałowo - to pleciesz ty. Ja mieszkam w Bytomiu już 70 lat. Wiesz, co to jest Bytom? Tak, to jedno z miast tzw. śląskiego trójkąta śmierci. Przez prawie 30 lat mieszkałem w domu ogrzewanym piecami kaflowymi. Tak samo jak przeważająca ilość mieszkańców tego miasta. I żyję, jak widzisz, dobrze się mam i wszystko wskazuje, że pożyję w zdrowiu jeszcze trochę. To co piszesz, to takie ple ple ble ble... Pewnie, że trzeba odchodzić od węgla w ogrzewnictwie indywidualnym, ale nie to akurat jest najpoważniejszą przyczyną obecnego kiepskiego stanu naszego środowiska. I nie to jest akurat tematem tego wątku . Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 16.10.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Jałowo - to pleciesz ty. Ja mieszkam w Bytomiu już 70 lat. Wiesz, co to jest Bytom? Tak, to jedno z miast tzw. śląskiego trójkąta śmierci. Przez prawie 30 lat mieszkałem w domu ogrzewanym piecami kaflowymi. Tak samo jak przeważająca ilość mieszkańców tego miasta. I żyję, jak widzisz, dobrze się mam i wszystko wskazuje, że pożyję w zdrowiu jeszcze trochę. To co piszesz, to takie ple ple ble ble... Pewnie, że trzeba odchodzić od węgla w ogrzewnictwie indywidualnym, ale nie to akurat jest najpoważniejszą przyczyną obecnego kiepskiego stanu naszego środowiska. I nie to jest akurat tematem tego wątku . Prawda? Artysta z ciebie ,naprawde. W dodatku masz talent do scenariuszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 16.10.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Artysta z ciebie ,naprawde. W dodatku masz talent do scenariuszy Nie wiem, o co ci chodzi, więc nie wiem, czy ci podziękować, czy cię zwymyślać... No, nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.10.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Nie zmieniły się jednak na tyle, aby przestały z komina lecieć toksyczne i rakotwórcze związki szkodliwe dla ludzi -- inwestorów, rodzin inwestorów i sąsiadów. To jest największy problem, a Wy się tu jałowo tłuczecie o jakieś głupie papierki które nic w tej kwestii i tak nie zmieniają. Szanowny Pan ma 100% racji. Przy każdym spalaniu czegokolwiek powstają zawsze (pomijając spalanie czystego wodoru w czystym tlenie) substancje szkodliwe. I o to chodzi, aby tak spalać to, co uważane jest za paliwo, aby z komina leciało tych wszystkich paskudztw było jak najmniej. Temu po części służą te wszystkie "jakieś głupie papierki". Te papierki podają do publicznej wiadomości, kto, kiedy i jak przeprowadził badani:a czego, po co, na co i dlaczego. Podają ile tych wszystkich szkodliwych substancji "produkuje" - w tym przypadku kocioł na paliwa stałe i jak się ta produkcja ma do granicznych poziomów dopuszczalnych. Zatem jeśli kocioł X w trakcje badań wyemitował x mg/m3 spalin określonych - badanych substancji i stanowi to np. n% wartości dopuszczalnej, gdzie n Natomiast jeśli kocioł Y nie był badany wcale lub badania były "badaniami" i na dodatek wyniki nie zostały upublicznione, to co ma prawo sądzić użytkownik? Że jego kociołek to cudo nad cudy i nie będzie się z byle innymi zadawał, czy może strach poopę by mu ścisnął, gdyby poznał rzeczywistość? Cudownie by było, gdyby prawodawca wprowadził proste i skuteczne rozwiązanie: Jednostka badająca uprawniona - z automatu upublicznia wyniki, a jeśli normy zostały przekroczone, to dodatkowo wysyla informację o takim dictum do organów kontrolnych. Ale by się działo! No co? Pomarzyć nie wolno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.10.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 nie wszystko co boluslolusj23 pisze mi się podoba ale tu się zgadzamnajlepiej aby było coś na zasadzie homologacjibada się produktjak spełnia normy dopuszczamy do sprzedażyjak nie spełnia- wypad do warsztatu poprawiać do skutku albo sobie darować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.10.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 nie wszystko co boluslolusj23 pisze mi się podoba ale tu się zgadzam najlepiej aby było coś na zasadzie homologacji bada się produkt jak spełnia normy dopuszczamy do sprzedaży jak nie spełnia- wypad do warsztatu poprawiać do skutku albo sobie darować I ZA TO CIĘ (qrna) LUBIĘ! :hug: p.s. a że to pewnie "pocałunek śmierci" to co innego. Bo sfora szybko nie wybacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 16.10.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Drogi Zawijanie proszę nie być takim skromnym i proszę się również przedstawić. Zawijan-Jacek Zawistowski ,powiązany z firma Ogniwo co najmniej od 2009r. do dziś. A ja naiwnie myślałam, że on to już tylko dzięki zusowi żyje. Ma chłop zdrowie. Tam gdzie pisał to pracował, a pewnie nawet nie wiedział, ze równolegle gdzieś indziej też mu kasa leci. Isd - podeślij mu jakieś namiary na jego papiery, to zgodnie z ustawą emerytalną zuś mu będzie musiał to co piszesz do emerytury doliczyć. I znowu kolejny milioner będzie. Ze starego portfela. A ty będziesz z.dalał pewnie do śmierci i jeden dzień dłużej i nawet emerytury mieć nie będziesz. Przyjmij wyrazy współczucia. Że ci żal poopę sciska. O zazdrości nawet nie wspominam. p.s. gdybyś dał radę to walnij tutaj i moje c.v. Będzie wesoło, będzie zabawa ... Edytowane 16 Października 2015 przez boluslolusj23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.10.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Gratulacje. Sfora, która grasuje na tym forum, nie dała Ci rady. Nie udało jej się upolować kolejnej ofiary. Bardzo interesująca jest dyskusja pod tym rozdziałem bloga. Żeby było jaśniej - odcyfruję niektóre nicki osób, biorących udział w tej dyskusji: Jarosław Orłowski to obecny na tym wątku jarecki79 wlodek smelcerz to obecny na tym wątku Wlodek_PID ZawiJan to oczywiście obecny na tym wątku zawijan Tak, znamy się od roku 2009. Szmat czasu. Warto przeczytać. Wrócę tu jutro, aby trochę podyskutować o problemach, które mogą Cię zainteresować. Do zobaczenia. wlodek smelcerz z małej litery???? I bądź rozsądny - tylko.węgiel nie szuka kotła. Jeśli będziesz z nim dyskutował, może się dowiesz, czego szuka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts